Strona 5 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 95

Temat: Szum związany układem napędowym - też tak macie?

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

To proponuję zapoznać się z terminem "wada ukryta" i instytucją rekojmi za wady sprzedanej rzeczy (w Kodeksie cywilnym), o ile sprzedawca zapewniał Cię, że wszystko z autem jest w porządku (byłaby bajka, gdybyś miał świadków na zapewnienia o prawidłowo pracującej skrzyni biegów).
    W takim przypadku możesz żądąć od sprzedającego odstąpienia od umowy sprzedaży bądź zażądać obniżenia ceny (co mógłbyś przeznaczyć na naprawę) - wszystko oczywiście na piśmie. Masz na to miesiąc od momentu wykrycia wady, a w każdym przypadku nie później niż rok od wydania tego auta (zapewne ani jeden ani tym bardziej drugi termin nie minął). Jeżeli to nie poskutkuje, to pozostaje wymiar sprawiedliwości... Tyle, że droga sądowa w takim przypadku jest długa i nie daje gwarancji powodzenia (zwłaszcza, że to na Tobie będzie leżał ciężar dowodu, że sprzedawca celowo ukrył przed Tobą istotną wadę tego samochodu).
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał Franek Strzelba Zobacz post
    To proponuję zapoznać się z terminem "wada ukryta" i instytucją rekojmi za wady sprzedanej rzeczy (w Kodeksie cywilnym), o ile sprzedawca zapewniał Cię, że wszystko z autem jest w porządku (byłaby bajka, gdybyś miał świadków na zapewnienia o prawidłowo pracującej skrzyni biegów).
    W takim przypadku możesz żądąć od sprzedającego odstąpienia od umowy sprzedaży bądź zażądać obniżenia ceny (co mógłbyś przeznaczyć na naprawę) - wszystko oczywiście na piśmie. Masz na to miesiąc od momentu wykrycia wady, a w każdym przypadku nie później niż rok od wydania tego auta (zapewne ani jeden ani tym bardziej drugi termin nie minął). Jeżeli to nie poskutkuje, to pozostaje wymiar sprawiedliwości... Tyle, że droga sądowa w takim przypadku jest długa i nie daje gwarancji powodzenia (zwłaszcza, że to na Tobie będzie leżał ciężar dowodu, że sprzedawca celowo ukrył przed Tobą istotną wadę tego samochodu).
    A ja proponuję nie wprowadzać nikogo w błąd i nie zachęcać go do robienia czegoś, co jest z góry skazane na porażkę.

Jeśli kupił od osoby prywatnej to generalnie już jest w czarnej d..., bo osoba prywatna nie musi wcale znać się na samochodach i może po prostu nie zwracać uwagi na to, że coś lekko szumi podczas jazdy. Dlatego też należy dla świętego spokoju udać się na przegląd samochodu PRZED zakupem do jakiejś sensownej stacji obsługi, gdzie NA PIŚMIE dostaniemy informację o stanie nabywanego auta.

Obok czegoś, co nazywamy "wadą ukrytą" jest też definicja takiej usterki - "usterka losowa, będąca następstwem zużycia eksploatacyjnego pojazdu" - i cały sądowy proces może wziąć w łeb, jeżeli jakiś w miarę kumaty biegły wykaże, że łożysko w skrzyni może zacząć szumieć nagle i bez wcześniejszych objawów.

Dodatkowo w sytuacji takiego tłumaczenia: "w czasie jazdy próbnej nic kompletnie nie słyszałem, nikt nie słyszał - wziąłem blacharza i kolegę do podłączenia pod komputer!! Dopiero po 150km jak dojeżdzałem do domu to usłyszałem. Mysłałem że to łożysko w kole bo wpadłem w dziurę po drodze" od razu można sobie powiedzieć do widzenia po pierwszej rozprawie sądowej. Wynika z tego jasno, że auto było w czasie jazdy próbnej sprawne.
    Ostatnio edytowane przez Tomek_KRK ; 06-07-2011 o 18:43
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Romeo Avatar YonasH
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

Sprzedawca nie musi niczego celowo ukrywać aby był odpowiedzialny za wadę ukrytą. Gdyby celowo ukrył, to wtedy taka wada nie przedawnia się po roku.
    Sprzedawca nie odpowiada jedynie za wady, o których kupujący wiedział w momencie zakupu. Posiadanie świadków jest więc zbędne. To sprzedawca powinien w swoim interesie zadbać o wypisaniu wszelkich znanych mu wad na umowie Kupna-Sprzedaży. Wtedy minimalizuje ryzyko, że wada się ujawni i kupiec wróci z rękojmią. Inaczej to sprzedawcy będzie trudno udowodnić, że klient wiedział o wadzie.
    Poza tym wszelkie gadki sprzedawcy typu "przecież szumiało", "nie zauważył pan wycieku?", itp. nic mu nie dadzą, bo klient nie ma obowiązku być specjalistą mechanikiem. Prawo chroni nieświadomego klienta.

