Strona 49 z 158 PierwszyPierwszy ... 39404142434445464748495051525354555657585999149 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 481 do 490 z 1578

Temat: JTS - badania testowe dla ustalenia parametrów - prośba o wzięcie udziału w testach.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS 2004r

Domyślnie

Cytat Napisał Majka Zobacz post
    Kolego Kurzyk poproszę – te Twoje części, jeśli można. Jakbyś mógł mi je przysłać – zawsze mogę je podstawić i zobaczyć co się stanie. Sonda lambda post-cat z tego banku zwłaszcza. Zobaczę w swojej jaką da korektę ta sonda – na obydwu moich bankach. Chcę wiedzieć jaką korektę daje Twoja sonda post-cat. Bo, ja odpuścić nie zamierzam, celów testowych, jeśli coś uda się zrobić lepiej w GT, wtedy tym lepiej, jeśli – nie – będziemy bogatsi o wiedzę pewną – to znaczy Ci wszyscy, którzy chcą. Dlatego kolego Kurzyk - b. proszę prześlij mi swoje elementy, a ja zrobię test praktyczny - jednego dnia - podstawie, zrobie test i wstawię potem swoje.
    Oczywiście, że wyślę jak trzeba będzie. Ale wtryskiwacze też wysyłać?
    Może macie rację. Zrobię tak jak naposał bubu na początku. Wymienię na cylindrach 2 i 4. Resztę wyczyszczę.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- Alfadiag, co do parametru Corr na banku 2, to mi to bardziej pasuje do zgiętego pina w ECU MED 7.11.
    - wykresy sond lambda , bankami takie same.
    - dlatego ciekawe może być wymiana bankami sond lambda.
    - w tym przypadku brak przeniesienia parametru Corr tym bardziej świadczy o przyczynie mechanicznej w tym banku 2.

- parametr short zwykle był na poziomie 20%, 06.III wymiana sondy post-cat.
    - short zmniejszył się do wartości 10%.
    - 14.III wymiana dwóch wtryskiwaczy na banku 2, short 1 max 13 %, short2 max 8%.
    - logi na wysokich obrotach - dają o sobie znać wtryskiwacze , sondy banku 1.
    - logi na niskich obrotach, bank 2 się odzywa z nieznanego powodu.

- nabijanie parametrów w logach po i przed resetem parametrów adaptacyjnych.
    - przed resetem: long 1 == 0 %, long 2 == + 3.1 %
    - po resecie: long 1 == - 0.8 %, long 2 == 2 %.
    - wnioski , różnica w granicach błędu pomiaru.
    - ciekawe ze te parametry osiąga w czasie obrotów 4.000, czyli na banku 1 jest wtedy zbyt bogata mieszanka..
    - wartości parametrów inaczej się zachowują po resecie parametrow adaptacyjnych.
    - ale to jest marginesalne, pomijane, ponieważ normalna praca to praca bez resetu parametrów adaptacyjnych.
    --

--
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 18-03-2012 o 11:03
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Kolego Kurzyk - dziękuję, sondę na pewno, to chyba warto sprawdzić. Wtryskiwacze - jeszcze nie wiem. Taki miałam pomysł, że jakby z tym oscyloskopem, to wtedy. Bo w jeździe to może niekoniecznie. Nowe podstawiam i są cuda, więc. Zresztą mamy czas, jeszcze nie dokonałeś wymiany. Potem może ustalimy.

Przed wymianą wtryskiwaczy, a po usunięciu lewego powietrza: chyba 3 logi
    Parametr long2 – na wysokich == 0, na 2000 == 1,6 niżej nie schodził
    Parametr long1 – na wysokich == 2%, na 2000 == -0,8, 0
    Bank2 pokazywał ewolucję lonFT na 2000 i powyżej 4000, a teraz nie pokazuje.
    Konsekwencją tego jest rozjazd longFT na bankach w stałej jeździe na tempomacie w zakresie tych rpm, bo w innej jeździe się wyrównują.
    I to też musi coś znaczyć, ale nie wiem co. Ale to na pewno jakiś trop.
    To musiałabym policzyć z calc.FT ile % jest rozjazdu, czy akceptowalne, czy nie?
    Ale nawet jeśli, to jak napisałeś, coś blokuje longFT2, nie ewoluuje w tych warunkach jazdy.

Po wymianie wtryskiwaczy
    Jak napisał bubu.

