Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 48 z 48

Temat: Za duże spalanie 2.4 JTD 150 PS

Kacper_156
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał teiras Zobacz post
    No ja wykorzystuje pełny zakres obrotów zwłaszcza gdy widze w lusterku znaczek VW, albo przed sobą TDI,myśle że przy takiej jeździe z butowaniem nie wzieła by więcej jak 10l/100
    tez tak robiłem jak bylem posiadaczem 156

teraz jezdze pancerwagenem b5 w tdi i powiem szczerze,ze z tesknota patrze na kazda 156tke ktora widze .. jednak jak przypomne sobie ceny serwisow , czesci i czestotliwosci usterek alfy to ciesze sie ze przez ostatnie 15tys km jazdy wieśwagenem wymieniłem tylko olej i przegub

K1991
    Gość

Domyślnie

Niestety to coś za coś ) VW nie mają tego czegoś co mają AR i raczej nic tego nie zmieni Co do spalania, zeby nie robić OT To moja 156 w trasie jadąc właśnie ok 90-100km/h spalała ok 6l. Jeżdżąc trasa/miasto również w miarę spokojnie ok. 7,5l. Kiedy jeżdżę do pracy trasa ok 13 km w jedną stronę wychodzi 6,5l Myślę, że do przełknięcia

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Słupsk,Wrzeście
    Auto
    156 2,4 JTD 136KM, AR159 SW 1,9 JTDm 150KM był DRIWTOWÓZ 1,6 GSI

Domyślnie

Ceny serwisów ALFY wzieły sie z utartego od lat przez niedoinformowane społeczeństwo że to auto musi kosztować i stać na to tylko "bogatych" a wrezultacie większość naszych mechaników nie ma pojęcia jak zabrać sie do samochodu żeby bardziej nie zepsuć lub robią to ztakim przekonaniem że i tak coś sie zepsuje to poco sie starać. Długo szukałem warsztatu który dobrze naprawi mi samochód bez ogulnego krytykowania jakie to (gówno itd) udało sie, znalazłem kogoś kto też jezdzi alfą i samochód od tamtej pory przestał być częstym gościem warsztatów mechanicznych. Osobiście nie mam nic do marki VW tylko do posiadaczy tych że aut które potrafią sie psuć tak samo, tylko odbiór ludzi jest inny,padnie VW : no zdarzyło sie. Padnie ALFA : bo to alfa i ludzie notuja każdą chociaż najdrobnięjszą usterke a o VW sie zapomina. Ceny części również byłyby wyrównane gdyby nie to przekonanie o "bogactwie" właścicieli ALF ROMEO

K1991
    Gość

Domyślnie

Nie byłbym taki przekonany co do "Taniości" Części do B5 TDI. A co do serwisowania Alfy to świeta prawda, ludzie żyją stereotypami. Dlatego ja wszystko robię sam we własnym garażu ; )

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Słupsk,Wrzeście
    Auto
    156 2,4 JTD 136KM, AR159 SW 1,9 JTDm 150KM był DRIWTOWÓZ 1,6 GSI

Domyślnie

Jak sie kupuje chińskie "zaminniki" żeby nie powiedzieć podróbki to może i są tanie.

---------- Post added at 16:26 ---------- Previous post was at 16:23 ----------

Może ktoś kiedyś kupował części w sklepie i wiecię może dlaczego części do alfy zawsze są na zamówienie a do VW leżą na półce?

Użytkownik Embrion Avatar Tobiusz
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    ALFA Romeo 156 1,9 JTD 16v

Domyślnie

Panowie a ja mam taki problem w swojej 156 1,9 jtd 16v 140ps. Otóż myślę że będzie chodzić o wtryski. Moim zdaniem wzrosło spalanie co prawda z domu do pracy ma około 4km więc autko sie za bardzo nie ociepli Ale zauważyłem również że gdy na 3 biegu chcę przyśpieszyć min do 3500 obr. to jak by słabo się zbierała a przy tym zaczyna dymić nie czarnym dymkiem ale szarawym ale dymi aż do zmiany na 4 bieg. Nie wiem co może być nie tak ja czytając posty stawiam na lejący wtrysk albo przepływke. Auto nie bierze oleju jeżdżę na 5W-30 Castrol magnatec pełen syntetyk. Był czyszczony EGR rok wcześniej wymieniona turbinka co prawda regenerowana.
    Czy mogę prosić was o jakieś info.
    Pozdro.

