Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Temat: Wali, stuka w silniku - POMOCY !!!!!!!!!!!!!

Administrator ds. moderatorów Quadrifoglio Verde Avatar 75andrew155
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    155 V6 1996 .r 155V6 1995r 3.0 12V

Domyślnie

Cytat Napisał nowakooowski
    No to może ja coś dodam na temat płukania...

Jestem pewien, że to był BŁĄD! Jestem tego pewien po rozmowie z mechanikiem od makaronów z dość dużym doświadczeniem również w sporcie.
    Cytyje "płukać to można fiata 125 lub poloneza a nie alfe". Dodał "płukanie jest konieczne jeżeli przechodzimy z mineralnego na olej syntetyczny", a potem "alfa nie powinna jeździc na mineralnym więc przypuszczm że była na oleju 10W40 lub 5 W50" i na koniec "silników się nie płucze bo niema takiej potrzeby".

Szkoda, że nie każdy mechanik niby od Alf to wie, a z kolei zwykły człowiek sobie z tego sprawy nie zdanie... chce tylko dobrze. Z drugiej strony to mi daje powody do tego, żeby Panów nazwać "kowalami".......

Alfista - masz u mnie browar bo darować sobie nie moge, że nie przeczytałem ze zrozumieniem Twojej rady...

Reasumując, nigdy więcej silnika 9 letniego NIE PRZEPŁUKAM i to odradzam wszystkim !!! Powtórze: czy płukać silnik? NIE PŁUKAĆ SILNIKÓW !!!
    Nie napisałeś co to za wspaniały warsztat tak wyskalował Ci silnik ?? Mi tylko jeden przyczhodzi na mysl ...........

Alfa Romeo 75 Turbo 1987
    alfa Romeo 75 Turbo America 1990
    Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
    Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
    Alfa Romeo 155 V6 1996
    Alfa Romeo 155 V6 1993 3.0 12V przekładka do 1.8 8v 1995

nowakooowski
    Gość

Domyślnie

Napisz na priva.... zobaczymy, czy dobrze kombinujesz. I dodaj dlaczego Ci przychodzi do głowy.

nowakooowski
    Gość

Domyślnie

Dzięki za wiadomość. Bardzo interesująca....

Uszatek
    Gość

Domyślnie

Nie tak restrykcyjnie

jesli zachodzi taka koniecznośc, to płukac silnik bez gadania( awaria wału. panewek, kolizja tłoków z zaworami, wywalona uszczelka pod głowica ) - w takich sytuacjach zachodzi wręcz potrzeba płukanki bo nie wiemy do konca co w oleju pozostało, a tym samym utkwi\ło w układzie smarowania. Ale płukac tak dla jaj???? A jesli nawet dla kaprysu, to rzecz wymaga doswiadczenia i zdrowego rozsadku.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    166 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał nowakooowski
    No to może ja coś dodam na temat płukania...

Jestem pewien, że to był BŁĄD! Jestem tego pewien po rozmowie z mechanikiem od makaronów z dość dużym doświadczeniem również w sporcie.
    Cytyje "płukać to można fiata 125 lub poloneza a nie alfe". Dodał "płukanie jest konieczne jeżeli przechodzimy z mineralnego na olej syntetyczny", a potem "alfa nie powinna jeździc na mineralnym więc przypuszczm że była na oleju 10W40 lub 5 W50" i na koniec "silników się nie płucze bo niema takiej potrzeby".

Szkoda, że nie każdy mechanik niby od Alf to wie, a z kolei zwykły człowiek sobie z tego sprawy nie zdanie... chce tylko dobrze. Z drugiej strony to mi daje powody do tego, żeby Panów nazwać "kowalami".......

Alfista - masz u mnie browar bo darować sobie nie moge, że nie przeczytałem ze zrozumieniem Twojej rady...

Reasumując, nigdy więcej silnika 9 letniego NIE PRZEPŁUKAM i to odradzam wszystkim !!! Powtórze: czy płukać silnik? NIE PŁUKAĆ SILNIKÓW !!!

tak z drugiej strony skoro nie naprawiasz sam samochodow to ten zacny mechanik zwany kowalem powinien wiedziec i doradzic czy płukanie ma sens czy nie w Twoim silniku, wątpie zeby jakis mechanik alfa romeo podjął by sie tego zadania wiedząc ze alfa ma luźno spasowane silniki i lubi troche w błotka w silniku..

przejdz sie moze do tego kowala i go skrzycz co ci szkodzi

Uszatek
    Gość

Domyślnie

Na krzyk to trochi za pózno.....Lepiej go zbij :twisted: :twisted: :twisted: