Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 68

Temat: Z BMW na Alfę Romeo

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    PL
    Auto
    były 147 ts i 156 jtdm

Domyślnie

[QUOTE=Guto;1382496]
    Cytat Napisał Szczepan Zobacz post
    Dla mnie marka to subiektywny wybór, a ten zarozumiały ton jest po prostu żałosny, świadczy o sporych kompleksach.
    kompleksy To raczej wypływają z Twojej wypowiedzi

Szczepan obiektywnie i bez fanatyzmu 'znaczka na masce' przedstawia proste fakty.
    Nie porównuj aut, które Ty traktujesz hobbistycznie i dopieszczasz (vide brak jeżdżenia zima), do aut regularnie uzytkowanych, dostajacych w 4 litery po polskich drogach, w dziurach, soli, i czymkolwiek jeszcze.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szczepan
    Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto
    była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i

Domyślnie

Przepraszam Ci bardzo GUTO, ale jak Twoja Brera (o ile wgl dozyje?) wieku mojego jak to go nazwałeś pontona i będzie w takim samym stanie jak on to osobiście Ci ja umyje i skoncz te przechwałki, bo widzę, ze jesteś bardzo niedowartosciowanym człowiekiem.

Moje maleństwo - kliknij na zdjęcie!

Pomogłem? - kliknij PODZIĘKUJ ZA POST!

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Jakbyś miał odrobine wiedzy w temacie to byś mógł coś w temacie powiedzieć, a tak to możesz pochwalić sie jedynie wypocinami "chłopaków" z onetu lub tym podobnych serwisów. 166 to auto segmentu E i jak ktoś liczy na koszty eksploatacji na poziomie aut z segmentu A czy B to świadczy to tylko o tym jakie ma pojęcie motoryzacyjne.
    Mało tego 166 ma tak skomplikowane te zawieszenie jak Passat! czy Audi A4, które są segment niżej...
    Acha zapomniałem Passaty się nie psują LUBIE To, a wręcz uwielbiam owe teksty

Jakbyś miał odrobinę wiedzy w temacie to nie porównywałbyś zawieszenia 166 do passata. Podpowiem Ci. Z przodu zarówno passat jak i 166 ma wielowahacz, obydwa te zawieszenia generują podobne koszty, ich wytrzymałość jest umowna. Za to z tyłu passat ma co? Belkę na dwóch tulejkach które praktycznie się nie psują. 166 ma co? Wielowachacz jeszcze bardziej skomplikowany do tego z przodu i to właśnie on generuje kolosalne koszty. Wiesz w ogóle że niektóre części zawieszenia tylnego w 166 dostępne są TYLKO w aso, za astronomiczne kwoty? Pewnie nie wiesz bo gdybyś wiedział, nie gadał byś głupot. No ale dobra utrzymanie passata musi być tańsze z zasady bo to inna klasa samochodu. Porównajmy 166 do czegoś w swojej klasie, powiedzmy audi a6. Z przodu wielowahacz z tyłu znów belka. Zawieszenie TO SAMO co w passacie. W bmw też mamy wielowahacz z przodu i z tyłu tylko niemieckim inżynierom dziwnym trafem udało się zrobić zawieszenie które jest solidne. Reasumując nie jeździj po kimś twierdząc że nie ma wiedzy, gdy sam tą wiedzę masz cząstkową. Psują się każde samochody dosłownie każde, nowe czy stare, lepszej klasy czy gorszej. Problem w tym żeby kupić auto w którym stać nas będzie na wymianę podzespołów eksploatacyjnych.
    Akurat tak się składa, że miałem 156,166, audi a4, teraz mam passata więc moje słowa nie są wyssane z chorej główki, a z doświadczenia. Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez abezus ; 28-03-2014 o 10:37

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Obecnie płacisz też za markę... Ale skoro za 55 tyś kupujesz E90 z 2007 roku a za 55 tyś kupujesz 159 z 2011 to chyba to też o czymś świadczy?
    Tak - płacisz m.in. za markę i prestiż, jaki niesie z sobą posiadanie określonego modelu danej marki. Bo chyba nikt nie wątpi, że trudno w inny sposób uzasadnić cenę np. Mercedesa CL65AMG na poziomie 1200000 PLN...

