Strona 442 z 484 PierwszyPierwszy ... 342392432433434435436437438439440441442443444445446447448449450451452 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4,411 do 4,420 z 4837

Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Coś może być na rzeczy, że to nie elektryki. Bo uratowali ten statek. Jakby się zajęły EV nie było by co zbierać
    Nie o to chodzi.Zaraz się okaże że nikt tak naprawdę na forum nie wierzył, że EV się mogły zapalić.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzyk
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio MY21 200KM

Domyślnie

Jestem od tygodnia na Helu. A to jedyny elektryk, jaki przez ten czas widziałem:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20230814_181553.jpg
Wyświetleń:	12
Rozmiar:	89.4 KB
ID:	287761

A tak serio - też bym nie ryzykował. Korek tutaj może zabrać trzy godziny życia. O zasięgu nie wspomnę.
    Nie chcę Tesli nawet jeśli będzie w rosso i z busso.

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    tak swoją drogą - odnosnie ostaniego pożaru na samochodowcu - okazuje się, ze na pokladzie, na którym wybuch pożar, nie było żadnych elektryków.
    Po pierwsze to jeszcze chyba oficjalnej opinii nie ma, a po drugie to wystarczy, że zaczęła się palić bateria w jakiejś hybrydzie. W takim przypadku, takie auto zaliczamy (tak jak ty robisz przy sumowaniu sprzedaży nowych samochodów) do elektryków, czy w przypadku pożaru jednak do spalinowych?

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    Po pierwsze to jeszcze chyba oficjalnej opinii nie ma, a po drugie to wystarczy, że zaczęła się palić bateria w jakiejś hybrydzie. W takim przypadku, takie auto zaliczamy (tak jak ty robisz przy sumowaniu sprzedaży nowych samochodów) do elektryków, czy w przypadku pożaru jednak do spalinowych?
    no no, to musiała być na 100% jakaś bateria. Tam do tych samochodowców, co się zapaliły bez nawet jednego elektryka na pokładzie, tez na pewno ktoś przemycił baterie, bo przecież jak powszechnie wiadomo, samochody spalinowe sie nie palą.

Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

no no, to musiała być na 100% jakaś bateria. Tam do tych samochodowców, co się zapaliły bez nawet jednego elektryka na pokładzie, tez na pewno ktoś przemycił baterie, bo przecież jak powszechnie wiadomo, samochody spalinowe sie nie palą.
    Ja tego pewny nie jestem, tak samo, że nie zapalił się spalinowy, jak i była to zupełnie inna przyczyna. Natomiast ty już jesteś pewien, że to jednak nie była bateria. Prorok, czy tam byłeś? No bo wiadomo ani EV, ani hybrydy się nie palą

Użytkownik Znawca
    Auto
    Alfa 159 2.0 170 KM

Domyślnie

na dziś motoryzacja elektryczna to groteska....
    Przejechałem 2 razy 600 km wpoprzek Polski.
    Widzałem na trasie (same autostrady i eski) trochę elektryków..
    WSZYSTKIE jechały prawym pasem około 100 km/h albo mniej.

Tomtrz: wpis 4373. Nie udawaj, że nie widziałeś.
    Powtórzę:
    Przestań się onanizować tym zakazem. Nie wiadomo realnie, jak to będzie. Wytyczono pewien kierunek, za 3, 5, 10 lat podejście moze sie zmienić i "zakaz" zostanie zniesiony/przesunięty w czasie/zmieniony/zmodyfikowany itd. Dla ciebie to już jednak pewnik, jak to, że Ziemia kręci sie wokół słońca. Ciężko ten bełkot ciągnący się setkami wpisów czytać...

Przy okazji, ponowię wątek linii promowej, która ODMAWIA przewożenia elektryków. Być może to początek innego podejścia do tematu. Ominałęś temat.
    Przy okazji, ponowię wątek mojej kuzynki, która do domu z Holandii jeżdziła benzyniakiem 1 dzień a teraz elektrykiem jedzie dwa dni. Oninałeś temat.
    Omijasz tematy, bo niewygodne.

