nie doczytałem być może...
Mi też pokazuje 1,8km/h przy każdym kole, ale żadnego błędu FES mi nie wyrzuca. Zakres falowania mojej alfy to 1000-2000 obr/min - nigdy mniej jak tysiąc. Co ciekawe, że nawet po wypięciu całej wiązki od pompy ABS zdażało się że obroty skoczyły do 2000, nawet do tej pory głównie tylko kiedy wjeżdżam do siebie na podwórko, operując raczej tylko sprzęgłem - bez dodawania gazu. (ruszając puszczam tylko sprzęgło, ale kiedy chcąc zwolnic, wciskam sprzęgło i obroty skaczą w górę nagle.)
Ostatnio edytowane przez Artur ; 01-05-2012 o 14:59
Jest to normalny objaw bo jedziesz tylko na sprzędle i kiedy je puścisz zawsze obrty lecą w górę.
Co do Twojego przypadku u Ciebie jest inny rodzaj falowania niż u nas. U Ciebie po odpięciu wiązki ABS dalej masz falowanie i to w wyższym zakresie. Ja stawiam zwyczajnie na lewe powietrze, krokowy lub przepustnica.
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
U mnie jest tak samo z tym "puszczaniem sprzęgła" nie wiem czemu...
Jestem również pewny że to nie jest normalne...
Bynajmniej nie spotkałem tego w żadnym innym aucie gaźnikowym, wtryskowym, z silnikiem krokowym czy bez...
stawiam również na lewe powietrze w dolocie. Tylko co tam jeszcze doszczelniać? mam już chyba wszystko szczelniejsze niż po wyjeździe z fabryki![]()
Dobra Panowie zagadka z ABS u mnie rozwikłana i myślę że u Was wkrótce może być podobnie.
-Po odpięciu centralki ABS falowanie zniknęło.
-Po kilku dniach jeżdżenia z odpiętym ABS falowanie ponownie powróciło i zaczęło falować jak przed odpięciem.
-No to podłączam ponownie centralkę ABS i falowanie znów zniknęło. Co więcej przy podłączonym ABS auto się toczy i falowania brak. Po wrzuceniu luzu obroty schodzą powolutku i ładnie spadają do 900. Przy dojeżdzaniu do świateł także nic nie faluje. Podczas zmiany biegów obroty ładnie się utrzymują.
Dlaczego tak się dzieje? Po ok (200km) ECU przechodzi samoadaptację. Jestem przekonany że falowanie za kilka km znów powróci kiedy ECU zaadoptuje podłączony sterownik ABS.
Jak dla mnie nie jest to wina ABS bo doświadczenie pokazało że odpięcie lub podpięcie ABS tylko chwilowo rozwiązuje problem. Przyczepił bym się chyba oprogramowania ECU. I tu by się zgadzało z tym co miał tamten chłopak od VECTRY, po aktualizacji softu problem u niego zniknął, a przypominał że miał ten sam problem.
Ostatnio edytowane przez motofan ; 09-05-2012 o 21:54 Powód: Update
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
czyli do wymiany ECU,z nowszego modelu , ja dzis zrobilem eksperyment ,dojezdzan do domu faluje, mowie a co tam, zalaczylem klime i wiecie ,przestalo
moze przy zalacznonej klimie nie faluje bo silnik jest bardziej obciazony i stabilniej pracuje na wyzszych obrotach, tak mi sie wydaje
Mi na luzie nie faluje,włączę klime i na postoju zauważyłem,że nie równo działa silnik z klimą załączoną.
Dojeżdzam do świateł wrzucam luz (klima wyłączona) i falują.
Co zrobiłem do teraz:
- nowa sonda lambda - była uszkodzona
- przepływomierz - sprawdzony i jest dobry