Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 92

Temat: Wibracje przy przyspieszaniu

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Olej wymieniam co 50 tysięcy, bo mechanik, który wymieniał mi go po pierwszych 53 tysiącach, czyli wówczas, kiedy ją kupiłem, powiedział, że zna te skrzynie i wystarczy, zamiast 2,3 litra, wlać 3 litry i zmieniać go, co 50 tysięcy, a skrzynia będzie wieczna, ale nie dopytywałem co jest problemem, a on się nie chwalił.
    Dopiero na forum wyczytałem, że problem stanowi łożysko, które przy fabrycznym stanie oleju, jest słabo smarowane - ot i cała historia.

W wątku, jak zwykle, najwięcej do powiedzenia, ma gostek, który słysząc bliżej nieokreślone szumy, wydobywające się, nie wiadomo skąd, pytał czy skrzynia biegów z innego silnika pasuje do jego samochodu i "pies z kulawą nogą" nie zwrócił na to uwagi, a podobni jemu, kpią z wiedzy, której nigdy nie posiedli, bo dla nich motoryzacja zaczęła się w latach dwutysięcznych i wszystko co było wcześniej i czego nie rozumieją kwitują infantylnymi złośliwostkami pod adresem tego, kto to zna z doświadczenia, bo w czasach kiedy oni na stojąco wchodzili pod szafę, albo byli w bliżej nie sprecyzowanyvh planach, ja w 45 minut, bez kanału wyjmowałem z F126 silnik - taki jest poziom tych "fahofcuf", którzy każdą uwagę, traktują jak atak na siebie.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR159SW 1.75TBi, AR147 1.6ECO, BMW E21 M42B18

Domyślnie

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    wystarczy, zamiast 2,3 litra, wlać 3 litry i zmieniać go, co 50 tysięcy, a skrzynia będzie wieczna, ale nie dopytywałem co jest problemem, a on się nie chwalił.
    Tak się składa że wałek 5/6 biegu jest najniższym wałkiem w tej skrzyni.
    Jak by się ten olej nie zużywał to by go wymieniać co 50kkm nie trzeba było. W innych skrzyniach manualnych ludzie nawet o tym nie myślą. Degraduje się i dlatego później są problemy. Nie twierdzę, że ta skrzynia jest super zaprojektowana i że nie ma wad. Ma. Wymiana oleju je tuszuje bo nie pozwala doprowadzić albo znacznie opóźnia usterkę.

W wątku, jak zwykle, najwięcej do powiedzenia, ma gostek, który słysząc bliżej nieokreślone szumy, wydobywające się, nie wiadomo skąd, pytał czy skrzynia biegów z innego silnika pasuje do jego samochodu i "pies z kulawą nogą" nie zwrócił na to uwagi, a podobni jemu, kpią z wiedzy, której nigdy nie posiedli, bo dla nich motoryzacja zaczęła się w latach dwutysięcznych i wszystko co było wcześniej i czego nie rozumieją kwitują infantylnymi złośliwostkami pod adresem tego, kto to zna z doświadczenia, bo w czasach kiedy oni na stojąco wchodzili pod szafę, albo byli w bliżej nie sprecyzowanyvh planach, ja w 45 minut, bez kanału wyjmowałem z F126 silnik - taki jest poziom tych "fahofcuf", którzy każdą uwagę, traktują jak atak na siebie.
    Offtopic, moderatora potrzeba.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR159SW 1.75TBi, AR147 1.6ECO, BMW E21 M42B18

Domyślnie

Słowo "se" to z jakiego języka/narzecza, bo chciałbym je przetłumaczyć na język polski, ale translator nie wykrywa języka.
    https://silling.org/translator/?dir=...se#translation

Jak rozumiem wpis Machaju, nie wymagał, Twoim zdaniem, interwencji moderatora i przypomniałeś sobie o istnieniu go, właśnie przy moim, w którym wykazuje, między innymi, Twój "obiektywizm" i zapewne jedynie przez nieuwagę, zamiast go raportować wspomniałeś o nim w wątku?
    Jeśli chcesz ze mną podyskutować, zapraszam na PW. To nie rozwija tematu i koledze nie pomoże.

