Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 66

Temat: Piszczące hamulce

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Mito 1.4 MultiAir TB 135 KM Distinctive

Domyślnie

Cytat Napisał marekm Zobacz post
    nie bierz tego tak do siebie Wodzu!

Niech Ci ktoś sprawdzi te klocki bo z reguły wystarczy wyczyścić prowadnice i/lub zetrzeć zeszkloną warstwę i piszczenie ucichnie. Chyba, że klocki są faktycznie na wykończeniu - to pierwszomontażowe do Mito są chyba Bosche albo TRW. Natomiast z mojego marnego doświadczenia na poziomie dna wynika, że lepiej od ww (a także od seryjnych Ferodo czy EBC) założyć klocki ATE
    Dzięki za poradę. Seryjne klocki w MiTo są produkowane przez Fiata i nie ma ich w normalnej sprzedaży oprócz jak kolega niżej wspomniał sklepu przy ASO (o cenie nie pisze bo nie warto) klocki zostały zmienione po przejachaniu 15 metrów hamulce piszczą nadal. Obecnie założone są klocki Brembo i tarcze TRW lub tylko odwrotnie, nie pamietam i gówno mnie to obchodzi bo nadal piszczy, słyszałem już różne teorie na ten temat, że klocki nie oryginalne Fiata (jak były orygialne też piszczało), że zaniczyszczone, że źle założone, że brakuje blaszki, że nie powinno być blaszki itp. itp. każdy serwis, warsztat inna teoria. Dałem se już spokój bo jestem pewien że jest to wada produkcyjna. OCzywiście zgłaszałem to i w ASO i w zwykłym warsztacie. Nie ma podstaw do naprawy, bo nie ma co naprawiać, klocki są nowe, tarcze przednie nowe i tyle w temacie może Bozia to naprawi w jakiś piękny dzien.
    Ostatnio edytowane przez Odudu ; 19-11-2013 o 03:11

Użytkownik Maniak resoraków Avatar motodoktor1
    Mieszka w
    RZESZÓW
    Auto
    ALFA 159 SW 2.4JTDm 210KM/250 KM by Weloo i 3200GT 2001 375KM V8

Domyślnie

Witam!Moim sposobem na piszczące klocki przy hamowaniu to wykonanie nacięcia szerokości 1-2 mm i głębokości 2/3 okładziny w połowie klocka w poprzek.Teoria ta mówi że szczeliną tą uwalniane są bąbelki powietrza które podczas hamowania rosną na wskutek podgrzewania i powodują piszczenie gwałtownie uwalniając sie spod klocków.Spróbować warto bo to nic nie kosztuje a na pewno nie zaszkodzi.Pozdrawiam Tomasz

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Giulietta 1.4TB Distinctive/Sport/Premium/Dach

Domyślnie

ASO za wymianę klocków przód / tył chce sumarycznie 1000 zł. Ile w innych serwisach cenią za to zakładając równie firmowe klocki ?

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar jarecki_68
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    Mazda 6 2.5 SkyPassion ... była Giulietta 170 MA

Domyślnie

Odudu ... skoro czeka Ciebie wymiana klocków i chcesz to zrobić poza ASO to ... na Twoim miejscu zainwestowałbym w klocki ATE Ceramic. Nie są tanie, ale mają conajmniej dwie zalety. Po pierwsze nie bedzie problemu z piszczeniem. Po drugie nie pylą, co zwalnia z częstego mycia felg. Miałem takie i mogę szczerze polecić.

ATE katalog ... http://www.ate-hamulce.pl/www/downlo...katalog_uv.pdf
    Ostatnio edytowane przez jarecki_68 ; 05-12-2013 o 08:58

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał jarecki_68 Zobacz post
    Po pierwsze nie bedzie problemu z piszczeniem. Po drugie nie pylą, co zwalnia z częstego mycia felg. Miałem takie i mogę szczerze polecić.
    Zaintrygowałeś mnie. Nie wiedziałem, że można coś takiego sobie zamontować
    Faktycznie nie pylą i nie piszczą?
    A jak wygląda skuteczność hamowania na normalnych tarczach?

Pytam pod kątem systemu Brembo w 166 - widzę, że ATE produkowało takie klocki też do 166, chociaż teraz nigdzie nie są dostępne.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar jarecki_68
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    Mazda 6 2.5 SkyPassion ... była Giulietta 170 MA

Domyślnie

Miałem te klocki w poprzednim samochodzie Fiat Bravo II, w którym też często był problem z piszczącymi kolockami. Jak zjechałem komplet fabryczny wymieniłem właśnie na ATE Ceramic. Żadnego piszczenia już nigdy więcej nie miałem. W odróżnieniu od zwykłych klocków różnią się materiałem ciernym, w którym jednym ze składników są włókna ceramiczne a nie metale. Klocki są bardzo jasno szare. Pył jaki powstaje, a jest go w odróżnieniu od zwykłych klocków znikoma ilość, jest mleczny przez co nie widać go prawie wcale na felgach. Praktycznie nie trzeba ich myć. Skuteczność hamowania jest taka sama jak innych. Też miałem je na zwykłych tarczach, które wymieniłem razem z klockami. Co ważniejsze dla oszczędnych te klocki są zdecydowanie bardziej oszczędne dla tarcz, nie zużywają ich tak szybko jak zwykłe, no i same zużywaja się wolniej. Stąd pewnie ich sporo wyższa cena zakupu. Jednaj z czystym sumieniem mogę je śmiało polecić. Zresztą jak tylko kupiłem Julkę chciałem taki klocki kupić, niestety nie mogę ich dopasować, nie ma jeszcze takich w katalogu co by do Julki pasowały.
    Ostatnio edytowane przez jarecki_68 ; 05-12-2013 o 23:30

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Jestem świeżo po wymianie klocków, ale będę o tym pamiętał. Brzmi dobrze, a ATE to dobra firma. Z resztą, pewnie inni też robią
    Dzięki za info!
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Rowerzysta Avatar maxit1
    Mieszka w
    rawa mazowiecka
    Auto
    giulietta 2,0 jtdm 170 km+ audi a4 2,0tdicr

Domyślnie

musisz poszukać dobrych klockow mi w julce tez piszcza
    Ostatnio edytowane przez maxit1 ; 08-12-2013 o 15:59

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Poznań/Oborniki
    Auto
    ARG 1.4 TB

Domyślnie

U mnie piszczały podczas jazdy, wymieniono na nowe (sporo przy tym było czekania, ponieważ centrala musi się zgodzić), nowe na początku piszczały podczas hamowania, teraz od czasu do czasu słychać piski podczas hamowania, ale jest to zdecydowanie mniej słyszalne. Nie mniej jednak podtrzymuję w związku z tym zdanie, że to kiepska jakość klocków oryginalnie montowanych w julce.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Giulietta 1.4TB Distinctive/Sport/Premium/Dach

Domyślnie

jarecki_68 - a te nie pasują do Giulietty ?
    http://www.iparts.pl/czesc/klocki-ha...047072732.html
    Niestety na tylną oś nie mogę namierzyć ....

Jaj akurat z tych z pierwszego montaży byłem zadowolony, zero problemów, piszczenia itp. Wytrzymały już 55 tys i jeszcze nie wołają o wymiane więc chyba OK ? Pytanie czy montowane kolejne w serwisie będa miały taką samą żywotność ?