Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 63

Temat: Wyciąłeś DPF-a, boisz się?

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    146 1.4TS, GTV 2.0TS, Giulia. Była: 159 2.0JTDm

Domyślnie

na technikę znajdzie się technika może w takim razie wydłubać DPF ale nie do końca - zostawić kilka cm. Kamera będzie widziała sitko ale już nie zobaczy ile tego sitka jest tak na poważnie to moja 159 ma 185kkm i jeszcze problemu z DPF nie miałem, s sporo jeżdżę po mieście (dolewam Liqui Moly).

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Arturek Zobacz post
    Jeżeli chodzi o DPF wprowadzają do wydechu taką jakby kamerę na gęsiej szyji i widać czy masz w puszce ten platynowy koralowiec.
    Mała dygresja...
    Czy to oznacza, że końcowy tłumik to tłumik przelotowy? I można przez niego przeprowadzić sondę i dostać się do DPF?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Chociaż AR159 z wydłubanym DPF-em a całą resztą sprawną powinna i tak zmieścić się w Euro4
    No proszę Cię... Gdyby 159 bez DPF-a spełniała Euro 4, to jaki byłby sens montowania filtra?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    No proszę Cię... Gdyby 159 bez DPF-a spełniała Euro 4, to jaki byłby sens montowania filtra?
    Np.
    1. Wizerunek auta ekologicznego.
    2. W niektórych krajach za posiadanie DPF są niższe podatki.
    3. Uproszczenie liczby możliwych modeli.
    4. Może łatwiej było wrzucić filtr niż szukać gdzie indziej miejsc na których da się urwać emisję spalin.
    5. Rozwój technologii potrzebnej do EURO5.

Przykładem silnika, który ma EURO4 i sprzedawany był w wersja z DPF i bez DPF są silniki 2.0 dci w Lagunie III.

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

widziałem wiele razy takie kontrole. Jeżeli chodzi o DPF wprowadzają do wydechu taką jakby kamerę na gęsiej szyji i widać czy masz w puszce ten platynowy koralowiec.
    Cytat Napisał rafallw Zobacz post
    Rzecz miała miejsce w tym roku w Austrii podczas wyjazdu na narty, jechaliśmy 3 autami wszystkie na polskich rejestracjach. Na autostradzie jeden z 'naszych' samochodów został ściągnięty przez patrol policji na parking, resztą solidarnie pojechaliśmy dalej . Jak się okazało kolegę który jechał golfem VI policja zatrzymała na parkingu aby sprawdzić winietke, dokumenty oraz inne pierdoły w tym do wydechu auta została wprowadzona sonda coś 'ala kamerka podobno która sprawdzała czy auto nie ma wyciętego DPF-u.

To jest +/- schemat wydechu. Czyli idąc od rury kolektora / katalizator z DPF / tłumik 1 i tłumik końcowy.
    Więc prosze wyłumaczcie jak ta kamera przechodzi przez tłumik i załamania wydechu ?
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wydech.jpg
Wyświetleń:	644
Rozmiar:	12.4 KB
ID:	158471  

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomekkk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

1.9 JTDm w Bravo nie ma DPF i spełnia Euro4

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Co za bzdura z tą kamerą... w Passacie B6 DPF jest w zasadzie w komorze silnika...
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Co za bzdura z tą kamerą... w Passacie B6 DPF jest w zasadzie w komorze silnika...
    To aby na pewno kamera jest?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Tomekkk Zobacz post
    1.9 JTDm w Bravo nie ma DPF i spełnia Euro4
    To raczej nie ten sam silnik
    Cytat Napisał jahu Zobacz post
    2. W niektórych krajach za posiadanie DPF są niższe podatki.
    Co do podatków - co z tego że zaoszczędzę parę ojro jak muszę wydać kilka tys. więcej na auto? W takim wypadku byłby to tylko chwyt marketingowy, ciekawe czy opłacalny.Moim zdaniem nietrafiony argument. Ale bez namacalnych dowodów możemy sobie gdybać
    Ostatnio edytowane przez magil ; 27-02-2015 o 15:45
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

No na pewno nie. Myślę, że to jest jakieś przenośne urządzenie analizujące zawartość sadzy... albo coś w tym stylu.
    Kiedyś słyszałem, że policaje niby się podłączają do komputera i sprawdzają obecność DPF... co moim zdaniem też jest bzdurą, bo raz, że grzebanie w komputerze samochodu to gruba przesada, a dwa- ciekaw jestem czy wożą ze sobą wszystkie rodzaje kabli i oprogramowania
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia