Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 90

Temat: Skrzynia basowa w 166

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    166, 1999, 2.0+lpg

Domyślnie

Cytat Napisał slavol Zobacz post
    Kable masz na styk, ale nie jest źle. Bardzo ważna rzecz, nie widzę kabla minusowego, pewnie bierzesz masę z karoserii. Połączenie musi być bardzo pewne oraz musisz wykonać dodatkowy mostek z minusa akumulatora do podłużnicy takim samym przekrojem co plus.
    tak mase biore z karoserii, a moglbys wyjasnic jak dokladnie zrobi ten mostek?

jeszcze sie zastanawiam nad skrzynka - ta ktora mam niby byla liczona dla tego glosnika ale wg specyfikacji powinna miec 60l a nie 45. widzialem na internecie jak ludzie ten glosnik montowali w duzo wiekszych budach i podobno sporo lepiej gra.

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Kawałek kabla, takiego jak plusowy do wzmacniacza przykręć do klemy minusowej i karoserii (gdziekolwiek do blachy, najlepiej do podłużnicy) Dlaczego to tak ważne? Bo auto jest zasilane podobnymi przewodami z akumulatora. Pobierasz sporo prądu do wzmacniacza dodatkowym przewodem (20mm2) a prąd płynie też przez przewody masowe i tego dodatkowego przewodu nie masz bo podłączyłeś się do budy. Karoseria to wystarczający przewodnik ale nie połączony dodatkowo do minusa, więc potrzebny jest mostek. Teraz od plusa prąd płynie przekrojem łącznym około 40mm a od minusa 20mm.
    Z tą wielkością skrzyni to nie tak do końca, pamiętaj że ogranicza cię zamknięta ze wszystkich stron objętość bagażnika (niestety niewielka)
    Podobny problem miałem podczas montażu dużej skrzyni we fiacie coupe, pomogło wycięcie blach za tylną szybą (podobny problem) Znaczenie ma nawet pozycja skrzyni, tyłem , przodem lub bokiem, za każdym razem ilość i jakość basu się mocno zmienia.
    Musisz niestety pokombinować gotowców w tej branży nie ma
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    166, 1999, 2.0+lpg

Domyślnie

Slavol dzieki - tak zrobie. A czy ten mostek powinien dać mi jakieś "namacalne" efekty? Tak, zebym wiedział, że dobrze wszystko podłączyłem, np. powinien lepiej zagrać zestaw czy też światła przestaną przygasać?

- - - Updated - - -

a i jeszcze małe pytanko - jak polecacie zamontować kondensator/wzmak? mi zamontowali do oparcia kanapy od tyłu, tam nic nie pochaczy od strony kanapy? Śrubki raczej małe

Użytkownik Rowerzysta Avatar Arek1987
    Mieszka w
    PL-00
    Auto
    F..k new cars, I'm driving oldschool :)

Domyślnie

Może zepnij suba w 4ohm. Akurat tego modelu cruncha nie testowałem ale starszy model miał ewidentne problemy z pracą na 1ohm

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Arek1987 Zobacz post
    Może zepnij suba w 4ohm. Akurat tego modelu cruncha nie testowałem ale starszy model miał ewidentne problemy z pracą na 1ohm
    To nie głośnik sobie nie radzi, tylko ewentualnie wzmacniacz przy niskiej impedancji się przesterowuje.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Rowerzysta Avatar Arek1987
    Mieszka w
    PL-00
    Auto
    F..k new cars, I'm driving oldschool :)

Domyślnie

Dzięki za poprawkę ale następnym razem przeczytaj cały topic i o jaki zestaw chodzi

Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Cytat Napisał jerry46 Zobacz post
    A czy ten mostek powinien dać mi jakieś "namacalne" efekty?
    Będziesz miał połączone po bożemu i ryzyko przegrzania kabla minusowego przy akumulatorze minimalne. Światła mogą przestać przygasać mniej lub bez zmian, to nie tylko od kabli zależy.
    Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    ewentualnie wzmacniacz przy niskiej impedancji się przesterowuje
    Wzmacniacz albo gra albo się przegrzewa i włącza zabezpieczenie (nie gra) lub się pali ( i też nie gra) żadnego przesterowania niska impedancja nie spowoduje.
    A zestaw kolegi jest sprzętowo w miarę dobrze dobrany.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Wzmacniacz albo gra albo się przegrzewa i włącza zabezpieczenie (nie gra) lub się pali ( i też nie gra) żadnego przesterowania niska impedancja nie spowoduje.
    Owszem istnieje coś takiego jak przesterowanie, zarówno na wejściu jak i na wyjściu. O przesterowanie dużo łatwiej właśnie przy niskiej impedancji, bo cały wzmacniacz jest dużo bardziej obciążony.
    Jaguar S-type 4.2 V8

Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Owszem, przesterować można sygnałem o zbyt wysokim napięciu wejściowym, skutkiem będzie wzmocniony przesterowany sygnał na wyjściu wzmacniacza. Niska impedancja wymusza większą "ilość prądu" jaką muszą przepuścić przez siebie tranzystory. Pierwsze poddaje się zasilanie potem właśnie tranzystory (temperatura) i powinny zadziałać zabezpieczenia. Jednak żadnego przesterowania z tego powodu nie będzie ( przestanie grać)
    A wzmacniacz kolegi może pracować z 1 ohm, to cyfrówka i prawie każda to potrafi.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Owszem, przesterować można sygnałem o zbyt wysokim napięciu wejściowym, skutkiem będzie wzmocniony przesterowany sygnał na wyjściu wzmacniacza. Niska impedancja wymusza większą "ilość prądu" jaką muszą przepuścić przez siebie tranzystory. Pierwsze poddaje się zasilanie potem właśnie tranzystory (temperatura) i powinny zadziałać zabezpieczenia. Jednak żadnego przesterowania z tego powodu nie będzie ( przestanie grać)
    A wzmacniacz kolegi może pracować z 1 ohm, to cyfrówka i prawie każda to potrafi.
    Mniej więcej tak jak piszesz, chociaż przesterować można też samo wyjście przez zbyt duże obciążenie.
    Podejrzewam, że brak reakcji na kręcenia gainem u kolegi to właśnie efekt przesterowania.
    Zabezpieczenia działają tylko w skrajnych warunkach, przesterowanie zaczyna się dużo wcześniej.
    Jaguar S-type 4.2 V8