Strona 45 z 158 PierwszyPierwszy ... 35363738394041424344454647484950515253545595145 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 1578

Temat: JTS - badania testowe dla ustalenia parametrów - prośba o wzięcie udziału w testach.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Mam wrażenie, że to już było robione. OK. - nie ma problemu.

Tak, myślę, że może się jeszcze rozmyślę, w sumie po co mam przez to znowu przechodzić, zapłon wszak w mojej nie wypada i ma parametry normatywne FT i wszystkie inne. Albo nie wrzucę logów, bo też i po co – przecież w ogóle nie zwracacie uwagi na FT. Tylko błąd z serii p0300. Ja go nie mam od ponad już 2 lat. I mam parametry normatywne FT. Poza tym po raz pierwszy i jako jedyny JTS pokazała lambda add == 0 na obydwu bankach. Nie wiem czy trwale, ale pokazała. Generalnie średnio mnie interesuje, uzyskanie efektu – że ECU nie rejestruje p0300 – to jest tyle, co nic.

Samochód kolegi Cuorventi nie jest dla mnie żadnym porównaniem, jakie parametry normatywne? Logi, które zaprezentował – najgorszy wykres lambda post-cat B1 jaki widzieliśmy, wystrzały loadPCT na tempomacie? Bez tempomatu nie udało mi się takiego efektu uzyskać, więc nie wiem co się tam działo. Nie komentowałam tego, sama uczciwie zbieram logi i uczciwie podaję objawy, które postrzegam, dokonuję napraw i wymian. Trudno mi się pogodzić z faktem, że ktoś mógłby zrobić inaczej, bo i po co?

U kolegi Cuorventi longFT przechodzi przez 0 – podczas przyspieszania – jak wiemy z mojej – zmiana longFT podczas przyspieszania jest objawem nieprawidłowym, bo znaczy, że układ musi natychmiast (b. szybko) reagować zwiększeniem/zmniejszeniem korekty długoterminowej == jest paliwa lub za dużo paliwa w stosunku do powietrza, i tyle. To wydaje mi się, że nie tak być powinno, ale zobaczymy, albo i nie zobaczymy. Poza tym chyba long zmienia mu się na jałowym? A nawet zmienia mu się w pozycji MAR. A takiej opcji nie ma w warunkach prawidłowych - chyba, że kolega ma spadki napięć na aku - wtedy - tak - wyzeruje parametry, ale czy zaraz tak nabije – wątpię. Miałam po wyjęciu aku longFT == 0, nie wiem czy na postoju można je zmienić, generalnie we wszystkich po resecie zmienia się po ok. 5 minutach z hakiem, nie kręciłam na postoju tak długo, chyba bez sensu. Nie wkleił żadnego oryginalnego logu z FESa, ma MIL-off w pozycji MAR oraz podgrzewany katalizator. Czemu nie zrobił drugiego testu w scanxl. Ja bym tak zrobiła, ale chyba tylko ja. Za dużo niejasności i tylko jeden log, ale to zaś salonowy stan i niechaj tak zostanie. Dziwne to wszystko, nie uważasz? Ma też nadpisany soft ECU i poszarpany wykres z hamowni, ale to wiemy, że hamowania do bani.
    Ja porównywać z tym egzemplarzem nie mam zamiaru, zwłaszcza, że wszystkie inne pokazują odmienną i zbliżoną strategię zmian FT. I całe te uciążliwości testów - w 156 nawet śrubokręta nie trzeba używać, a złącze diagnostyczne jest tak wywalone, że nie trzeba nurkować.

Jestem naiwna, ze swoimi marzeniami, ideami i tym wszystkim… trudno, może dostanę w końcu taką lekcję, że mi skrzydełka trwale się podetną i będę inna. Na razie jednak nie jestem…

Na starcie -1, a dlaczego? Dla mnie nowy silnik powinien mieć longFT==0 i samo shft powinno wystarczyć, żeby korygować pewne rzeczy, nowy silnik powinien chyba jechać na czasach z map, bez korekty long, tak długo jak się da, a może cały czas? Shft powinno wystarczyć? Toż mapy są chyba jakoś dobrane? To właśnie liczę, że zobaczę na nowych wtryskiwaczach longFT == 0, chyba, że coś innego jeszcze miesza, zobaczymy.