Dodano po 7 minutes:

Ostatnio ktoś napisał do mnie to:

Niestety uważam że alfa nie ma porządnych niezawodnych samochodów bo na każdy można coś znaleźć, giulietta wygląda jak za przeproszeniem gówno, 159 czy brera silniki benzynowe są tragiczne bo są z opla, w dieslach masz skrzynie które mają wadę fabryczną nawiasem mówiąc też jest z opla. idąc w dół masz 156 która rdzewieje bardziej niz polonez, 166 która ma tak skomplikowane i drogie w naprawach zawieszenie że śmiech. Jeszcze broni się 147 i gt ale też nie są jakieś nadzwyczajne.

A BMW ma obecnie jakieś sensowne i trwałe jednostki napędowe? 2.0d w różnych odrmianach - problemy z rozrządem. 3.0d - problemy z pompą wtryskową. 2.5 i 3.0 R6 - problemy ze smarowaniem, wtryskiwaczami, wysokie zużycie oleju. Nawet właściciele M5 i M6 borykają się z różnego rodzaju usterkami. I nie są to rzeczy, których naprawa kosztuje parę stówek (jak poprawa kolektora w 1.9 16V), tylko grube tysiące złotych.

Dodano po 3 minutes:

Cytat Napisał abezus Zobacz post
    Jakbyś miał odrobinę wiedzy w temacie to nie porównywałbyś zawieszenia 166 do passata. Podpowiem Ci. Z przodu zarówno passat jak i 166 ma wielowahacz, obydwa te zawieszenia generują podobne koszty, ich wytrzymałość jest umowna. Za to z tyłu passat ma co? Belkę na dwóch tulejkach które praktycznie się nie psują. 166 ma co? Wielowachacz jeszcze bardziej skomplikowany do tego z przodu i to właśnie on generuje kolosalne koszty. Wiesz w ogóle że niektóre części zawieszenia tylnego w 166 dostępne są TYLKO w aso, za astronomiczne kwoty? Pewnie nie wiesz bo gdybyś wiedział, nie gadał byś głupot. No ale dobra utrzymanie passata musi być tańsze z zasady bo to inna klasa samochodu. Porównajmy 166 do czegoś w swojej klasie, powiedzmy audi a6. Z przodu wielowahacz z tyłu znów belka. Zawieszenie TO SAMO co w passacie. W bmw też mamy wielowahacz z przodu i z tyłu tylko niemieckim inżynierom dziwnym trafem udało się zrobić zawieszenie które jest solidne. Reasumując nie jeździj po kimś twierdząc że nie ma wiedzy, gdy sam tą wiedzę masz cząstkową. Psują się każde samochody dosłownie każde, nowe czy stare, lepszej klasy czy gorszej. Problem w tym żeby kupić auto w którym stać nas będzie na wymianę podzespołów eksploatacyjnych.
    Akurat tak się składa, że miałem 156,166, audi a4, teraz mam passata więc moje słowa nie są wyssane z chorej główki, a z doświadczenia. Pozdrawiam.
    Jak już pisałem - nie jest kwestią to, jakie zawieszenie jest zamontowane w aucie, bo są samochody, które na zwykłym McPhersonie z przodu prowadzą się doskonale. Kwestią jest jak bardzo "oszczędnie" do elementów tego zawieszenia podszedł producent oraz jaki jest asortyment części zamiennych do tego zawieszenia. Jeśli np. masz w 166 czy 159 tuleje w tylnej zwrotnicy, których ASO nie oferuje, bo ich producent po prostu nie wykonywał jako część zamienną - to stajesz przed dylematem nowa zwrotnica za 1500 PLN czy rzeźbienie z czegoś, co uda się w tą zwrotnicę wprasować. Różnica? Rozwiązanie "niefabryczne" - czyli tuleja dobrana po wymiarach do danej zwrotnicy - obniża koszt naprawy do ok. 100 PLN za części. A do większości wielowahaczowców kupisz do tylnego zawieszenia dowolną tulejkę...
    Ostatnio edytowane przez Tomek_KRK ; 28-03-2014 o 11:02 Powód: Dodano
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Tomek ale 159 porównujemy do bmw z lat 2006-11. 3.0D w tamtych czasach nie było takie złe. 3.0i 231koni było moim zdaniem świetne, dalej mamy 3.0 218koni też spoko. Inne jednostki w sumie są mało ważne bo powiedzmy e60 z 3.0i to moim zdaniem fajny pomysł. Fakt że patrząć dzisiejsze jednostki to naprawdę nie ma w czym wybierać.
    edyta:
    W sumie masz 100% racji z tymi tulejami, ale problem w tym że ludzie mają albo problem z wymianą tulei albo sam nie wiem. Bo na pewno sam wiesz dobrze że znalezienie 166 z zawieszeniem tylnym w dobrym stanie jest praktycznie nie możliwe. To jest wszystko proste w teorii, tam stówka tu stówka i koszta rosną ale z drugiej strony właściciel samochodu tej klasy musi liczyć się z tym że zawieszenia nie naprawi za 500 zł
    Ostatnio edytowane przez abezus ; 28-03-2014 o 11:14