Dlatego wiążę to na razie z wymianą. Może to absurdalne, ale dlatego.
    Ale nie upieram się, nie mam argumentów, nie wiem co mogło stać się podczas wymiany.
    Przyjmuję wszystkie podane hipotezy - kwestia teraz, aby to sprawdzić, jak sprawdzić po kolei i udowodnić, że to to, a potem zdecydować co ewentualnie naprawić.
    Oczywiście będę działać zgodnie z wytyczoną kolejnością.
    Na razie czekam i sprawdzam OBD, a może i coś innego będzie trzeba?
    Jak uznasz, że już, to poproszę o dalsze wytyczne.

Sondy lambda - czy wszystkie mam zamienić bankami - pre- i post-cat?
    To mogę zrobić od ręki, nie wiem czy jutro, ale we wtorek na pewno - wtedy od razu zrobię OBD kolejne.

Jutro test spalin, bubu tak sugerowałeś, nie zaszkodzi jednak sprawdzić, bo mi się wydaje, że ona teraz pali inaczej, ale w sumie nie do końca potrafię dokonać analizy na podstawie parametrów.

wtryskiwacze_4.zip

Dzisiaj nie mam siły na więcej dywagowania, za dużo informacji i nie przerabiam, może i lepiej. Muszę przemyśleć sobie wszystko i poczytać o oscyloskopie.

Jutro ten nowszy scanxl zobaczę. Zapomniałam ściągnąć.

Logi
    - resetu nie robiłam,
    - dojazd (ale nie od domu, tylko ze stacji benzynowej, nie zrobiłam odczytu przed wyjazdem, przez wzgląd na baterię, potem żałowałam)
    - OBD + dalej droga do domu, ale nie do końca, bateria)
    - po powrocie
    - dzisiaj zapomniałam dołączyć Twoje skrypty, bubu, nie zapamiętało, a jednak są przydatne.

Mam wrażenie, że powinnam od zimnego całą trasę może złapać, ale nie wiem.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 18-03-2012 o 23:29

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- norma parametru long to + / - 3%.

dojazd: long1,2 == + 1.6 %
    OBD: long1 == + 0.8 %, long2 == + 3.1. %, lambda == 0.99 - 1.01 .
    miasto: long1, long2 == + 2.3 %.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 19-03-2012 o 17:55

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

No dobrze.

Jednak nie ewoluuje to longFT_2 co daje różnicę między bankami w stałej jeździe, nie policzyłam jeszcze na ile %.

A skoro nie ewoluuje musimy jednak poznać przyczynę zjawiska.

Test spalin. No i tak skoro zrobiłam, to wrzucam.
    FES i scan xl zaraz po, jednak notoryczny problem z zegarem w moim laptopie i moje zapominalstwo, wydają się wykazywać coś innego.
    Faza przep. == 0.
    Nie wiem, czy to, że na postoju ją gazował mogło spowodować coś takiego?
    Czy znowu jej coś przeszakadza?

Resetu nie robiłam i badania po resecie, ale w sumie, może jeszcze zrobię kiedyś później, bo jednak longFT== 0 i jałowy. Nie wiem.

test_spalin2.zip

Jutro może przerzucą te sondy, zależy ile pracy będą mieli.

Tak, czy owak - jutro zrobię OBD z calc.FT, akurat wyjeżdżam i zmieniam koła na wariant lato.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 19-03-2012 o 17:32

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS 2004r

Domyślnie

Irbis nie czyści wtryskiwaczy. Z resztą za sa demontaż i montaż jak powiedział od 250 do 400 to się nogi ugięły. Zadzwoniłem do KLS Sport Wrocław. Czyszczenie wtrysków ultradźwiękami 50zł/szt + wyciągnięcie ich zza kolektora 200. Także nie jest źle. Słyszałeś o tym zakładzie Bubu? Bo jak coś to wolny termin mają na poniedziałek dopiero.
    Dzwoniłem też do bosch service i powiedzieli że nie podejmą się montowania używanych wtryskiwaczy bo montować tylko nowe mogą. A i tak maja maszynę do czyszczenia zepsutą. (zakład Speedauto)

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Kod:
    .. Wymienię na cylindrach 2 i 4. Resztę wyczyszczę.
    - bank 1 to cylindry 1 i 4, nie wiem skąd sie wział ten 2 cylinder, chyba to jakaś pomyłka.

- nie znam tego warsztatu, KLS sport.
    - miałem ten sam problem jak chodziłem po mieście aby wyczyścić wtryskiwacze do 156 TS.
    - ale będziemy mieli porównanie, Majki dwa wtryskiwacze po jednym czyszczeniu i twoje dwa po czyszczeniu ultradzwiekami.
    - Majki wtryskiwaczy nie czyścimy !!!
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 20-03-2012 o 11:53

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

(?)

Nie, no jakie porównanie wtryskiwaczy?

Żeby było porównanie musiałby po kolei, parami wkładać na jeden bank, i sprawdzać, a tak, to co to za porównanie. Zwłaszcza, że banki mają inne FT na wejściu.

