Cała treść -> TUTAJ.
PS. Swoja drogą cały opis jest bardzo ciekawy...
Cała treść -> TUTAJ.
PS. Swoja drogą cały opis jest bardzo ciekawy...
Ostatnio edytowane przez JackDaniels ; 31-03-2011 o 21:28
autorem tego postu na autocentrum jest marcingp, czyli kolega alfista który próbuje razem ze mną rozwiązać ten problem - patrz kilka postów wcześniej. Czyli nadal jesteśmy w punkcie wyjścia![]()
dzisiaj rozkręciłem wszystko co tylko mogłem - dostałem się do samego infocentera, przeczyściłem jeszcze raz kostkę łączeniową pod schowkiem, podgiąłem też trochę piny by lepiej stykało, to samo zrobiłem z kostką wchodzącą centralnie do infocentera - zero poprawy. Miałem cały kabel na wierzchu więc ruszałem nim na lewo, prawo patrząc cały czas czy załapie - zero reakcji. Nie mam już pomysłu co dalej ;/ jak już pisałem wcześniej robiłem to samo z wtyczkami wchodzącymi do licznika. Być może ma ktoś "pożyczyć" na próbę licznik poliftingowy do 1.9 JTDm 140 km, by sprawdzić na podmiankę czy coś w liczniku nie klękło z przesyłaniem danych na info ? proszę o jakąś pomoc, albo sugestie
kolejna zagadka - cały czas myślałem że żeby zdiagnozować infocenter należy normalnie podpiąć się po złącze diagnostyczne OBD II. Rzeczywistość jest trochę inna - wg elearna jest specjalne złącze R57 tylko do diagnostyki infocenter znajdujące się także w okolicach złącza OBD II. W załączniku dodaje zrzut z elearna jak to wygląda - i teraz pytanie czym się pod to podpiąć czy w serwisie fiat/alfa bedą mieli taki sprzęt?
Kolego...nie trać kasy tylko zapytaj na forum kto blisko mieszka z podobnym autkiem i podmień prędkościomierz albo kup na allegro za 50 pln.Za podpięcie do kompa zapłacisz 3x tyle.Jeśli infocenter wyświetla Ci kilometry / dystans / a nie wyświetla Ci spalania to połączenie jest dobre.Wina leży moim skromnym zdaniem w miejscu gdzie schodzą się informacje z ECU i przeliczane są z przebiegiem z ABS.U mnie komputer pokazuje bzdury odnośnie spalania / bardzo duże wyniki nie zgodne na szczęście z rzeczywistością / ale wyczytałem że to może być problem np. przepływki.Muszę się zabrać za wymianę rozrządu i przy okazji porobić pomiary wtryskiwaczy itd. wyczyścić EGR ..a póżniej mogę walczyć ze wskazaniami.Zapytaj może już lepiej w serwisie czy są w stanie sprawdzić po CANie czy dane urządzenie / dana centralka /jest załączona w systemie.Może nie wysyła impulsów dalej do infocenter.Nie wiem jak to w naszych alfach...ale jest to osiowanie proxy....czyli musisz zameldować jakieś nowe urządzenie w systemie...jeśli tego nie zrobisz to auto i inne centralki go nie widzą.Może niech się wypowiedzą koledzy którzy mieli do czynienia z programem
diagnostycznym w serwisie alfy.
tylko widzisz kolego - ja gwiazdki mam wszędzie - średnie spalanie, średnia prędkość, dystans na danym paliwie - zamiast wszelkich danych mam gwiazdki, a jak już pisałem wcześniej przez 7 miesięcy od zakupu wszystko hulało - druga sprawa nie znalazłem licznika na allegro do mojego auta - 1.9 JTDm 140 KM listopad 2003. Że w serwisie zapłacę krocie to wiem, dlatego póki co próbuję sam dojść do tego co jest nie tak konfrontując swoje spostrzeżenia na forum. W przyszły weekend druga tura rozbierania wnętrza tylko pod kierownicą i sprawdzanie oprzewodowania.
Witam.
Czy komuś udało się rozwiązać powyższy problem?
Pozdro, G.
U mnie bez zmian. Po awarii półośki we Włoszech (koszt naprawy z holowaniem około 1000€), ponownej wymianie szyby przedniej i remoncie zawieszenia przedniego mam jeszcze do naprawy/wymiany chłodnicę klimatyzacji (czy jak to się tam nazywa) bo ma nieszczelność po zahaczeniu "brzuchem" o krawężnik. Na razie "gwiazdki" mi nie przeszkadzają. Przyzwyczaiłem się. Mogę tylko dodać że od czasu do czasu wskazania mi działają więc obstawiam brak kontaktu gdzieś na stykach.
[Alfa Romeo 156 Sportwagon 1,9 JTD 140KM 2003]
"[...] Proste są dla szybkich samochodów, a zakręty dla szybkich kierowców [...]"
Offtop: Marcin, nie masz troche już dość Alfy?
Nie mam!!! Uwielbiam je mimo wszystko!!! Nie zamieniłbym na nic innego
Moja jest wystawiona do sprzedaży w tej chwili. Ale przyczyną nie jest irytacja tylko nowe auto służbowe (u nas w firmie się za użytkowanie płaci) poprostu nie chce utrzymywać trzech aut. Poza tym moja kupiłem za 17 tysi a dodatkowo wpakowałem w nią z 8 tauzenów z czego wynika, że kosztowała mnie już ze 25 000pln. a ponieważ nie młodnieje to chce sprzedać teraz za 15000 bo co roku będzie coraz mniej warta. A choruję na Brerę lub Spidera i chyba kupię jedną z nich jak sprzedam AR156, Corsę i trochę dołożę ;-)
link do mojej: http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-sportwagon-16v-C19734253.html
[Alfa Romeo 156 Sportwagon 1,9 JTD 140KM 2003]
"[...] Proste są dla szybkich samochodów, a zakręty dla szybkich kierowców [...]"