Kolego Tomekkk – w sumie Wa-wa, to w sumie relatywnie blisko LDZ. Mam najbliżej. W następnym tygodniu – mogę zrobić testy. W tym co będzie to nie, ale w następnym ewentualnie mogę.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 10-03-2012 o 11:33

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- może jednak zrobić te testy W Warszawie, zwłaszcza że ktoś nam obiecał drugiego JTS z Łodzi , z urwanym łożyskiem koła i cisza.
    - ale jeden warunek, w pierwszej kolejności wtryski , a potem logi z GT JTS.
    - dopiero potem ewentualnie W-wa.

- dlaczego na starcie long == - 1 %.
    - wartośc long jest zapamiętywana z poprzedniej jazdy, wg mojej teorii poprzednia jazda na salonowym aucie powinna sie skończyć właśnie na long == - 1%.
    - dlatego była moja prośba o sprawdzenie czy na postoju short i long jest nabijane, powyżej tych 1300 obr/min.
    - nie upieram się przy tej wartości ale głowę dam że na pewno nie będzie long == 0 %.

- prawda jest taka że ty Majka nie masz z kim sobie porównać logi swego GT JTS, bo jednak 156 JTS to nie to samo co GT JTS.
    - za to masz w tym swoim GT JTS jakieś kłopoty z parametrem "Faza adaptacji przepustnicy" oraz "Kontrolka awarii: WŁ. ".
    - ta faza adaptacji raz równa zero , potem 11, ale nigdy nie była równa 3.

- co do logów kolegi cuoreventi, to trzeba z reką na sercu powiedzieć że ciała to daliśmy My. (no może tylko Ja)
    - z jednej strony z powodu pośpiechu a z drugiej strony żle była przygotowana instrukcja, za dużo zostawiła do myślenia.
    - była za mało mechaniczna.
    - ale z drugiej strony nie ma wcale tych tłumów ludzi , którzy testują te swoje JTS, czyli nie ma nad czym plakać.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 10-03-2012 o 11:50
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

O, nie ja nie mam - żadnego problemu z kontrolką awarii - on.
    Mam on w pozycji MAR jak wszyscy, oprócz kolegi Cuorventi i wtedy pali się kontrolka silnika. To logiczne, że ECU tak pokazuje.
    Na jałowym mam off.
    Przejrzyj zrzuty w FES - innych.
    Cuorventi - nie daje oryginalnych logów z FES.
    Sonda pos-cat - przepraszam, ale ta sonda cały czas mierzy tlen, a niby dlaczego?
    Tak zachowuje się sonda pre-cat wąskopasmowa, ale nie pos-cat...
    Wystrzały loadPCT - do niemal 100% - przy takim TP?
    Reszta - co za znaczenie, ja do tego egzemplarza nie porównuję ani swojej, ani żadnej 156 i tyle, to nie są normatywne parametry dla żadnego samochodu.

GT, 156 - wg mnie będzie tak samo, to widać już z logów 156 którą testowałam z innych parametrów, opisujących pewne strategie.

Faza adaptacji przepustnicy - to fakt, ale moich logów jest milion, innych tyle co kot napłakał. To jeszcze sprawdzam. Bo nurtuje mnie co przepustnicy czasami nie pasuje.

Faza była == i 3 i == 1 także kiedyś.

Tutaj == 3:

Ok. sprawdzę to co napisałeś.

