Więc tak czy inaczej z modułem domykania jest wszystko ok ? Bo już pisałem do sprzedawcy że che go zwrócić![]()
Więc tak czy inaczej z modułem domykania jest wszystko ok ? Bo już pisałem do sprzedawcy że che go zwrócić![]()
sprawdź najpierw tak jak mówiliśmy, na 90% moduł jest sprawny, też tak myślałem o swoim, rzuciłem w kąt i leżał pół roku, aż pewnego dnia spojrzałem na schemat z innego punktu widzenia i okazało się, że jest wszystko ok. Uciekam spać...
Dobranoc.
I właśnie jestem po próbie podnoszenia szyby ze stałym napięciem. Szyba poszła kawałek do góry i koniec, ani drgnie. Podobnie było z szybą pasażera gdy zrobiłem ten sam test. Identyczny efekt jak podczas tego nieudanego domykania z modułu.
Więc wina stoi gdzieś w tym a nie w module.
Pytanie co mogę teraz z tym zrobić by ruszyło normalnie ?
Czyli rozumiem, że podałes plus z aku do kabla od silnika szyby pomijając moduł domykania tak jak pisałem i szyba też się nie zamknęła. Stad wniosek jak pisałem wcześniej, ze BCU wykrywa obciążenie i odłącza masę na silnik. Teraz wyjścia są następujące:
1. na czas domykania szyb odcinanie dodatkowym przekaźnikiem drugiego przewodu silnika, aby BCU nie widziało obciążenia i podanie mu w to miejsce masy.
2. Zrezygnowanie z tego modelu modułu domykania szyb na rzecz przekaźnika czasowego, który wepniesz poprzez diody i dodatkowe przekaźniki.
Pytanie mam tylko jedno. Przez jaki czas po zamknięciu auta jesteś w stanie sterować szybami. Otwórz szybę do końca, zamknij centralny i zobacz czy przyciskiem uda Ci się ja zamknąć. Znając odpowiedź na to pytanie łatwiej znajdziemy rozwiązanie problemu.
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77
A ja zadam inne pytanie odnosnie 166. Jaki modul kupic czy ktos moze podeslac jakis link ? I moze ktos by zrobil po dobroci manuala jakiegos. Bo rozumiem ze trzeba sie wpiac pod przednie szyby w centralke pod ICSem ? Tam znajde wszystkie podlaczenia czy trzeba sie wpinac jeszcze pod ten silnik w drzwi od szyby i pod stacyjke ? Czytalem wszytkie posty i tak sie troche boje to rozgrzebywac a widze ze czesc osob sobie poradzila. Moze byc nawet w forme tekstowej, tak mniej wiecej co i jak po kolei sie podpiac i gdzie.
tak, zrobiłem tak jak prosiłeś - zasilanie bezpośrednio z aku do przewodu silniczka szyby, pomijając bcu i moduł domykania.
A co do sterownia szybami poprzez przyciski po zamknięciu auta - mam około 35~40 sekund od momentu wyjęcia kluczyka lub przekręcenia go na pozycje 0. Mogę w tym czasie bawić sie wszystkimi szybami mając nawet zamknięty centralny zamek. Po upłynięciu tych niecałych 40 sekund odcina zasilanie z szyb
- - - Updated - - -
danus77 więc co radzisz ?
Czyli z tego co piszesz masz tylko ok. 40 sekund po zgaszeniu auta na domkniecie szyb. Możesz ewentualnie spróbować zrobić taki myk dla sprawdzenia, ze mając pospinane wszystko gasisz auto z otwartymi szybami i od razu po zgaszeniu wyciągnij kluczyk i zamknij centralny. Skoro masz 40 sekund to szyby powinny zdążyć sie zamknąć. Miałbyś wtedy takie rozwiązanie jak ja w swojej AR (wada: od razu po zgaszeniu auta muszę uruchomic centralny, zaleta: mogę w słoneczne dni zostawić pozamykane auto z uchylonymi szybami). Jeśli to rozwiązanie zadziała, a chcesz mieć stałe domykanie szyb, to musisz podać napięcie na BCU na stałe lub najlepiej przekaźnikiem czasowym.
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
Co do tego żeby na szybkiego wysiąść z auta i zamknąć to raczej nie wypali, znam siebie i wiem ze zawsze po zgaszeniu przedłuża mi się .A to zabrać to i tamtoA co do , możliwości zostawienia uchylonych szyb - przed tym też już sie zabezpieczyłem i zamontowałem przełącznik którym mógłbym odcinać napięcie z modułu lub ewentualnie impuls z centralnego.
A tak jak mówisz - niby jest te 40 sekund na zamknięcie auta i domkniecie szyb ale nawet mając wszystko podłączone, gaszac auto i zamykajac je nie wysiadajac z niego (wiec trwa to zaldwie kilka sekund) efekt jest ten sam. Kazda szyba idzie kilka centymetrów do góry...
Coś jest z tym tak jak mowiliście wczesniej - ze silniczki gubia mase ale za cholerę nie wiam co mogę na to poradzić
Wychodzi mi na to, że to Twoje BCU jest bardzo rozsądnym urządzeniem. Jedynym wyjściem jest wpięcie się w obwody przycisków szyb i symulowanie ich zadziałania . Nie wiem tylko, czy dla tego twojego modułu to nie będzie za małe obciążenie. A dlaczego tak sądzę, a no dlatego, że prawdopodobnie BCU wykrywa "nieautoryzowany" pobór prądu przez silniki szyby pomimo braku wysterowania przycisków i rozpoznaje to jako zwarcie/uszkodzenie, a co za tym idzie odcina wszelkie napięcia na kable poszczególnych silników szyb po kolei.
tak, poprzez BCU sterowane jest większość wyposażenia auta (jako że to jest moduł komfortu) to też strach trochę podawać na ten sterownik jakies dodatkowe zasilanie bo szkoda mogę go uszkodzić...
Zastanawia mnie czy ten problem dotyczyłby tylko tego jednego modelu czy też jakieś lepsze moduły także by nie poradziły sobie z domykaniem...