Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 60

Temat: ropa z tira

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

A ja dziś zatankowałem na shellu to lepsze paliwo (V-Power Nitro+), i gdyby nie to, że tankowałem w Gliwicach (a ja jestem z Krakowa), to chętnie bym pojechał wylać im wszystko przed wejściem. Takie gówno. Silnik zaczął mi dławić (wcześniej tego nie było). To już drugi raz, jak nabrałem się na paliwo premium (tzn. raz na kilka tankowań leję lepsze paliwo, ale drugi raz silnik ma czkawkę).

Najgorsze jest to, że mam do przelatania około 50litrów tego gówna, zanim zaleję normalnym ON.
    Jakieś pomysły, czym to złagodzić?

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Chyba masz pecha, nigdy nie miałem z tym paliwem problemów tylko że tankuję na jednej stacji cały czas.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

no właśnie. Na jednej stacji.
    Na tej w Gliwicach byłem chyba pierwszy raz.
    Jako że paliwo jest relatywnie tanie, to postanowiłem wziąć lepsze.

A może (tak sobie myślę) coś tam się wypala (jakiś syf)? I dlatego tak czasami zadławi?
    Mam spory zapas mocy, więc jakoś sobie poradzę. Ale wkurza sam fakt.

Podpiąłem się z komputerem do AR i przelogowałem silnik (korekty wtrysków). Nie ma lipy. Tzn na początku jak był niezagrzany, to były trochę rozjechane... ale później jak się zagrzał było bardzo OK.
    Poza tym nie było dławienia. Pojawiło się po trasie KAT-KRK podjeżdżając pod dom na delikatnym gazie (cliwiąc pedał przyspieszenia). Jak się depnie - było OK. Jak się puści na wolne obroty - też ok. Tylko delikatne wciskanie powodowało problem.

Zobaczymy jutro. Może to jakaś złożona sytuacja. W końcu to alfa - ma duszę (czyt. ma swoje humory

Dam znać co i jak. Ale pamiętam, że już raz tak miałem. Chciałem dobrze, ale wyszło - jak zwykle

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Cytat Napisał fleszu2 Zobacz post
    Silniki w TIR-ach nie wiele się różnią od tych z osobówek (poza pojemnością , mocą itp.) Jeśli lejesz z nowego ALTROSA lub podobnego sprzętu to możesz być pewien że to auto na byle czym nie pojedzie.
    Ja osobiście leje od 4 lat paliwo z ROSJI. To czysta ropa bez dodatków BIO. Na tym paliwie zawsze przejeżdżam ok 50-70 km więcej niż jak zatankuje na znanych stacjach.
    Do paliwa zawsze dolewam 100-150 ml. MIXOLU S żeby nasmarować WC i wtryski, a zimą 200-250 ml. (na zbiornik) żeby ułatwić rozruch.
    A gdzie takie paliwo można nabyć? Czasami jeżdżę w Twoje rejony to bym się zaopatrzył.

Użytkownik Romeo Avatar czosnek1802
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.9TD Alfa Romeo 147 1.9jtdm 16v

Domyślnie

ja leje tylko orlen zwykly diesel nie zaden verva i nigdy w zyciu nie bylo problemow.

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Cytat Napisał fleszu2 Zobacz post
    Jeśli lejesz z nowego ALTROSA
    z czego? Co do paliwa rosyjskiego, to owszem jeżeli tankujesz rope na stacji w rosji to autko bedzie smigac jak nalezy. Ale jak kupisz rope od ruskiego cwaniaczka który zeby wiecej zarobic miesza swoje" oszczednosci" z jakims badziewiem, rozpuszczalnikami itp zeby wydymac cwanego polaczka to juz bym tu uwazał. I nie myslcie ze ruski własciciel firmy transportowej daje sie okradaćm kierowcom Tam tez kierowcy maja pozakładane gpsy i inne sitka i wynalazki w autach a to co sprzedają polakom to jest ropa z przemytu której oni by nawet do swojego Żiguli nie zalali. Taka ropa sie nadaje do ciągnika rolniczego czy koparki ale nie do diesla z CR. Chytry dwa razy traci...
    Ostatnio edytowane przez Masa625 ; 28-10-2014 o 10:47
    [C