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Tomek ale 159 porównujemy do bmw z lat 2006-11. 3.0D w tamtych czasach nie było takie złe. 3.0i 231koni było moim zdaniem świetne, dalej mamy 3.0 218koni też spoko. Inne jednostki w sumie są mało ważne bo powiedzmy e60 z 3.0i to moim zdaniem fajny pomysł. Fakt że patrząć dzisiejsze jednostki to naprawdę nie ma w czym wybierać.
    W sumie masz 100% racji z tymi tulejami, ale problem w tym że ludzie mają albo problem z wymianą tulei albo sam nie wiem. Bo na pewno sam wiesz dobrze że znalezienie 166 z zawieszeniem tylnym w dobrym stanie jest praktycznie nie możliwe. To jest wszystko proste w teorii, tam stówka tu stówka i koszta rosną ale z drugiej strony właściciel samochodu tej klasy musi liczyć się z tym że zawieszenia nie naprawi za 500 zł
    No to jak chcesz porównania z 3.0d z roku 2007 to sobie obejrzyj kiedyś, co się z takim silnikiem dzieje po np. strzale rozrządu i ile kosztuje remont... Niby silnik jak każdy inny, ale o ile w 2.4 JTD na przykład po pęknięciu paska rozrządu ogarniasz temat za c.a. 2000 PLN, to w BMW brakuje 10 tysięcy na remont. Każda jednostka napędowa ma swoje wady. Każda. I teraz patrząc z poziomu komplikacji budowy i kosztów usunięcia "wad fabrycznych" w 1.9 JTDm 16V czy 2.0 JTDm - to te silniki prezentują się bardzo korzystnie na tle konkurencji. 2.0d od BMW to nie od 2011 roku ma problem z jakością - ale od 2005. Wymiana kompletnego rozrządu wymaga wyjęcia silnika i braknie Ci na tą kompletną operację 5000 PLN. W ASO bodajże 12000 za to biorą. Za coś, co powinno być wykonane ZA DARMO, bo BMW spieprzyło łańcuchy rozrządu, które miały być dożywotnie. Tak samo też mają problem z zasysaniem klapek z kolektora. I teraz co zrobisz za 5000 PLN w Alfie 1.9 JTD 16V? Wymienisz rozrząd, wywalisz EGR z DPF, ogarniesz kolektor, wymienisz olej z filtrami i jeszcze Ci zostanie na komplet nowych tarcz i klocków na przód i tył. I masz silnik, w którym raczej nic nie powinno Cię już zaskoczyć. Jesli nie chcesz mieć takich wydatków - kupujesz 2.0 JTDm, robisz program na 200KM, masz jednostkę sprawdzoną, dynamiczną, relatywnie ekonomiczną i nadal nie zaskakującą żadnymi dziwnymi awariami za parę tysięcy złotych.
    E60 z 3.0i piszesz - widziałem taki silnik po 150 tysiącach kilometrów, auto z salonu, serwisowane w ASO. Po tym przebiegu żarł litr oleju na tysiąc kilometrów. W czasie eksploatacji z 3 razy był na wymianie wtryskiwaczy (w benzynowcu!!!!). A tu masz opis przypadku z 525i:
    http://motoryzacja.interia.pl/samoch...ys,1759990,320
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Cytat Napisał KRS Zobacz post
    co to za wypowiedź? czyja? jakies anonimowe cytaty, skrajnie subiektywne. Po co? Też trolling. Wywalić gościa z forum. Jak nie wywalimy, będzie dalej jątrzył.
    Tak się składa że Szczepan zamieścił moją wypowiedź, moje zdanie które wyrobiłem sobie w trakcie posiadania dwóch alf, jazdy paroma.
    KRS popatrz na spokojnie na swoją wypowiedź. Nie widzisz jadu? Dlaczego chcesz zabronić komuś przebywania na Tym forum? Nie ma prawa wyrażania swojego zdania? Zważywszy na to iż gość posiada BMW, temat jest o BMW ma większe pojęcie o czym mówi od 90% osób wypowiadających się w tym temacie. Po Twoim podejściu do tematu wnioskuje że BMW nigdy nie posiadałeś, więcej uważasz się za kogoś lepszego bo jeździsz alfa romeo, TFU jeździsz kolaboracją fiata z oplem.
    Zaraz pewnie stwierdzisz że mnie też trzeba usunąć z forum bo sieję ferment gdyż nie zgadzam się z jedyną słuszną prawdą iż alfa romeo robi najlepsze samochody pod słońcem, wyjątkowe jak żadne inne.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Szczepan
    Mieszka w
    Łódź, Polska
    Auto
    była: Alfa Romeo 147 jest: BMW 740i

