Strona 1 z 7 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 62

Temat: Instalacja modułu domykania szyb...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar b-ski
    Mieszka w
    PiotrkĂłw Trybunalski, Poland
    Auto
    Bella 166 2,4jtd Millenium

Domyślnie Instalacja modułu domykania szyb...

Witam jakiś czas temu przyszedł do mnie długo wyczekiwany moduł domykania szyb, jako że jestem w gorącej wodzie kąpany, na momęcie sprawdziłem go w sztucznych warunkach tzn. prostownik, silniczek i jazda no i ok. bajer działa tak jak powinien, więc przyszedł czas na sprawdzenie go w docelowym miejscu czyli w mojej ARRRR, po podpięciu wszystkiego na "krótko" szyba ani rusz;/ Może omówie co jak i z czym połączyłem: wystartowałem o pociągnięcia przewodów + i - z akumulatora i podłączeniu ich pod przewody "RED+" I "BLACK-" wychodzące z modułu, następnie po dokręceniu przycisku odpowiedzialnego za podnoszenie i opuszczanie okna w prawych przednich drzwiach, wyczaiłem razem z multimetrem, że silniki są sterowane masą no więc drugi przewód "RED+/-" wychodzący prosto z płytki podłączyłem do masy, po tej operacji wypiołem przewód z przełącznika odpowiedzialny za podnoszenie szyby do góry i w to miejsce wpiołem niebieski przewód "BLUE" a pod odłączony wcześniej przewód podłączyłem "GREEN" czyli wszystko tak jak na schemacie i teraz na chłopski rozum wystarczyło by podać na brązowy przewód "BROWN" dodatni impuls i wszystko powinno grać a tu nic po podaniu impulsu słychać tylko 4 cyknięcia w odstępach 1s przekaźników zamontowanych w module i nic wiecej, dopiero gdy przekręcimy kluczyk w położenie ACC lub MAR i podamy dodatni impuls na BROWN tak jak wcześniej to szyba zasuwa się tylko ale tylko kawałek i przestaje nie wiem co jest;/ W domu przy podłączeniu identycznym jak w samochodzie wszystko działa tak jak należy czyli silnik kręci się do momentu kiedy go nie zatrzymam siłą i wtedy czujnik przeciążeniowy odcina zasilanie i zamyka resztę szyb czyli cyk, cyk i cyk. Może podłączał ktoś taki moduł w AR 166? Mile widziane wszelkie porady. Jak by coś było nie jasne to pytajcie...
    Oto moduł:
    http://allegro.pl/item680645428_modu...b_kolejno.html

A to schemat podłączenia:

aress
    Gość

Domyślnie

sadze ze podłączenie się pod przyciski sterowania nic nie da trzeb by się podpiąć pod silniczki bezpośrednio bo przyciski wysyłają tylko sygnał do centralki sterującej tak mi się wydaje.po wyjęciu kluczyka przecież nie da się sterować szybami przy pomocy przycisków

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Też o tym samym pomyślałem i to właśnie może być powód. I jeszcze jedno,czy mógł by mi ktoś rozkminić oznaczenia kolorystyczne zamieszczone na schematach w instrukcji serwisowej DTE ustawione mam na Angielski język a a te skróty jakieś dziwne a konkretnie chodzi o "HN" "HR" "AN" i "AR" ;/;/

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Może puść to przez przekaźniki?
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Pirat drogowy Avatar wojsaw
    Mieszka w
    Kołbaskowo/Szczecin
    Auto
    AR 166 3.0 V6

Smile

Kolory podstawowe należy połączyć dwa skróty np : HN -szaro/czarny

czarny --------- N
    biały ---------- B
    błękitny -------- A
    brązowy ------- M
    żółty --------- G
    czerwony ------ R
    zielony ---------V
    szary ---------- H
    różowy - -------S
    pomarańczowy - C
    fioletowy -------Z
    niebieski ------- L

Też to już przerabiałem ,udało się w 1/4 tzn. szyba kierowcy domyka się cała, 3 pozostałe około 10 cm. Prawdopodobnie tylko dlatego że sygnał z centralki tylko ją domyka po chwilowym przytrzymaniu przycisku. Jeżeli już to zrobisz to podrzuć jakiś schemacik ja niemam na razie czasu na dalsze zabawy.
    Aha oszukałem przy okazji centralkę i teraz zamykam i otwieram szyby bez kluczyka w stacyjce.

Powodzenia.

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

odgrzebię troszeczkę temacik..
    w swojej 166 jako moduł domykania szyb zastosowałem przekaźnik czasowy od...Lady samary...który służył w niej do uruchomienia wycieraczek po użyciu spryskiwacza (wyciągnąłem go na szrocie za darmo)...czas przez który podtrzymuje mi impuls z centralnego zamka (poniżej 1s) po zamknięciu drzwi to około 5s, a na zamknięcie szyby potrzeba 4s (można go skrócić lub wydłużyć potencjometrem w środku przekaźnika). Sygnał wyjściowy podpiąłem do przycisków poprzez diody, żeby wyeliminować sprzężenia przycisków (czytaj żeby nie zamykać jednym przyciskiem wszystkich szyb). Układ działa tak, że po wyjęciu kluczyka mam czas przez około 3s (tyle jest aktywna centralka szyb) na zamknięcie szyb z pilota, potem muszę znów przekręcić kluczyk do kontrolek. Temat omijam tak, że zaraz po wyłączeniu silnika otwieram drzwi i naciskam przycisk zamykania na pilocie...drzwi się nie zamykają za to szybki tak... Może i jest to wada, ale mi tak pasuje, bo w gorące dni mogę zostawić pozamykane auto z lekko uchylonymi szybami. Szyby zamykają się jednocześnie. Brakuje tylko takiego zabezpieczenia, jak miałem w oplu, tzn. jak domykająca szyba napotkała po drodze przeszkodę np. palce to odbijała do połowy..a w alfie chce palce połamać..
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

po prawie rocznej przerwie postanowiłem odświeżyć temat.zebrałem się, podrukowałem wszelkie schematy jakie znalazłem w sieci. także te dotyczące instalacji szyb elek. w samochodzie.
    pierwsze pytanie brzmi: jak wygląda centralka od przednich szyb? Z tego co się orientuje są dwie. jedna od przednich druga od tylnych. ta od tylnych to wiem, znajduje się w kufrze po prawej stronie...
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 14-06-2010 o 19:22

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

Po ciężkich bojach z elektryką, oto efekty -> http://www.youtube.com/watch?v=QqWL7zWkMes

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Witam! Spoko działa. W fordzie mondeo jest to fajnie rozwiązane i może da się to jakoś zapożyczyć tzn. jak dłużej przytrzymasz przycisk zamykania zamka to wszystkie szybki lecą do góry. natomiast jak trzymasz przycisk do otwierania to wszystkie lecą na dół. Ciekawe czy w alfie kluczyk wysyła cały czas sygnał, czy tylko przez chwilę...
    Ostatnio edytowane przez Majkel ; 21-06-2010 o 21:21

Użytkownik Pirat drogowy Avatar wojsaw
    Mieszka w
    Kołbaskowo/Szczecin
    Auto
    AR 166 3.0 V6

Smile

Cytat Napisał b-ski Zobacz post
    Po ciężkich bojach z elektryką, oto efekty -> http://www.youtube.com/watch?v=QqWL7zWkMes
    Może jakiś schemacik dla kolegów ?