Strona 46 z 52 PierwszyPierwszy ... 3637383940414243444546474849505152 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 519

Temat: Falowanie przy toczeniu i dojeżdzaniu do świateł bliższe rozwiązaniu

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar BAKU147
    Mieszka w
    Only WAWA
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0TS

Domyślnie

Witam,
    Szybkie pytanko, bo też mnie falowanie dopadło..
    Panowie, czy jest możliwość wymiany samego silniczka krokowego na nowy? bo jak narazie wszedzie gdzie pytalem oferują mi całą przepustnice za 1300 zeta..
    AR 147 2.0TS 2002 rok.
    Z góry wielkie dzieli za odp.
    pzdr

Użytkownik Znawca Avatar darek2116
    Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Wątpie ze go dostaniesz gdzies nowego,tez kosztuje sporo,ale poczytaj dobrze ten temat i ten falujace obroty w TS
    milej lektury

Użytkownik Maniak resoraków Avatar J0k3R
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 156 1.8 TS '99 + LPG

Domyślnie

To i ja coś dorzucę do tematu.

Czujnik przy tylnym kole, ostatnio obroty zaczęły wariować do tego stopnia że alfa gasła, po jakimś czasie odezwały się hamulce tylne, okazało się że wewnetrzny klocek był zjechany do metalu po rozłożeniu zacisku i zdjęciu tarczy zerknąłem sobie na tą tarcze czujnika która obraca się razem z kołem( tarcza czujnika jest pokazana torźem na pierwszej fotce, sam czujnik też widać) , była cała w syfie z klocka który już tarł o tarcze metalem, może ten syf powodował złe odczyty z tych czujników :?:

Jeżeli nie to jest jeszcze opcja wymiany czujników i tych tarczy do nich, one są chyba magnetyczne czy coś w tym stylu, nie wiem dokładnie mechanikiem nie jestem

Dziś wymieniam tarcze i klocki z tył oczyszczę wszystko i za kilka dni dam znać jakie są rezultaty
    Ostatnio edytowane przez J0k3R ; 22-05-2012 o 07:12

Użytkownik Pirat drogowy Avatar ziulek61
    Mieszka w
    100-lica
    Auto
    Citroen C4GP 1.6hdi + Citroen C1 1.0B

Domyślnie

Poczyścić te czujniki by się faktycznie przydało, ale niestety u mnie są w podobnym stanie jak na foto i strach je odkręcać...

Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 156 1.8 TS '99 + LPG

Domyślnie

Nie trzeba ich odkręcać żeby przeczyścić czujnik, właśnie przeczyściłem jedną stronę, na pierścieniu miałem pełno opiłków metalu i innego syfu...

Sam czujnik (jego obudowa i mocowanie) jest plastikowy więc nie powinno być problemu z jego odkręceniem, u mnie śruba ruszyła odrazu, więc można odkręcić czujnik, ale po co czyścić całą jego obudowę, najważniejsza jest chyba ta część nad pierścieniem magnetycznym, najgorsze jest to że żeby się tam dostać trzeba tarczę zdjąć.

Szkoda tylko że przodu nie ogarnąłem (niedawno robione były hamulce i mi się po prostu nie chce) a tam nie wiem w jakim stanie są czujniki, nie zwróciłem na to uwagi...
    Ostatnio edytowane przez J0k3R ; 22-05-2012 o 08:47

Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Wczoraj tez walczylem z tym u siebie.Nie moge juz opanowac ciagle swiecacego ABS,mam pod FESem blad prawego tylu i wyczyscilem juz to i zmienilem na inny czujnik i tylko jak zakrecilem na podniesionym kole piasta to zgasl ABS ale jak poskladalem na jazde probna to znowu swieci...Rę☺ce mi juz opadaja,bede jeszcze raz to rozbieral bo zmieniam tarcze i klocki po wczorajszych ogledzinach ale juz nie wiem cy ten pierscien jest uszkodzony czy ten czujnik dalej a moze cos jeszcze

Mieszka w
    Radom
    Auto
    AR 156 1.8 TS '99 + LPG

Domyślnie

A pierścień czyściłeś :?:

Mnie abs nie świecił, ale tak to wyglądało jakby im więcej pyłku z tarcz i klocków tam się zbierało tym bardziej falowały obroty, do tego stopnia że na każdym skrzyżowaniu auto gasło, myślałem że to krokowy z przepustnicą zmieniłem auto po resecie i adaptacji pojeździło 20 km normalnie a później znowu się zaczęło.

Uporam się jakoś z tłoczkiem i zajrzę do drugiego koła...

Mieszka w
    Bedzin
    Auto
    164 Super 3.0 V6 12V

Domyślnie

Jakos nie wierze w falowanie i abs ale mam do wymiany wszystkie tarcze i klocki wiec to wyczyszce

Użytkownik Romeo Avatar motofan
    Mieszka w
    Słupsk
    Auto
    Było Alfa Romeo 156 2.0 T.SPARK 16V 1999r jest Renault Laguna II 1.8 Dynamic

Domyślnie

Ja czyściłem cały ten pierścień magnetyczny i czujniki przy okazji wymiany klocków i tarcz. Nic nie pomogło. Jak doczytacie wyżej moje posty to pisałem że odłączenie centralki ABS lub jej podłączenie powoduje ustanie falowania na kilka km, potem następuje samoadaptacja ECU i falowanie powraca. Zatem jak ECU che to potrafi ładnie sterować pracą silnika, tylko pytanie dlaczego potem już nie chce.

Mam w domu drugi zapasowy sprawny ECU tylko trzeba zdjąć IMMO. Gdybym miał IMMO zdjęte można by sprawdzić czy to może nie wina ECU.
    spalanie 7.8l/100km
    ====================================
    pomoc w diagnostyce komputerowej Alf

Użytkownik Pirat drogowy Avatar ziulek61
    Mieszka w
    100-lica
    Auto
    Citroen C4GP 1.6hdi + Citroen C1 1.0B

Domyślnie

To nie wina ECU...
    Do niedawna wymieniłem ECU na nówkę sztukę nigdy nie adaptowaną ani nie grzebaną za pomocą kompa, prosto z pudełka...
    Auto się zaadaptowało samo, falowanie występuję nadal... w moim przypadku sporadycznie bo i równie rzadko występowało przed wymianą...
    Więc teoretycznie na falowanie nie narzekam.

wstawienie zaworka zwrotnego na rurkę od kolektora do dekla zaworów też nic nie pomogło,
    wymiana sterownika na pompie ABS też nic nie pomogła.

Pozostało mi jeszcze wymiana oringów na wtryskiwaczach (ale to przy okazji jak kiedyś trafie w sklepie bo nie bede sobie głowy tym zajmował),
    oraz wymiana lambdy... bo tylko te dwie opcje ze wszystkich walk jakie tu wyczytałem mi zostały...