Tu jest lektura dotycząca M20/32: https://stillrunningstrong.com/car-m...rbox-bearings/

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

u mnie tez sie mówi "se" i co?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    alfa 159 1,9 jts

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Jak już się coś zużyło i huczy, to wymiana oleju raczej tego nie naprawi. co najwyżej zatrzyma/spowolni dalsze zużycie. Wiadomo, można olej wymienić, wlać jakiś dodatek obniżający tarcie i za ~500zł jeszcze ta skrzynia trochę pochodzi (może trochę mniej będzie szumieć). Ale to będzie typowe drutowanie. Awaria M32 z tego co pamiętam w pierwszej kolejności objawy dotyczyły biegów 4,5,6, a nie 2,3,4 (może poprzedni właściwej najczęściej na tych biegach jeździł i te łożyska szybciej padły???). jest "gwizdanie" jak z tubriny przy przyspieszaniu na 4? Zresztą co się tu doktoryzować. Akurat temat M32 jest tu na forum bardzo dobrze opisany - wystarczy odkopać odpowiednie wątki. Co do dwumasy w związku z wibracjami przy ~2000obr. - trochę dziwny objaw. pytanie czy jedyny.
    może być tak, że za wszystkie te objawy odpowiada łożysko oporowe za ułamek ceny dwumasy i naprawy M32, bo przy ~2000obr wpada wibracje i huczy. a przy 5 i 6 jest na tyle głośno bo większa prędkość, że te szumy giną w innych hałasach.

ps. dobrze byłoby, żeby diagnozę przeprowadził ktoś inny i potwierdził to, co ci mechanik powiedział po 50m przejażdżce - jeśli nie masz do niego zaufania. On niestety może mieć 200% racji po tych 50metrach, jeśli ma doświadczenie. I jego zdanie ma dużo większą wagę niż teoretyzowanie internetowych mędrców na podstawie przekazanych przez ciebie objawów (masz pewność, że na wszystkie objawy zwróciłeś uwagę??).
    na 5,6 biegu jest calkowita cisz wszystkie biegi wchodza precyzyjnie taki ni to gwizd ni jakies metaliczne odglosy sa tylko na biegach 2,3,i 4 plus to ze na 2 i 3 do pozionu 2 tys obrotow czuc wyrazne drgania ale nie na zasadzie ze lewarek lata ba wszystkie strony sa to wibracje calego auta wcisniecie sprzegla wycisza ten odglos podczas jazdy na 5,6 nawet z wiekszymi predkoscioami zadnych problemow i nie to ze cos zaglusza tylko po prostu nie ma tego dzis bylem u 2 mechanikow jeden powiedzial ze przeguby plus lozysko oporowe a drugipewnie skrzynia ale on w sumie na alfach sie nie zna i tyle .. niestety w mojej okolicy nie znalazlem w internecie kogos kto robi typowo alfy

ZBANOWANY Znawca
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    A.R 159 Ti 2.0 16V 2010r

Domyślnie

Ale tu nie chodzi o to że to alfa jeat, przeciez te skrzynie są też w innych samochodach przeguby są w każdym więc co tu innego. Dla normalnego mechanika nie powinno mieć znaczenia jaki to samochod Przeguby możesz sprawdzić samemu musisz tylko wejść pod auto albo niech mechanik to zobaczy przeguby to 5min roboty.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał darek156 Zobacz post
    Przeguby możesz sprawdzić samemu musisz tylko wejść pod auto albo niech mechanik to zobaczy przeguby to 5min roboty.
    Te 5 minut, to ze zdjęciem osłony silnika i ponownym jej założeniem, czy wykluczasz przeguby wewnętrzne, a zatem nie widzisz potrzeby ich sprawdzenia?

ZBANOWANY Znawca
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    A.R 159 Ti 2.0 16V 2010r

Domyślnie

Co wykluczam?

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Zapytałem, czy jesteś w stanie w ciągu 5 minut, zdjąć, a po diagnozie, założyć osłonę pod silnikiem, bez zdjęcia której, nie jesteś w stanie sprawdzić przegubów wewnętrznych, bo ledwie chwilę wcześniej, w Twoim własnym przypadku uczyniłeś z tego problem, nie do rozwiązania

ZBANOWANY Znawca
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    A.R 159 Ti 2.0 16V 2010r

Domyślnie

Yaniq człowieku 5 min to była przenośnia czy tobie trzeba wszystko rysować zebys zrozumiał. Logiczne chyba że nie są się tego w tym czasie zrobić. Ale zgodzisz się ze w porównaniu z rozbieraniem np skrzyni jest szybciej sprawdzic przeguby