Użytkownik Świeżak Avatar fleszu2
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki/Siennica
    Auto
    147 1,9 JTD 16V

Domyślnie

Cytat Napisał Masa625 Zobacz post
    z czego? Co do paliwa rosyjskiego, to owszem jeżeli tankujesz rope na stacji w rosji to autko bedzie smigac jak nalezy. Ale jak kupisz rope od ruskiego cwaniaczka który zeby wiecej zarobic miesza swoje" oszczednosci" z jakims badziewiem, rozpuszczalnikami itp zeby wydymac cwanego polaczka to juz bym tu uwazał. I nie myslcie ze ruski własciciel firmy transportowej daje sie okradaćm kierowcom Tam tez kierowcy maja pozakładane gpsy i inne sitka i wynalazki w autach a to co sprzedają polakom to jest ropa z przemytu której oni by nawet do swojego Żiguli nie zalali. Taka ropa sie nadaje do ciągnika rolniczego czy koparki ale nie do diesla z CR. Chytry dwa razy traci...
    Co Ty wiesz, w nogach śpisz.
    Trzeba mieć pojęcie od kogo się bierze paliwo.
    jedz do Rosji i zobacz czy ktoś tam miesza paliwo z rozpuszczalnikiem. (rozpuszczalnik to oni piją), a ON tam jest tańsza niż woda.

Użytkownik Świeżak Avatar bogusz
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    147 1.9JTD 115km. 159 2.4 JTDm 210km

Domyślnie

a tak z innej beczki. Kto tankował na stacji ARTUS? I czy wy również zauważyliście ich magiczne dystrybutory, które potrafią nalać do pełna (nie pod korek tylko do odcięcia)66l paliwa do zbiornika 60l ?
    Lub do kanistra 5l wlać 5,5l Choć cena atrakcyjna to jakość paliwa kiepska ... i te magiczne dystrybutory...
    Ciekaw jestem czy taka magia jest tylko u mnie w mieście.
    Using Tapatalk

Użytkownik Świeżak Avatar szejker
    Mieszka w
    Strumień
    Auto
    Alfa Romeo 147 TI 1,6 120KM

Domyślnie

Co do wypowiedzi, że po paliwie V-Power Nitro+ zaczęło krztusić, to myślę, że na tej stacji to paliwo stoi i stoi... I nalałeś sobie takie stare dziadostwo. Ja nawet benzyny 98 nie tankuję u nas ani na pobliskim Orlenie wiedząc jak rzadko są świeże dostawy i na dodatek komory do połowy zapełniane.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    AR 156 1,8 TS 2001; Croma 1,9 16V 2005

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    Dodano po 3 minutes:

To żart czy używałeś bańki od mleka???
    nie to nie zart, znajomy mojego ojca sprawdzil to organoleptycznie, co prawdo nie na ON tylko z PB i za*ebany filtr paliwa. nie wiem co to byla za banka ale fakt byl faktem, jak chcesz to mozesz dodac ze byl to fakt autentyczny

Dodano po 3 minutes:

Cytat Napisał bogusz Zobacz post
    a tak z innej beczki. Kto tankował na stacji ARTUS? I czy wy również zauważyliście ich magiczne dystrybutory, które potrafią nalać do pełna (nie pod korek tylko do odcięcia)66l paliwa do zbiornika 60l ?
    Lub do kanistra 5l wlać 5,5l Choć cena atrakcyjna to jakość paliwa kiepska ... i te magiczne dystrybutory...
    Ciekaw jestem czy taka magia jest tylko u mnie w mieście.

na Orlenie zatankowalem keidys tak z glupa bo akurat stacja na ktorej zawsze tankuje byla zamknieta bo to srodek nocy byl i do butli LPG do ktorej zawsze wchodzi max 32l jak jest wyjechane do zera u nich weszlo 34 pomimo tego ze normalnie przyjehcalem na stacje na LPG - jak zwrocilem uwage jak to jest mozliwe to mi powiedziano ze ich dystrybutory sa 100% sprawne i to wina mojego zaworu
    Ostatnio edytowane przez dbh ; 28-10-2014 o 22:39 Powód: Dodano
    Z powodów osobistych i światopoglądowych odmawiam składania zeznań.

PILKA NOZNA DLA KIBOLI !!!