Kolego Kurzyk - jednak poproszę wtryskiwacze także, te z B1.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 20-03-2012 o 13:06

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- będę oponował, pewnie że będzie porównianie.
    - twoje dwa wtryskiwacze idą na bank 1, tam gdzie było wypadanie zapłonu oraz duzy long.
    - stare dwa wtryskiwacze idą na bank 2, będą po czyszczeniu, czyli long powinien zejść o 2 %.
    - wg mnie na banku 2 nic się nie zmieni, a dlaczego ?

- analiza spalin:
    - w temacie # 460 zamieściłem dwa artykuły na temat analizy spalin z roku 2008.
    - w tych artykułach są także podane normy na short oraz long parametry.
    - short norma to +/ - 3 %, long to +/- 10 %.
    - także wg tabeli "norm" dla analizy spalin wszystko jest w porządku z GT JTS.
    HC == 10 , norma 0 - 30 PPM
    CO2 == 15.30 %, norma 14 - 16 %
    - problem jest tylko z tymi parametrami short, za diabła nie chcą być w granicach normy.

--

--

--
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 20-03-2012 o 13:24

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Porównanie będzie,
    ale akurat nie wtryskiwaczy między B1 i B2.

Żeby porównać wtryskiwacze musiałyby iść po kolei parami na ten sam bank, jednak będę się upierać wyjątkowo.

Generalnie po obejrzeniu danych z tabelki nasuwa się pytanie - po co testujemy, porównujemy parametry, skoro możemy skorzystać z tabelki?

Koncepcji oceny tych wartości w różnych publikacjach jest milion.

A i manuale serwisowe różnych samochodów, mają także swoje własne interpretacje FT.

Mój samochód niestety nie plasuje się w żadnym z punktów tabeli, ani 156JTS salonowa.

Obie podczas hamowania zmniejszają shft mocno, ale też specyfika tego hamowania z uwzględnieniem pewnych parametrów jest nietypowa dla innych samochodów. A także wychodzą poza +3, czy +7. Poza tym z moich logów widać, że coś innego potrafi zmienić longFT, tylko nie wiem co. I bywa różnie, przed wymianą wtryskiwaczy shft miałam do 7%, teraz znowu jest inaczej, ale za to longFT się zmieniło. Teraz na 2000 i powyżej 4000 w stałej jeździe są takie sytuacje, że B2 zuboża - idzie na minusy lub 0 cały czas, a longFT nie spada. Tylko, że właśnie wtedy shft jest między 0 a -3. A na B1 spada lpngFT w tym samym czasie, bo shft spada poniżej -3? Tak widzę.

Wg innych artykułów liczy się calc.FT, a normy dla longFT są zupełnie inne. Liczy się także rozjazd między bankami logFT - różnica w calc.FT. I to zamierzam sprawdzić, niestety tylko w mojej GT, bo 156JTS już się sprzedała i nie mam innego do porównania.

Po to robimy testy w jeździe, aby mieć własny pogląd na sytuację i własny manual. Tak mi się wydawało.

Wcześniej badaliśmy ewolucję longFT w teście OBD, teraz to nie ma mieć znaczenia?

Test spalin - owszem, pali dobrze, bo kompensuje, ale zawsze tak było w teście spalin i nie tylko. Złe spalanie mieszanki na którymkolwiek banku, z jakiejkolwiek przyczyny, czy ciągu wtryskiwacz-sonda-kat-sonda, czy z przyczyny mechanicznej usterki silnika – pociągnie za sobą zmiany FT. Dopóki jednak układ kompensuje, a z mojej przygody z lewym powietrzem wynika, że robi tak do +-25% longFT – dopóty spalana mieszanka i wykresy sond będą prawidłowe. Nie wiem, jak przy usterce mechanicznej silnika do końca, z tym będzie. Ja wtedy miałam, nawet +17% na bankach 1,2 i nie było zmian w wykresach sond. Co gdy przekroczy te 25%, tego nie złapałam, nie zdążyłam, bo ruszyli dolot.

B1 i B2 zachowują się inaczej, jeśli chodzi o dynamikę, ewolucję zmian longFT, możliwe, że to też mieści się w granicach normy, chcę jednak wiedzieć dlaczego. Nie po to jeżdżę testem OBD, wymieniam części sprawne na nowe, żeby teraz interpretować wyniki testów na podstawie jakichkolwiek danych literaturowych, ogólnych. Zwłaszcza, że te podają różne interpretacje.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Badanie oscyloskopem:

Jeśli chodzi o podłączenie oscyloskopu, nie wiem czy go się jakoś konfiguruje, to muszę go zobaczyć, bez tego nie wiem o co nawet zapytać. Tym się pomartwię potem. Na razie muszę wiedzieć co on pokaże.
    W co się pakuję, to nie wiem jeszcze, czy wyjdę z tego bez szwanku.

