Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 100

Temat: Rozmiar felg stalowych i aluminiowych

Użytkownik Alfa i Omega Avatar drobiazdzek
    Mieszka w
    KOL..../ SO.....
    Auto
    auto na ropa

Domyślnie

trza brac tez po uwage jakies tam et i srednice na piaste?! tak mi sie wydaje...
    nie ma już BELLI..., czekam na lepsze czasy....

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pawcio
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 159 1750 TBI

Domyślnie

Cytat Napisał drobiazdzek Zobacz post
    trza brac tez po uwage jakies tam et i srednice na piaste?! tak mi sie wydaje...
    Oczywiście masz racje,ale z większości powyżej wymienionych felg da radę do 166-tki zamontować!

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Krisu
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    166

Domyślnie

głupie pytanie ale nie miałem z tym do czynienia, co to jest śruba pływająca?
    śruba pływająca to taka która pozwala zniwelowac różnicę 2mm na rozstawie, teoretycznie najbardziej sie to sprawdza w przypadku mocowania na 4 sruby ale testowalem na 5 caly sezon i jest ok.

JTDMattt
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał premek Zobacz post
    IMO zabawy z pływającymi śrubami do normalnej jazdy po naszych drogach... Niezbyt dobry pomysł.
    Nie wiem premek skąd ta opinia. Gadałem z wulkanizatorem, kiedy chciałem kupić tanie alu na zimę. Polecił mi 5x100 i pływaki, wychodziło taniej niż 5x98, nie wiedzieć czemu. Tak czy siak śmigam już drugi sezon i nie miałem (odpukać) żadnego problemu z nimi. Tak na prawdę tylko wulkanizator przy zmianie kół zauważa, że mam pływające śruby, a ja na co dzień zupełnie nie. Zresztą nie słyszałem negatywnych opinii o pływakach popartych jakimiś doświadczeniami, nie wiem nawet co się może stać wg ludzi, którzy uważają że to złe rozwiązanie?

Mikellino
    Gość

Domyślnie

Nawet dobre et nie pomoże jeśli masz Brembo na przodzie - tu już bardzo mało felg pasuje bez dystansów. Oryginał to 36,5, zamiennik 37 - a nie wchodzi i to o dobre 5mm.
    Mam 3 komplety alu i każde jest inne. W przypadku normalnych szczęk - pewnie wchodzi więcej modeli.

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Polska, Mazowieckie
    Auto
    166 V6 3.0

Domyślnie

Moze ktos podpowie jaką odleglość miedzy czym a czym nalezało by zmierzyć w feldze aby zmiescily sie te zaciski? Myslalem o feldze 17 cali et35 szerokosc 8cali i chcialem aby wlasciciel dokonal jakiegos pomiaru przed wysylką ale nie wiem jaka jest wlasnie odleglosc na oryginalnych felgach i jaki by musiał zrobic pomiar na feldze??

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 159 1750 TBI

Domyślnie

Cytat Napisał Mikellino Zobacz post
    Nawet dobre et nie pomoże jeśli masz Brembo na przodzie - tu już bardzo mało felg pasuje bez dystansów. Oryginał to 36,5, zamiennik 37 - a nie wchodzi i to o dobre 5mm.
    Mam 3 komplety alu i każde jest inne. W przypadku normalnych szczęk - pewnie wchodzi więcej modeli.
    Ważna informacja! W przypadku JTD,TS ET-wynosi 36.5 pozostałe v6 i wersje JTD po liftingowe miały ET 41! (zaciski Brembo)

Mikellino
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Pawcio Zobacz post
    Ważna informacja! W przypadku JTD,TS ET-wynosi 36.5 pozostałe v6 i wersje JTD po liftingowe miały ET 41! (zaciski Brembo)
    Kolego - Pawcio
    Dla jasności - 36,5 ma poliftowa wersja jtd 20v - i ma zaciski brembo.(tak mają oryginalne szprychówki)
    ET 41 nie mam więc nie potwierdzę - ale słyszałem o takich stalówkach - nie wiem czy wchodzą,
    Natomiast przy oryginalnych felgach zaciski się mieszczą a przy np felach 17stkach et 38, 8 cali - nie mieszczą.
    I tu znów zdziwienie ponieważ mam jeszcze jeden komplet - 17stki - et 37 7,5cala - i wchodzą - odległość szprychy od zacisku ok.1-2mm
    Wszytko zależy od profilu szprychy.
    ET35 może również nie wejść

Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 159 1750 TBI

Domyślnie

W sumie wszystko jest możliwe... felga feldze nie równa...?!(tym bardziej jak nie oryginalna)

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

mam pytanie, bo już oczopląsu dostaje od tych parametrów, do 3.0 V6 z zaciskiem brembo jakie mają być parametry oryginalnych felg 16", jakie jest ET?? i jaka szerokość felgi??

czy takie felgi oryginalne AR
    6,5Jx16H2-41
    podejdą do brembo w 3.0 V6??
    Ostatnio edytowane przez kubicze ; 23-02-2011 o 17:08
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6