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    o ile w 2.4 JTD na przykład po pęknięciu paska rozrządu ogarniasz temat za c.a. 2000 PLN, to w BMW brakuje 10 tysięcy na remont.
    Dlatego w BMW nikt nie remontuje silnika tylko kupuje drugi

A KRS, nie będę komentował, Twojej wypowiedzi

Po prostu pójdę pojeździć moim bublem niemieckim i z zazdrością popatrzę na takich bogaczy jak Ty dumnych, posiadających Alfy

Ten temat zrobił się zupełnie bez sensu.
    Niech każdy kupuje to na co ma ochotę. Temat sam w sobie już budzi kontrowersje i zawsze będzie budził.
    Chcecie to kłóćcie się dalej, ja się wyłączam, bo parę osób spokojnie konwersowało (chyba od tego jest forum) a przyszedł jeden DUMNY i GNIEWNY i będzie wszystkich ustawiał. Sorki kolego, ale nie zależy mi na zmianie Twojego zdania na temat BMW, tak samo jak nie uznam nigdy Twojego bezsensownego gadania.

Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za SENSOWNE wypowiedzi, za bezsensowne NIE
    PEACE!

Moje maleństwo - kliknij na zdjęcie!

Pomogłem? - kliknij PODZIĘKUJ ZA POST!

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Ja już tam w rękach troche tych vw miałem i a4 dłużej, także zweryfikuj swoje dane odnośnie pasata B6 i zobacz co tam inż. vw wymyślili i dopiero później zabieraj głos w dyskusji jak nigdy tego nie rozbierałeś czytaj. nie widziałeś to nie ma o czym pisać, bo to zwykłe bicie piany.
    Ja nie tylko jeżdze lecz i te wynalazki "solidne" wozidła miałem na warsztacie.
    Jeden woli starsze, drugi młodsze.... tak szczerze to nie wiem o co ten cały szum. Kupił, jezdzi i dobrze

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Nie rozumiem do końca. Jaki sens ma porównywanie konstrukcji która weszła na rynek w 98 roku do takiej która weszła w 2006? Jak dla mnie logicznym jest że porównuję samochody z podobnych lat produkcji. Wiadomo że jakbyśmy się chcieli przyczepić to w 2006, 166 też była produkowana ale to już były ostatnie tchnienia tego modelu. Dlatego też porównałem 166 do zawieszeń samochodów z tamtej epoki.
    Generalnie 90% tematów porównania alfy do jakiegokolwiek innego wozu na tym forum kończy się kłótnią więc tematy te całkowicie mijają się z celem.