Przerabiałem temat w zeszłym roku.

...brzmienie V6 - bezcenne!

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Kolego Tomek_KRK, nie pie*** za przeproszeniem głupot, bo sam jako handlarz doskonale wiesz, że jesteś tzw. profesjonalistą, a tym samym wiesz co "w trawie piszczy". I nie broń tak swojego gniazda, bo w miarę kumaty pełnomocnik kupującego da sobie z tym radę udowadniając chociażby (za pomocą np. rzeczoznawcy samochodowego), że huczące łożyska nie są, jak to nazwałeś, "usterką losową".

A co do stacji diagnostycznej przed zakupem to powiedz mi kolego jaka jest odpowiedzialność takiej stacji, jeżeli na piśmie napisze, że sprawdziła auto przed zakupem i wszystko jest OK? Odpowiedzialność solidarna ze sprzedającym? Odpowiem Ci - żadna!

Fakt natomiast pozostaje faktem, że auto BEZWZGLĘDNIE SPRAWDZA SIĘ PRZED ZAKUPEM!

I na przyszłość radzę dokładnie czytać posty, bo wyraźnie zaznaczyłem, że podane rozwiązanie dotyczy sytuacji, w której sprzedający zapewniał o niewadliwym aucie i tylko w przypadku, gdy mamy na to czas, nerwy i pieniądze.

EDIT: YonasH, jak najbardziej masz rację z tym, że wada nie musi być ukryta, jednak wykazanie przez stronę jakoby tak było przechyla szalę zwycięstwa. I w tym przypadku instrumenty prawne jak najbardziej stoją po stronie kupującego. Może nie tak bardzo jak w przypadku tzw. sprzedaży konsumenckiej (przedsiębiorca vs osoba prywatna), ale nie jest źle.
    Ostatnio edytowane przez Franek Strzelba ; 06-07-2011 o 18:52
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)

Użytkownik Romeo Avatar YonasH
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Brerrrrra V6

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    osoba prywatna nie musi wcale znać się na samochodach i może po prostu nie zwracać uwagi na to, że coś lekko szumi podczas jazdy
    Niestety to nie chroni sprzedawcy od odpowiedzialności. Warto o tym wiedzieć. Każdy z nas kiedyś sprzeda swoje autko

...brzmienie V6 - bezcenne!

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Wynika z tego jasno, że auto było w czasie jazdy próbnej sprawne.
    No to już bzdura kompletna... A skąd to domniemanie, że auto było sprawne?! Ma taką samą moc jak twierdzenie, że było niesprawne... Jak było naprawdę trzeba po prostu wykazać w postępowaniu dowodowym!
    Ostatnio edytowane przez Franek Strzelba ; 06-07-2011 o 19:01
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

Panowie, to nie rozwiązuje problemu szumiącej skrzyni. Nie zapominajmy, że to forum techniczne. Ja na Twoim miejscu pojechałbym do serwisu możliwe, że naprawa nie będzie kosztowna. A tak z ciekawości ile zapłaciłeś za autko? Jeżeli cena była "atrakcyjna" to można z góry założyć, że na start trzeba będzie dołożyć kilka tysięcy zł na naprawy elementów eksploatacyjnych. Spokojnie szum z napędu nie od razu oznacza, że trzeba wymieniać skrzynię !!! W najgorszym przypadku możesz kupić używaną skrzynię za około 1800zł tragedii nie ma.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ernest159
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto
    były 156 FL 1.9 JTD, 159 1.9 JTDm ,159 2.4 JTDm,159 2.4 210 Ti

Domyślnie

dziękuję za wszystkie wskazówki ale jak powiedział grzdylu nie rozwiązuje to problemu skrzyni,a cena za samochód była na tyle atrakcyjna (tj za tą cenę mogłem mieć 2005 max 2006r) że 4 godz po ukazaniu się ogłoszenia byłem w Wawie i oglądałem auto.

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

Cytat Napisał ernest159 Zobacz post
    za tą cenę mogłem mieć 2005 max 2006r
    A auto jest z 2008?!
    Dobra, szkoda było bić pianę... Trzeba było to od razu powiedzieć:/
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ernest159
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto
    były 156 FL 1.9 JTD, 159 1.9 JTDm ,159 2.4 JTDm,159 2.4 210 Ti

Domyślnie

a tak na marginesie czy skrzynia będzie pasowała od Vectry, Cromy albo Saaba 9-3 z tym silnikiem ?