Dodam jeszcze jedno, a wiem, co piszę, bo robie do 40 tys km rocznie: nieustannie powtarza się ten sam obraz na autostradach i eskach: wypasione elektryki jada 90 albo 100 km/h i wloką się w sznurach tirów.
    Wszystko na temat.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał Teddy Bear Zobacz post
    Ten znowu się czepia
    Ktoś broni jeździć 500 czy 1000 konnymi autami razem z tirami? Każdy jeździ jak lubi. Tylko ta krzycząca informacja o dramatycznie kurczącym się zasięgu nie daje spokoju.... i kolejny godzinny postój przy słupku w palącym 35-stopniowym upale...lub wątroba prosząca o litość przed kolejną wizytą w "restauracji" z logo MC.....

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

Teoretycznie możesz sobie posiedzieć w aucie z właczoną klimatyzacją, konsumując przy tym własnoręcznie zrobioną bułe z sopocką. Wątroba zadowolona i 35 niestraszne.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

fajnie, to ile ich było? co jeszcze ciekawego widziałeś? Może widziałeś w koncu te wiatraki, co stoją na polach, czy za bardzo zajęty byles liczeniem elektryków?

Tomtrz: wpis 4373. Nie udawaj, że nie widziałeś.
    Powtórzę:
    [I]Przestań się onanizować tym zakazem. Nie wiadomo realnie, jak to będzie. Wytyczono pewien kierunek, za 3, 5, 10 lat podejście moze sie zmienić i "zakaz" zostanie zniesiony/przesunięty w czasie/zmieniony/zmodyfikowany itd. Dla ciebie to już jednak pewnik, jak to, że Ziemia kręci sie wokół słońca. Ciężko ten bełkot ciągnący się setkami wpisów czytać...
    no tak, przecież to przyszłosć, więc do końca nie wiadomo. Wszystko jest możliwe. No jest, wiele rzeczy jest możliwych. Można zostać zabitym przez spadającą krowę. Tylko, ze jest to bardzo mało prawdopodobne. Oczywiscie możesz sobie żyć nadzieją. Ale wiesz czyją ona matką jest, nie?

Przy okazji, ponowię wątek linii promowej, która ODMAWIA przewożenia elektryków. Być może to początek innego podejścia do tematu. Ominałęś temat.
    nie omijam zadnego tematu. Po prostu nie widze zbytnio sensu po raz trzydziesty odnoszenia sie do odgrzewanego kotleta. I to takiego raczej słabego. Cała jedna linia promowa, koniec świata!

Przy okazji, ponowię wątek mojej kuzynki, która do domu z Holandii jeżdziła benzyniakiem 1 dzień a teraz elektrykiem jedzie dwa dni. Oninałeś temat.
    Omijasz tematy, bo niewygodne.
    a skad ja mam wiedzieć, ze twoja kuzynka, nie jest tak samo wyssana z palca, jak inne tezy, które tutaj sprzedajesz?

pomijajac, ze na takiej trasie - amsterdam warszawa, sredniej klasy elektrykiem raczej miejskim (ID.3 58kwh), widze max 3h ładowania. To nie wiem skad całe 24h więcej sie z tego robi.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

pomijajac, ze na takiej trasie - amsterdam warszawa, sredniej klasy elektrykiem raczej miejskim (ID.3 58kwh), widze max 3h ładowania. To nie wiem skad całe 24h więcej sie z tego robi.
    https://www.google.pl/maps/dir/Amste...!3e0?entry=ttu

hmmm. Google maps pokazuje 1200km w 12godzin. Podejmiesz wyzwanie autem które wskazałeś? przegrywający pokrywa koszty + ustalamy jakąś fajną nagrodę. Pominę już fakt, że spalinówką nieco naginając przepisy idzie to zrobić w 9-10 godzin (lub mniej bardziej naginając przepisy)

ps. żeby nie dorabiać kulczyków możemy pojechać z katowic .

tak poważnie, to z tej trasy elektrykiem zrobi się 15-18 godzin jazdy w tempie tir-owym, żeby zmieścić się w 3 ładowaniach (i trzeba mieć full baterię na początku).Wielu kierowców dołoży sobie po drodze spanie, więc 24 godziny są jak najbardziej realne.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 16-08-2023 o 17:00