Nie wiem jak w innych autach, ale w 159 w obudowie filtra powietrza jest dosyć długa rura na ktorą nakłada się filtr powietrza, jest ona na tyle długa, że powietrze idzie z samego dołu tegoż filtra. Powiedzcie mi czy przycięcie tej rury, np o 5cm poprawi przepływ powietrza? co mogę tym popsuć?
Jak może poprawić przepływ jak nie zmieniasz jej średnicy ?
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Jasne, średnicy nie zmieniam, jedynie byłaby większa powierzchnia z ktorej byłoby ściągane powietrze. Rozumiem to tak, że powiedzmy te 5cm rury, a raczej jej ścianki blokują płynny przepływ powietrza. Zamiast zasysać powietrze wcześniej, powietrze musi przebyć te dodatkowe centymetry. Chyba że średnica i tak nie przepuści większej ilości powietrza to wtedy nie ma sensu podcinanie jej
Liczy się średnica (powierzchnia poprzeczna).
Objętościowe natężenie przepływu Q=v*S
v=średnia prędkość liniowa
S= pole powierzchni przekroju rury w m2
z tego można wyliczyć masowe natężenie przepływu, bo to kg/s.
Lepkość ścianek itp można pominąć.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Choćbym nawet wykonał te obliczenia to i tak mi nic nie da bo nie mam żadnego odnośnika, żadnych danych jakie powinny być![]()
Eeeee, to chodzi o uwidocznienie co od czego zależy![]()
aaa, no takmój mózg inżyniera trochę się zwiesił
ale również z tego wzoru wynika, że prędkość liniowa jest ważna, a ona jest uzależniona od prędkości z jaką powietrze jest zasysane oraz przegród które blokują płynny przepływ
Ale skrócenie rury nie wpłynie na prędkość. Chyba, że chcesz pominąć jakiś element, który zakłóca przepływ.