Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 133

Temat: AR 159 do 19 tys- czy warto?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał majk Zobacz post
    JA pierdziele nawet nie wiedziałem jakim złomem się poruszam. Dzięki że otworzyliście mi oczy że muszę mieć 10 tyś zł na koncie jak mam 159. Jak kupowałem moją 159 to bardzo delikatnie uślizgiwało się sprzęgło. Po przejechaniu 20 tyś km sprzęgło nadaje się do wymiany i koło do regeneracji ( myślę że przy przebiegu 230 tyś jest to normalne ). Poza sprzęgłem
    - egr czysty sprawny
    - klapy wirowe na miejscu sprawne
    - dpf sprawny wypala się co ok 700 km
    - wahacze przednie fabryczne szału nie robią ale nie tłuką

Konkluzja - jak kupisz sprawny samochód to nie musisz mieć 10 tyś na koncie bo się rozsypie. Chciałem zaznaczyć że nie jest to moja pierwsza Alfa i z wszystkimi było podobnie. Poza tym 159 to nie jest Alfa tylko Opel z silnikiem Fiata.

pozdro

P.S jak chcesz zobaczyć 159 ze sprzęgłem i osłoną pod silnik do wymiany to możemy się spotkać. Zaznaczam że ma przebieg 230 tyś i Helmut jak sprzedawał to nie płakał
    Jeśli pijesz do mnie, to pisałem wyraźnie o egzemplarzach tanich. A Ty taką kupiłeś? I już sprzedajesz?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

ViP Maniak resoraków Avatar majk
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    ALFY

Domyślnie

Tak mogę sprzedać i była tania bo zapłaciłem niecałe 4 euro, kupiłem od 2 właścicielki od nowości. Normalny samochód którym jeździła całkiem zgrabna włoszka , a nie gruby turas. Wyobraź sobie kolego magil że mój samochód nie miał wielkich napraw od nowości, a przebieg 230 tyś nie zrobił na nim wielkiego wrażenia - poza plastikiem kierownicy który jest podrapany od paznokci ( nerwowa franca chyba była). Sprzedać mogę bo 159 nie zrobiła na mnie większego wrażenia, zwykłe takie sobie pędzidełko.
    Ostatnio edytowane przez majk ; 09-03-2015 o 23:39

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Tak mogę sprzedać i była tania bo zapłaciłem niecałe 4 euro,
    To faktycznie tania :p

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Bezcen Może jeszcze 2009? Jaki silnik?

Poza tym piszesz o cenie w ojro - zatem domyślam się, że auto zostało zakupione za granicą. A myślisz że handlarze to frajerzy sprzedający auta po cenie zagranicznej? Nie każdy jeśli po auto do Niemiec czy Włoch osobiście.

4000 ojro = 17-18 tys zł. Dodaj koszt transportu i marżę handlarza.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

była tania bo zapłaciłem niecałe 4 euro,.
    Dam 5 euro i biorę w ciemno

A tak na poważnie to można kupić przyzwoity egzemplarz za okolice 20 tys zł ale trzeba uważać bo w tej kwocie można też trafić na niespodziankę, która szarpie po kieszeni w krótkim czasie.

Pozdrawiam Łukasz

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Podobnie jak w kazdej innej kwocie

Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

I ciągle rozmawiamy o egzemplarzach z początku produkcji

Użytkownik Romeo Avatar LukeMazur
    Mieszka w
    Bieszczady
    Auto
    Toyota Supra JZA80 / Nissan Stagea RS260

Domyślnie

Zależy co się trafi, moja pierwsza AR, która u mnie na podwórku juz zawsze zostanie, kupiłem od handlarza 3 lata temu za 23tys zł.
    Fakt licznik kręcony, co juz wiem i mniej wiecej jej przebieg oceniam na 350tys km do wymiany jest tylko pompa wspomagania.
    Wywaliłem klapy EGR i DPF, pali mało, zapierdziela i ma sie dobrze. Roczne wydatki nie eksploatacyjne to ok. 500-1000zł (Co jakiś czas wahacz górny) i siadam i jade problemu nie ma żadnego. Juz zrobiłem nią ponad 80 tys km.

Wypożyczę maszynkę do zaginania nadkoli - PW

Użytkownik Rowerzysta Avatar Tomekkk
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159 SW 1,9JTDm Q-Tronic

Domyślnie

Ja stałem przed podobnym dylematem 3 miesiące temu. Kupić "niby" zdrową i zadbaną za 25-27k czy kupić w okolicach 20-22k i samemu doinwestować te 4-5 tysięcy. Zawsze byłem zwolennikiem tej drugiej opcji, bo przynajmniej wtedy wiem czym jeżdżę. Oczywiście nie chodzi o to, aby kupić trupa i go reanimować, bo to studnia bez dna, ale dobrą bazę z kilkoma elementami eksploatacyjnymi do wymiany. I tak się złożyło, że pojawiło się ogłoszenie ze 159tką oddaloną zaledwie o 25km od mojego miejsca zamieszkania. Na aukcji wyglądała niespecjalnie (tymbardziej, że srebrna mi się średnio widziała), nawet nie była umyta do zdjęć. Ale za to cena niska (20k), od prywatnego użytkownika a nie sprowadzona przez handlarza i wyposażenie, które mi odpowiadało (Distinctive z czarną skórą, czujnikami parkowania i Q-Troniciem - nie chciałem manuala z M32). Stwierdziłem, że nic nie szkodzi podjechać i rozejrzeć się co w tej cenie można dostać.

Po wstępnych oględzinach stwierdziłem, że auto jest naprawdę niezłą bazą i warto podjechać i solidnie je przetrzepać u mojego mechanika. Przebieg niby duży, bo 235000km, ale auto w środku bardzo dobrze utrzymane, więc wyglądało to na przebieg autostradowy. Tyle co ja znalazłem to lakierowany tylny zderzak i fragment tylnego prawego błotnika (260um, więc bez szpachli), poza tym powłoka lakiernicza oryginalna. Mechanicznie to delikatne poszarpywanie czasem przy zmianie z 2 na 3 i przy wrzucaniu R oraz uszkodzony termostat (łapała tylko 70stopni wg wskaźnika). Mechanik po 1,5h oględzinach i diagnostyce wskazał dodatkowo delikatnie rozwulkanizowaną tylną tuleję prawego wahacza, mającą już najlepsze lata za sobą dolną osłonę silnika oraz mało czynnika w klimatyzacji (świerszczenie z nawiewu nasilające się wraz z obrotami). Korekty wtrysków ok, przebieg oryginalny, wypalenia DPF co 750km.

Będąc w pełni świadomym usterek i potrzebnego wkładu urwałem jeszcze trochę z ceny i za troszkę więcej niż w tytule aukcji kupiłem swoją 9tkę, mimo że zakup planowałem 2 miesiące później (nie sprzedałem wtedy jeszcze swojej 156). Od razu zrobiłem pakiet startowy, czyli: rozrząd, termostat, wymiana kolektora na bezklapkowy ze 156 1.9 16v, zaślepienie i wycięcie z softu EGR, wszystkie filtry i płyny (włącznie z olejem w skrzyni), nabicie czynnika plus dezynfekcja klimatyzacji, co mnie kosztowało łącznie 1200zł. Do tego w maju planuję wymianę sterownika skrzyni (3000zł nowy z robocizną i olejem) no i na dniach soft, aby dodać trochę wigoru, bo te 150KM to taki osiołek trochę

Podsumowując, moim zdaniem da się kupić 159 poniżej 20tyś, która będzie dobrą bazą do dopieszczenia, aby służyła nam dzielnie przez kolejne lata. W aucie za 25tyś pakiet startowy wyglądałby u mnie dokładnie tak samo, chyba, że miałaby już wywalone klapy i EGR. Pozostaje 3000zł, których byłem świadom, na sterownik skrzyni, która czasem lekko poszarpuje przy zmianie 2 na 3, co na tle sprzęgła+dwumasu+łożysk w M32 wcale jakąś zaporową kwotą nie jest. W 25tyś się zmieszczę z kompletnym pakietem startowym, nowym sterownikiem i auto będzie już bez klap, EGR'u i po sofcie. Jaka jest szansa kupić tak przygotowany do jazdy egzemplarz nie wymagający ŻADNEGO wkładu w tej cenie?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Butch
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 159 SW 1.75 tbi, AR MiTo 1.4 TB 155 KM

Domyślnie

wszystko zależy od tego jakim autem chcecie jeździć - czy jego stan ma być jako taki czy auto ma być w 100% sprawne i wyglądać jak najlepiej się da.
    Ja jestem świeżo po zakupie pięknej Włoszki 159 SW 2.0 z 2009r w naprawdę dobrym stanie (tanio nie było) i na dzień dzisiejszy aby doprowadzić auto do stanu jaki mnie interesuje do zrobienia mam (ceny w zł):
    rejestracja ~ 200,00
    ubezpieczenie ~ 1500,00
    4 opony letnie ~ 1900,00
    geometria ~ 140,00
    klocki + tarcze przód ~ 700,00
    egr+czyszczenie kolektora+program = 300,00
    tłumik końcowy ~ 600,00
    olej ~ 200,00
    filtry ~ 200,00
    czyszczenie wnętrza ~ 300,00
    uszczelka pompy podciśnienia
    trzeszczenie w podszybiu
    do tego parę groszy za robociznę i parę pierdół (ramka na rejestrację, lakier zaprawkowy)
    Suma: ~ 6000,00
    cześć rzeczy można rozłożyć w czasie, ale do wakacji musi być to zrobione
    tanio nie będzie, ale czy w innym aucie byłoby inaczej?