Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 74

Temat: Przeładowanie 2.0 TB

Administrator ds. zlotów Romeo Avatar LIGAR
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    było sobie 156 SW 2.4 JTD 2001 rok 180 ps...

Domyślnie

Udało mi sie dziś nagrać dwa filmiki. Pierwszy pewnie nie wiele powie ale drugi daje do myślenia.
    1. Na 3 biegu cały czas gaz wciśnięty w podłogę, poza momentami kiedy wskazówka leci całkiem na 0 (w tym momencie sciągnięta noga z gazu). Falowanie doładowania nie jest sowodowane tym, że odpuszczałem odrobine z gazu.
    http://youtu.be/BLb_G78sd6M
    2. Na 3 biegu cały czas gaz wciśnięty w podłogę, poza momentami kiedy wskazówka leci całkiem na 0 (w tym momencie sciągnięta noga z gazu). Falowanie doładowania nie jest sowodowane tym, że odpuszczałem odrobine z gazu.
    http://youtu.be/dIcHkxQFIec

Ktoś już to napisał ale dziś usyszałem pomysł od drugiej osoby. Mozliwe że kiedy zamyka WG ciśnienie jest na tyle duże że zdmuchuje iskrę ze świecy ? Jak delikatnie naciskam gaz że bost nie przekracza 0,6 to auto cały czas równomiernie przyśpiesze i tego objawu szarpania nie ma.
    Przygody z naprawą "sprawnego" 2.0 TB V6 - http://www.forum.alfaholicy.org/gtv_...e_2_0_tb.html?

Gtv 2.0 V6 TB '99 + bonusy -> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ioholikow.html

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    147 jtdm, Fc 20vt LE, Punto

Domyślnie

Jak widac na filmiku cis max to okolo 1 bar, a to raczej zadne cisnienie swiece sa na tyle tanie ze mozesz kupic jednoelektrodowe zwykle ngk po 15zeta zmniejszyc lekko przerwe na swiecy i zbadac.

Zbadac szczelnosc dolotu, sprawnosc wg, sprawnosc dv, wezyki podcisnieniowe do ich sterowania, na koniec afr przy tym szarpaniu.
    Ew jak jzu sie poddasz to zrzuc ten woz do nas jak sie nei spieszy to moze uda sie siasc z teddym i ogarnac paszcza

Użytkownik Rowerzysta Avatar maciek_czer
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    AR 75 1.8IE

Domyślnie

No i co? A no nic!

Ten objaw to uszkodzenie układu zapłonowego, Ponieważ ceny przewodów sięgają połowy wartości auta (OE lub BOSCH) a zamienniki nie oferują układu z czujnikiem zapłonu (BERU ciut poniżej 1/5 wartości auta) i infie że przewody są nowe (poprzedni właściciel) ten element był pomijany na niestety ponosił winę za te ekscesy...

Aktualnie wartości ciśnienia doładowania to:

Bez overboosta: do 0,7 - 0,8 (błąd wskazania czujnika plus niedoskonałość ludzkiego oka)
    Z overboostem: 1,7 bara (i jest ok)
    Niestety przewody zarżnęły świece.

Nie było tak kolorowo , bo niektóre elementy usuwały cześć usterek. Np. wymiana przepływki wyeliminowała mulenie od biegu jałowego, a wymiana zaworu Blow-off ucieczkę doładowania przy jego wartości rzedu 0,4 - 0,5 bara.

GTV'ka LIGARA była przykładem zaniedbań i zbiegów okoliczności (konieczność docierania po remoncie głowic i napędu pompy oleju nie ujawniła braku mocy, rzekomo nowe przewody BERU, czy zajechana przepływka i Blow-off)

Fakty są takie , że aktualnie ciężko ją utrzymać na drodze...

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

a i tak ma ...ujowe czerwone koła ...
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał QBA Zobacz post
    a i tak ma ...ujowe czerwone koła ...
    Przy okazji trzeba było zapaćkać na inny kolor

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa gtv v6 TB

Domyślnie

@grzdylu
    Własnie przy turbo robi się układ przelotowy a przy NA tego się nie robi.. kto wam takie głupoty mówi że przy turbo nie robi się przelotu? <face palm>

Czy ja dobrze zrozumiałem, że w chwili obecnej alfa LIGARa w overboost daje 1.7bara? Biedny silnik a tym bardziej leciwe t25... Nie zdziwcie się jak korba bokiem wyjdzie bo granicą bezpieczną dla tego silnika są okolice 1.5bara ale pewnie i tak turbo się wysra szybciej (jak to 1.7 jest prawdziwe to obstawiam ze w ciagu 1000KM bedzie po turbinie..) Wtryski są wymienione na większe? Bo często bez programu w standardzie są zapętlane przez ich wydajność...

Administrator ds. zlotów Romeo Avatar LIGAR
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    było sobie 156 SW 2.4 JTD 2001 rok 180 ps...

Domyślnie

Cytat Napisał milky Zobacz post
    Wtryski są wymienione na większe? Bo często bez programu w standardzie są zapętlane przez ich wydajność...
    Obecnie chyba są jeszcze wtryski z 3 litrówki i jeśli się nie mylę pompa też - sprawdzany był ugład paliwowy. Wg tego co napisałeś to moze być przyczyną wiec poproszę żeby zamienili na seryjne.

Zakupiłem kable beru. Najważniejsze, ze pozytywnie byłem zaskoczony, bo można bez problemu zamontować czujnik 1 cylindra. Fajki na tylną głowice są odkręcane wiec czujnik powinien bez problemu dać sie założyć.

jutro mam nadzieje odbieram świece co zakończy ten etap prac...
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMAG1029.jpg
Wyświetleń:	179
Rozmiar:	54.8 KB
ID:	125160  
    Ostatnio edytowane przez LIGAR ; 20-03-2014 o 20:53
    Przygody z naprawą "sprawnego" 2.0 TB V6 - http://www.forum.alfaholicy.org/gtv_...e_2_0_tb.html?

Gtv 2.0 V6 TB '99 + bonusy -> http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ioholikow.html

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    147 jtdm, Fc 20vt LE, Punto

Domyślnie

bez paniki, seryjny sprawny uklad paliwowy w danym wozie turbo poradzi sobie z seryjna moca, zazwyczaj bez ingerencji poradzi sobie tez z moca 20-40 koni wieksza.

Co do doladowania za grubo, jesli toto ma miec ob na 1.2 to 0.5 bara to sporo za duzo.
    Jakie tam jest cisnienie westgatowe ? Kto wie jak dziala tam ob , czy doladowanie jest sterowanie plynnie czy moze woz leci cisnieniem westgatowym a jaksi zaworek odpala tylko ob przy jakis tam zalozeniach ?

Użytkownik Rowerzysta Avatar maciek_czer
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    AR 75 1.8IE

Domyślnie

Chłopaki dokształcić by się wypadało bo nie chce mi się pisać zwłaszcza że mam wolny net...

Jakie cholera wtryski co ma pompa, ludzie ogarnijcie się. Teraz się mądrzy znaleźli co ku..a specami od TB się zowią i korby bokiem już wypychają. Wszystkie podmianki były celem sprawdzenia co odpowiada za brak mocy a nie robienie wiejskiego tuningu... Teraz jest wszystko na serii. Tematu ciśnienia turbo nie tłumacze bo mi się niechce...

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

I przestać mi tu kur... straszyć Ligara !
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA