U mnie w F40 mam to samo po wymianie kompletu dwumas + sprzęgło coś szura. Dodatkowo dałem do sprawdzenia skrzynie i wymienili tylko synchronizator 3 biegu - reszta w "stanie idealnym".
Dzisiaj doleje 3 setki oleju do skrzyni - dam znać czy pomogło.
Dolałem 3 setki oleju do skrzyni. Zrobiłem parę kilometrów i jest cisza. Jutro dam znać czy nadal mam się z czego cieszyć.
Rano w drodze do pracy zawsze szurało![]()
Ja mam w tym tyg. rozbieraną skrzynię. Także dam znać co i jak.
Miałem w ostatnim czasie identyczny problem, identyczne szuranie jak z filmiku kilka postów wcześniej. Zrobiłem kilka dni temu kompletny rozrząd, zmieniłem olej silnikowy z Castrola na Selenię. Od tego czasu problem nie występuje, chociaż może być to też związane z tym że zrobiło się nieco cieplej...
BUSTED
Dolanie 3 setek oleju do skrzyni F40 nie pomogło - nadal szura chociaż bardzo sporadycznie ;/
Przypominam, że problem jak w większości przypadków pojawił się po wymianie kompletu sprzęgła i dwumasy.
miałem dzisiaj rozebraną skrzynie
wyglądała na praktycznie nieużywaną (przebieg na liczniku 141k). Łożyska w dobrym stanie, synchronizatory także. Niestety podczas oglądania jeden wałek z zębatkami upadł z wysokości ~15 cm i jedno łożysko pękło i rozsypało się. Może było ono jakieś bardziej zużyte.
W związku z tym, że skrzynia i tak jest rozebrana zleciłem wymianę synchronizatora biegu 3/4 (ciężej wchodziła trójka) oraz tego łożyska.
Zaleję olejem polecanym na forum o te 200ml więcej i zobaczymy. Mam nadzieję, że trafimy i będzie cisza.
Przy tych temperaturach już chyba tego nie zweryfikujesz. U mnie od kilku dni jest cicho nawet z rana.