To raczej nie ma zwiazku z dpf, u mnie tez gwizda na zimnym silniku, zrobiłem tak 70tys km i nadal sobie gwizda [emoji16]
Witam,podłącze się pod temat, ja mam następujący problem...turbo wyje jak karetka, ciężko określić ten dźwięk. Na początku wymieniłem czujnik ciśnienia doładowania gdyż startował od drugiej kreski i miał dziwne falowania podczas jazdy, teraz z nowym wszystko gra...Dodam ,że autko ma moc, żadnych błędów, itp...Wycie jest wydaje się być zbyt głośne, turbo umiera? czy może to coś innego?
Znalazłem podobny dzwięk jak na tym filmiku z YT forda focusa, może więc alternator? Zanim pojadę do warsztatu będę wdzięczny za sugestie, kilka osób z forum skutecznie mi pomogło z drobnymi uterkami, czekam na info Alfaholicy.Dzięki.Pozdro
https://www.youtube.com/watch?v=6TYchUeN5dI
Jeszcze dodam, że w tle słychać delikatny świst turbiny i to głośne wycie, podczas postoju wycie jest dużo cichsze...postaram się nagrać własny filmik
Ostatnio edytowane przez 1august1 ; 05-04-2016 o 16:29
To wycie to może być rolka prowadząca, napinająca pasek wielorowkowy lub własnie alternator. Łatwo to odróżnić od turbiny bo wycie rolek znika natychmiast po wciśnięciu sprzęgła np podczas hamowania silnikiem. Turbo gwiżdże dłużej bo nie można do szybko wyhamować.
Gdy Alfa stoi w serwisie gdzie jest Romeo? Szuka części...
Witam, rolka prowadząca została wymieniona, faktycznie była zużyta...wycie nadal występuje. zamieszczam plik do pobrania może ktoś będzie miał jakąś sugestię
https://megawrzuta.pl/download/ff0ba...6a2fbb05b.html
Dodam tylko że mechanik miał problemy z diagnozą![]()
witam ,z filmu wynika ze masz gdzies nieszczelnosc gazow wylotowych najprawdopodobniej to bedzie metalowa uszczelka kolektora wydechowego lub uszczelka egr-u ta metalowa
Nieszczelności się nie doszukałem, wrzucam film, wycie bardziej słyszalne na samym początku...
witam 1august1 u ciebie na moje ucho to chyba pompa wspomagania wyje , sprawdz czy dzwiek sie zmienia jak krecisz kierownica jak tak to na poczatek wymien zbiorniczek plynu wspomagania bo tam jest filtr i moze byc przytkany