Ale chcę się nauczyć, więc muszę pytać. Szczerze tak patrzę na to i mimo wielkich chęci nie dam rady sama przez to przebrnąć, nie mam podstaw, nie powinnam tego robić w sumie, ale jestem ciekawa co wyjdzie. Jak się nie uda, to trudno.

Widzę z tego, że nie ma sensu wszystkiego osprzętu badać oscyloskopem skoro GT ma łączność z testerem. Jednak wtryskiwacze jakby razem pracują wg testera, w związku z tym oglądam wykresy wtryskiwaczy.

Oglądam te oscylogramy wtryskiwaczy, tam są różne opcje do analizy + skrypty chyba dwa (Skrypty nie działają – wyświetla error). Chciałam przeczytać helpy, wyjątkowo (tym razem raczej zmuszona jestem przeczytać), ale nie są dostępne, więc nie wiem teraz gdzie je zdobyć? Włączałam, ale nie wiem czy to do tego wykresu, czy innego, nie potrafię, tego wykorzystać.
    Więc na razie siedzę nad wykresem oryginalnym.

Może co widzę:

1.Na razie tylko wnioskuję po jednostkach [V], że to wykres napięcia sterującego jakimś wtryskiwaczem – wnioskuję po tym, że w alfadiagu jakby coś podobnego się pojawia. Jednak ilość wartości napięć jest przytłaczająca.
    2.Jeden taki pełen pik (no te co się cyklicznie powtarzają) na wykresie to jeden cykl pracy wtryskiwacza? Zaznaczyłam na wykresie_1 == A,B.
    3.Cykle na wykresie idą w szeregu. Zaznaczyłam (wykres_1) – od A do B, czy to jest czas wtrysku?, bo te są jakby jednakowe, na oko? Na początku jednak nie są (znacznik różowy). Nie rozumiem, czemu tak jest?
    - zielony znacznik == włącza się wtryskiwacz – spada napięcie – w okienku widać na górze
    - czerwony znacznik == wyłącza się wtryskiwacz – wrasta napięcie
    - niebieskii znacznik == czas pomiędzy kolejnymi włączeniami i wyłączeniami wtryskiwaczy, jakieś w miarę stałe napięcie. Ten czas na początku też jest inny. Też nie wiem dlaczego.

4. Ta częstotliwość – zmienna F, co to jest - częstotliwość próbkowania? W sondzie to wiem kiedy się zmienia i dlaczego, ale tutaj nie wiem, szczerze mówiąc. (?)
    5. E - to wygląda, że czas który sobie zaznaczymy, od A do B na wykresie.
    6. Jak się nadusi E – to wyskakują kolejne zmienne, które działają tylko w obrębie zaznaczenia. Jest tam wartość jakiegoś kąta dla cyklu pracy, jednak można go wybrać (360st lub 720st) i zależnie jak się wybierze to przesunięcie fazy i ta zmienna wyżej mają inne wartości. Co to są za zmienne? Wykres_2 – znacznik żółty.

7. Tam na samej górze z lewej strony == 1 – napięcie wejściowe, bo in? To można zmieniać, wtedy wykres się zmniejsza lub zwiększa, jakby, ale nie wiem, czy to potrzebne?
    8. Obok jak nadusić strzałkę to jest różnica napięć między zaznaczeniami.

Wykres prądów jakiś wtryskiwacza, nie ma w tych plikach demo. Czy jest tam tak samo w sondzie szerokopasmowej – tzn.: że napięcie wywołuje stosowną zmianę prądową na wtryskiwaczu? Czy ta zmiana prądowa informuje o stopniu jego otwarcia, tak jak w sondzie o stopniu korekty składu mieszanki? Chciałam zobaczyć wykres prądów, ale nie ma.

Do czego te różne zmienne można wykorzystać?
    Czy można z tym wykresem coś dalej zrobić, żeby pozyskać jakieś dodatkowe informacje?
    Co dalej mam przyswajać i w jakiej kolejności, nie umiem sama zdecydować, co mam robić dalej w tym zakresie.
    Bubu – czy pomożesz mi w tym, nauczysz mnie? To dość ryzykowne zadanie, wiem, ponieważ będę wstawiać farmazony i będę zadawać niezbyt mądre pytania. Może ktoś inny też się nauczy.

wykresy_oscyloskop.zip

Jutro zamienią te sondy, to zrobię test.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 21-03-2012 o 00:33