No i zgasiles moje swiatlo w tuneluczyli dalej wiem ze nic nie wiem
ale dla swietego spokoju ogarne wszystkie styki i mase jutro. Cos robic musze bo spokoju mi to nie daje a po szesciu mechanikach mam dosc szukania geniusza ktory mi to ogarnie
No i zgasiles moje swiatlo w tuneluczyli dalej wiem ze nic nie wiem
ale dla swietego spokoju ogarne wszystkie styki i mase jutro. Cos robic musze bo spokoju mi to nie daje a po szesciu mechanikach mam dosc szukania geniusza ktory mi to ogarnie
No nie wiem, jak masz jakiegoś kolegę z JTSem to możecie przełożyć cewkę na moment i sprawdzicie, czy to to. Jak sprzęgło, to jak go nie wyciągniesz to nigdy nie będziesz wiedział czy to to powoduje - jak masz jakiegoś mechaniora znajomego to wyciągnijcie to sprzęgło niech zmierzy szerokość, jak będzie miało po niżej 7mm to do wymiany, spróbuj ten reset ECU może zrobić
Hehe na Olsztynie widzialem jednego Jtsa - mojegojutro bede czyscil styki masy wiec odlacze akumulator i powinien sie zresetowac. Znajomych mechanikow mam tylko pracuja u kogos i kolejki ale sprawdze napewno tylko w razie czego dwumase tez wymieniac czy samo sprzeglo i docisk ?
No nie wiem, turbo nie masz, a więc chyba dwumasy chyba też nie(nie wiem dokładnie, jak coś to mnie poprawcie
) a reset robisz tak
1. Ściągasz klime czarną z akumulatora na 45min
2. Zakładasz klime i czekasz 3 minuty
3. Wkładasz kluczyk na 3 min nie dotykając pedału gazu
4. Wyciągasz kluczyk na 3 min
5. Włączasz silnik na 3 min nie dotykając gazu
6. Wyłączasz silnik na 3 min
7. Jedziesz na ostrą przejażdżkę
I tyle, u mnie działa idealnie![]()
ta procedura jest gdzies opisana w oficjalnym dokumencie od AR czy np Bosha do sterownika silnika?
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Ostatnio edytowane przez maarkuss ; 28-10-2016 o 00:58
Ale czy jest na to jakiś dokument czy to jakiś zabobon?
Reset parametrów autoadaptacyjnych robi się dwoma kliknięciami w MES.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
wlasnie dlatego dopytuje, bo internet jest pelen niesprawdzonych informacji, ktore sa przekazywane dalej, a ta procedura wydaje sie dosc dziwaczna i jakos nie budzi mojego zaufania.
w mesie reset parametrów adaptacyjnych z tego co pamietam opis tez niezbyt wiele resetuje (teraz z komorki nie jestem w stanie sprawdzic co)
Nie mam dwumasy ? No wlasnie jak to z tym resetem ? Ta metoda ktora napisal kolega zadziala ? Wydawalo mi sie ze wystarczy odpiac akumulator na pewien czas i bedzie cacy. Ps moja ukochana kobieta mnie dzis dobila odwoze ja do pracy i nagle slysze TE AUTO NAPTAWDE JAKIES ZAMULONE JUZ NASZE STARE LEPIEJ JECHALO.... no jak by mi w morde dala![]()
Tak, można też to zrobić przez komputer, tylko jak ktoś - jak kolega, go nie ma to można tak, jest to ogólna procedura restartu ECU , chyba każdego sterownika, robiłem tak w moim starym Dieselu, i teraz w MPI (sterownik Siemens VDO CF4) i działa znakomicie, w taki sposób można też "ręcznie" check engine usunąć, (oczywiście jak błąd nie jest stały) a znalazłem go na jakimś forum, w necie jest sporo rodzajów tego resetu, ten jest wiarygodny i działa, resetuje się po tym wszystkie twoje ustawienia na desce, niekiedy trzeba kod do radia zapodać, silnik chodzi po tym o wiele dynamiczniej, można to zrobić ręcznie i diagnostycznie, może u kolegi zadziała, chociaż nie jestem pewny, stawiam na wywalone sprzęgło![]()