---------------------------------------------------

Nic, w sumie niepotrzebnie zupełnie mnie poniosło.
    Muszę działać dalej, może coś z tego będzie.
    Chcę zobaczyć longFT == 0 na bank2

Po południu zrobię te testy.
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 10-03-2012 o 15:31

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Kod:
    ... Dla mnie nowy silnik powinien mieć longFT==0 i samo shft powinno wystarczyć, żeby korygować pewne rzeczy,
    - to nie tak.
    - podczas pracy koryguje short np. + 3%, po czasie np. 10 minut, long == short --> a short == 0.
    - i tak to działa podczas stabilnej jazdy w salonowym aucie
    - koryguje long , a odnośnikiem do nowych warunków jest short, nie long.
    - jak już bedziesz miała long == 0 , to będziemy mogli porównać te nasze teorie z logami.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

No, tak zamiast pisać głupoty na forum i brykac powinnam była logowac parametry.

Przywitał mnie błąd p0420.

No nic.

Gad - znowu wywinął numer, przez dzień lub dłużej się nie połączę i znowu coś się dzieje. Co się w tym samochodzie dzieje to nie wiem.

Lambda corr:

shft_postój.zip

shft_postój_2.zip
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 10-03-2012 o 22:53

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS 2004r

Domyślnie

Dzisiaj szybko zamieniłem cewki. Bubu jak wywali błąd wypadania zapłonów to mógłbym się do Ciebie zgłosić na sprawdzenie na jakich cylindrach? Jutro sprawdzę z rana na zimnym powinno wypadać bez problemu (niestety). Jutro mógłbym podjechać na chwilkę albo jakoś w tygodniu o ile miałbyś czas. Im szybciej będę wiedział tym szybciej będę ógł podjąć jakieś działania dalsze.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

@Kurzyk
    - pewnie, jestem w gotowości bojowej, ale tak od 10:00, może uda sie zrobic te sondy post - pre-cat.

- P0420, opis dla 156 TS.
    - aby złapac bląd , to trudno jest jezdzić cały czas z podpiętym interfejsem.
    - dlatego podoba mi sie pomysł aby zakupic interfejs Wi-Fi + Android i odczytywac tylko bledy.
    - ale to tez nic nie da , poniewaz ważne są inne parametry ze srodowiska pracy auta.
    --

--
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 11-03-2012 o 09:00

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- 156 JTS kolegi Kurzyka.
    - po zamianie cewek auto dalej na zimnym ma wypadanie zapłonu na cylindrze 4.
    - podczas testów z zimnego silnika tez było 2-3 razy wypadnięcie zapłonu, nie bardzo to widac w logach.
    - bank 1 , parametr Long po 5 minutach szybko nabija na + 10 %.
    - sonda post-cat w banku 1 nie trzyma parametru, reaguje tak jak parametr short 1.
    - poniżej logi ze Scan Mastera oraz FES-a.
    - na scan master logowane sondy pre-cat oraz parametr Lambda.
    Attached Files Attached Files

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Pojechałam - sprawdzam Twój plik.

Moich sond pre nie widzi scanmaster. Nie wiem czemu.

Ale pojadę na scanmaster.

------------------------------------------------------------

- w mojej GTJTS – scanmaster nie loguje sond pre-cat, ani lambda
    - nie wiem dlaczego, próbowałam długo, ale nie widzi wartości,
    - nie umiem tego pokonać
    - dodatkowo nie pozwala na zapis pliku z PIDami, których nie loguje. Dlatego ostatnio straciłam cały zapis.
    - dzisiaj robiłam próby na postoju – zrzuty z sondami pre-cat,
    - logów z sondami pre-cat nie mam, bo nie ma możliwości zapisu
    - dlatego logowałam inne parametry, jednak logi mogą być niepełne – dwa pierwsze, ponieważ scanmaster pokazał błąd połączenia i nie wiem, czy zauważyłam od razu. Ostatni log jest pełny – nie przerwało połączenia.
    - charakterystyka 5000 rpm w stałej jeździe, trochę 4000 rpm i powrotu.
    - FES – początek i koniec.

GTJTSscanmaster.zip

--------------------------------------

R_P.zip
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 13-03-2012 o 01:44

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- Scan master potwierdza dane z programu Scan XL, long2 == long1 + 2 %.