http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi
Głośniki są firmy Autosonik, mało znana, teraz można jakieś LCD kupić głównie. Ale faktycznie w 164 uczciwe głośniki montowali, choć to nie tylko zasługa głośników. Drzwi są masywne z belkami stalowymi, a między plastikiem tapicerki a blachą dawali wkładkę wygłuszającą z watoliny zatopionej w białej w folii, coś czego teraz raczej nie uświadczysz w większości aut no chyba że wyższe modele, a to ma bardzo duży wpływ na bas z przodu.
Ogólnie 164 to wdzięczne auto do rozbudowy caraudio jak i po prostu do słuchania muzy.Mocny alternator, aku w bagażniku czyli nie trzeba ciągnąć kabli zasilających do wzmacniacza po aucie co zmniejsza prawdopodobieństwo zakłóceń. Do tego spory bagażnik![]()
No i ogólnie auto jest dobrze izolowane i wygłuszone.
Nie znam firmy Autosonik zupelnie :/ Ale gra to przyzwoicie. W polaczeniu z clarionem nawet bez osobnego wzmacniacza naprawde moge tego sluchac
No i przechwalilem auto....
Cholera by to wziela....
Po nocy alfica zlapala focha.
Nie chce odpalic zaraza... krece a on ani nie zaskoczy... raz na samym poczatku zaczal dziwnie chodzic jakby na 3 garnki... zgasilem i potem lipa...
Wlasnie odlaczylem aku.. moze jakies bledy ma i sie skasuja...
Jutro rano bede dalej walczyl.
Najgorsze ze nawet imbusow w domu nie mam zeby kape zdjac i sprawdzic czy jest iskra...
Posprawdzalem wszystkie kabelki i wyglada, ze jest ok.
Ehhhh nie potrzebne nerwy tylko...
Dziś miałem okazję zobaczyć i usłyszeć bellę na ul. Mickiewicza, więc już się pewnie uporałeś z usterką. A alfa piękna i świetnie mruczy![]()
Maly update.
Jako, ze moja druga 164 smigam juz ok 2miesiecy czas na wnioski i plan zajec
Zamowilem dzisiaj nowe gumy na kolektory dolotowe w ASO - sa dostepne bez problemu za 30zl/szt
Zamowilem takze nowy org termostat - 120zl, moj niestety zawiesil sie pewnie w gornym polozeniu i niedogrzewa silnika. Na bank powoduje to wieksze spozycie paliwa.
Zakupilem nowe swieczki champion RN7YC - wg serwisowki.
Czesci bede mial pod koniec tygodnia, wiec weekend w garazu
Przygotowuje sie tez do przegladu tylnej zawiechy, cos tam lekko puka na nierownosciach - mam zamowione tuleje od themy.
Zobaczymy czy beda pasowaly
Nastepny etap to przednia zawiecha oraz regulacja luzow na zaworach, musze pomierzyc luzy i zamowic odpowiednie podkladki. W ASO dostepne bez problemu - koszt ok 25zl za szt.
Musze wreszcie zajac sie V biegiem, moze ma ktos z was skrzynie na czesci?
Pozdrawiam
Regulowałem zawory w ok 10 3,0 12v i nigdy nie było potrzeby regulacji zaworów dolotowych ,często wyklepują się szklanki na wydechowych i trzeba je wymienić.
pawel164
Wątpie na 99% wydechy samemu można wyregulować .
pawel164
Jak w 155 V6 12V regulowałem zawory. Na ssacych były odpowiednie przerwy. a na wydechowych trzeba było porawiać.
Zerknij w TEN temat. Zobaczysz jak wyglądają popychacze jak sie wyklepia w V6
Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
Wcześniej:
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
Alfa Romeo 166 3.0 V6
Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
Lancia Delta 1.8 8V
Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5