Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 80

Temat: Akumulator sam się rozładowywuję w jedną noc !

Użytkownik Romeo Avatar 1990mb
    Mieszka w
    Jarocin/Poznan, Poland, Poland
    Auto
    [Była] Alfa Romeo 145 TD 96 r.; [Jest] Alfa Romeo 147 07 r. 1,6 T.S. ; Alfa Romeo 145 1,9JTD++ 99r.

Domyślnie

powodem mogą też być krótkie trasy jakie robiłeś. diesel potrzebuje duzej mocy na rozruch, jechałeś chwilkę i nie zdarzyć doładowywać aku. Mozesz jeszcze sprawdzić w jakim stanie jest aku, elektryk albo w sklepie maja testery, ale skoro mówisz ze nowy to raczej odpada. A sprawdzałes czy nie pobiera ci pradu na zgaszonym silniku. Jest wiele mozliwości do sprawdzenia.
    Masz zniszczony lakier w swoim aucie???
    Chętnie pomogę
    Szczegóły:
    http://www.forum.alfaholicy.org/wiel...ml#post1379105

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał 1990mb Zobacz post
    A sprawdzałes czy nie pobiera ci pradu na zgaszonym silniku. Jest wiele mozliwości do sprawdzenia.
    Dobra rada .
    Odepnij klemę podłącz w szereg Amperomierz odczekaj około 30 s i sprawdź jaki jest pobór na wyjętym kluczyku.
    Moja Bella

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Pociło się cały rok, ale zimą jak włączałem ogrzewanie to sie nasilało, aż w końcu zalało przekaźnik i zonk. Ale jak wykluczysz nagrzewnice to odpada ta opcja.
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

KamilloV8
    Gość

Domyślnie

mierzyłem i nie ma praktycznie żadnego poboru - jak i rok temu tak i teraz. może to coś faktycznie raz za kiedy prąd pobiera lub coś. przed zimą bede chciał kupić lepszy aku około 120. w sumie byłem z tym już u 3 różnych mechaników i każdy twierdzi, że wszystko jest OK

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

No to ja bym obstawiał że to te krótkie trasy wykańczają aku. Sam piszesz że wszystkie parametry w normie, aku jest nowe i żaden fachowiec nie jest w stanie się do niczego przyczepić. Niestety, 3,5km to jest trasa na 5 minut jazdy, nawet się silnik nie rozgrzeje porządnie. Dieselek na rozruch zżera krocie, aku jest notorycznie niedoładowany i w końcu pada. Przy takich przebiegach nie ma opcji jak tylko targać co kilka dni aku na prostownik...

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

kolego z tym aku 120 też nie przesadzaj bo może Ci się zwyczajnie nie zmieścić w gnieździe, no i aku będzie nie doładowane.
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"

KamilloV8
    Gość

Domyślnie

wczoraj ładowałem go już około 6 godzin, zrobiłem traske około 7km, dzisiaj rano wsiadam chcę odpalać i ledwo co... ręce mi już totalnie opadły. Jutro jadę na serwis - może oni się czegoś dowiedzą ...

---------- Post added at 16:59 ---------- Previous post was at 16:56 ----------

Dawid_Zielu kolego z tym aku 120 też nie przesadzaj bo może Ci się zwyczajnie nie zmieścić w gnieździe, no i aku będzie nie doładowane.

Kolego dzisiaj przyglądałem się niektórym 125-tką akumulatorom i część z nich pasuje do gniazda idealnie tylko ceny też konkretne

Użytkownik Romeo Avatar 1990mb
    Mieszka w
    Jarocin/Poznan, Poland, Poland
    Auto
    [Była] Alfa Romeo 145 TD 96 r.; [Jest] Alfa Romeo 147 07 r. 1,6 T.S. ; Alfa Romeo 145 1,9JTD++ 99r.

Domyślnie

Cytat Napisał KamilloV8 Zobacz post
    Kolego dzisiaj przyglądałem się niektórym 125-tką akumulatorom i część z nich pasuje do gniazda idealnie tylko ceny też konkretne
    zbyt duża pojemność akumulatora też nie jest wzkazana bo alternator nie daładuje akumulatora. Nie orientuje sie jaki powinien byc aku w twoim silniku ale raczej nie 120 Ah
    Masz zniszczony lakier w swoim aucie???
    Chętnie pomogę
    Szczegóły:
    http://www.forum.alfaholicy.org/wiel...ml#post1379105

KamilloV8
    Gość

Domyślnie

ponoć 100 Ah. W Nissanie Primerze 2.2 dci miałem 120 i dawał rady bez problemu

Mata
    Gość

Domyślnie

Ma być 100Ah. Ja taki kupiłem i nie ma problemu. A sprawdzałeś alternator czy dobrze ładuje? U mnie jest nieraz jest problem, że nie wyłącza się ics tzn jest włączony ale bez radia i niczego, wtedy muszę wsadzić kluczyk przekręcić aż się kontrolki zapalą i zgasić.