Teraz dopieto zpbaczylem filmik, wg mnie takie male wahanie moze byc w normie. Nie wiqdomo czy ten nowy czujnik nie pokazujr troche inaczej temp. Musisz zobaczyc czy Ci sie nie bedzoe grzal jak bedzoesz stal w korku
Teraz dopieto zpbaczylem filmik, wg mnie takie male wahanie moze byc w normie. Nie wiqdomo czy ten nowy czujnik nie pokazujr troche inaczej temp. Musisz zobaczyc czy Ci sie nie bedzoe grzal jak bedzoesz stal w korku
Opada temperatura jak otwiera się termostat
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
Albo wlaczy wentylator, bo kolega mowil ze sie to powtarza
Zgadza się, powtarza się ale tylko kiedy stoję w miejscu. Czyli np w korku zatrzymuje się, temperatura rośnie delikatnie po czym opada tak jak na filmiku. W ruchu tego nie zaobserwowałem. Udało mi się podpiąć komputer wiec po południu może dam rade jakieś testy z podłączonym komputerem zrobić.
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
Sprawdź czy działają 2 biegi wentylatora
Tak, rozrząd wymieniony. Jakich użył blokad niestety nie wiem. Wahania obrotów były już wcześniej, zanim pojawił się problem z temperaturą. Cały czas męczy mnie ta sonda, czy to może być przyczyna tego, że jak się zatrzymuje, obroty spadają bardzo nisko, po czym się stabilizują na normalnym poziomie?Wymieniał Ci ten mechanik rozrząd, jeśli tak to wahania obrotów na wolnych są od słabych blokad, zapytaj jakich blokad używał do ustawienia rozrządu
Tak, działają. Przed chwilą podłączyłem kompa i wykonałem testy wentylatora. Oba biegi działają.Sprawdź czy działają 2 biegi wentylatora
Sprawdzałem również temperaturę, w czasie postoju bo tylko wtedy wskazówka rośnie. Wygląda to tak, że temperatura rośnie od 91 do 100 stopni -> włącza się wentylator 1 -> temperatura spada do wartości 91 -> wentylator się wyłącza. Po chwili sytuacja się powtarza. Wentylator 2 się nie załącza. Dodam jeszcze, że kiedy zwiększę obroty wtedy temperatura wynosi 91 i nie rośnie wcale. Dzieje się tak tylko na wolnych obrotach (komputer wskazuje 632 obr/min).
Czyli prawidlowo. Stajesz , bral ruchu powietrza na chlodnicy, grzeje sie, wlaczy wentylator i zbije. Gorzej jakby wlaczal drugi bieg. A co do tego falowania to poczytaj tematy na temat falowania obrotow w v6, ogolnie tylko na ori blokadach idzie tak zlozyc rozrzad zeby nie falowaly obroty i silnik idealnie rowno chodzil
Dzięki za wszystkie porady. Dziś pojeździłem trochę więcej i póki co jest wszystko ok.
Odnośnie falowania to jeżeli jest to wina niepoprawnej wymiany rozrządu to znaczy, że poprzednio rozrząd również był źle wymieniony bo tak jak pisałem wcześniej - te falowanie i niskie obroty silnika występowały wcześniej. Dodam jeszcze, że dzieje się tak tylko na rozgrzanym silniku. Do momentu uzyskania normalnej temperatury, silnik chodzi bardzo fajnie bez żadnych falowań
Ogolnie malo kto ma oryginalne blokady, wiekszosc sklada to na zamiennikach na ktorych z tego co pamietam jeden walek ma luz, temat walkowany wiele razy na forum, niektorzy wypozyczaja blokady i mozesz podjechac na poprawe ze swoimi.