---------- Post added at 01:08 ---------- Previous post was at 01:07 ----------

Panowie a ja mam taki problem w swojej 156 1,9 jtd 16v 140ps. Otóż myślę że będzie chodzić o wtryski. Moim zdaniem wzrosło spalanie co prawda z domu do pracy ma około 4km więc autko sie za bardzo nie ociepli
    Ale zauważyłem również że gdy na 3 biegu chcę przyśpieszyć min do 3500 obr. to jak by słabo się zbierała a przy tym zaczyna dymić nie czarnym dymkiem ale szarawym ale dymi aż do zmiany na 4 bieg. Nie wiem co może być nie tak ja czytając posty stawiam na lejący wtrysk albo przepływke. Auto nie bierze oleju jeżdżę na 5W-30 Castrol magnatec pełen syntetyk. Był czyszczony
    EGR
    rok wcześniej wymieniona turbinka co prawda regenerowana.
    Pozdro.

Czytaj więcej: http://www.forum.alfaholicy.org/156/...#ixzz1kWC5PbCf

Użytkownik Romeo Avatar Jony88
    Mieszka w
    Hucisko-Leżajsk /Dungannon
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 16V '07 190km/425NM'& GT 1.9 16V '07& 156 2.5 V6 '98

Domyślnie

Cytat Napisał Tobiusz Zobacz post
    Panowie a ja mam taki problem w swojej 156 1,9 jtd 16v 140ps. Otóż myślę że będzie chodzić o wtryski. Moim zdaniem wzrosło spalanie co prawda z domu do pracy ma około 4km więc autko sie za bardzo nie ociepli Ale zauważyłem również że gdy na 3 biegu chcę przyśpieszyć min do 3500 obr. to jak by słabo się zbierała a przy tym zaczyna dymić nie czarnym dymkiem ale szarawym ale dymi aż do zmiany na 4 bieg. Nie wiem co może być nie tak ja czytając posty stawiam na lejący wtrysk albo przepływke. Auto nie bierze oleju jeżdżę na 5W-30 Castrol magnatec pełen syntetyk. Był czyszczony EGR rok wcześniej wymieniona turbinka co prawda regenerowana.
    Pozdro.

---------- Post added at 01:08 ---------- Previous post was at 01:07 ----------

Panowie a ja mam taki problem w swojej 156 1,9 jtd 16v 140ps. Otóż myślę że będzie chodzić o wtryski. Moim zdaniem wzrosło spalanie co prawda z domu do pracy ma około 4km więc autko sie za bardzo nie ociepli
    Ale zauważyłem również że gdy na 3 biegu chcę przyśpieszyć min do 3500 obr. to jak by słabo się zbierała a przy tym zaczyna dymić nie czarnym dymkiem ale szarawym ale dymi aż do zmiany na 4 bieg. Nie wiem co może być nie tak ja czytając posty stawiam na lejący wtrysk albo przepływke. Auto nie bierze oleju jeżdżę na 5W-30 Castrol magnatec pełen syntetyk. Był czyszczony
    EGR
    rok wcześniej wymieniona turbinka co prawda regenerowana.
    Pozdro.

Czytaj więcej: http://www.forum.alfaholicy.org/156/...#ixzz1kWC5PbCf
    Odepnij przepływke i zobacz jak auto będzie się zachowywać. Ale skoro dymi i słabo się zbiera w tym zakresie obrotów też stawiam na lejący wtrysk.
    Alfa Romeo 156 '00 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.8 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '03 1.9 JTD (była)
    Alfa Romeo 156 '03 2.4 JTD (była)
    Alfa Romeo 147 '02 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 147 '01 1.6 T.S (była)
    Alfa Romeo 156 '04 1.9 16V (była)
    Alfa Romeo GT '07 1.9 16V (była)
    Alfa Romoe 159 '07 1.9 16V (jest)
    Alfa Romeo 156 '98 2.5 V6 (jest)

Moje Panie http://www.forum.alfaholicy.org/nasz..._jony88-7.html

alfina156JTD
    Gość

Domyślnie

Kiedyś robiłem test - wszystko ustawiłem i przeczysciłem , krótki pasek do klimy i 90 km trasa wynik 4,5L/100 (1.9 8V) - oczywiście zimową porą i przy jeździe w mieście 6,5 do 8 L to normalne spalanie przy obrotach od 2 do 4 tysi. Cudów nie ma takie auto musi w zimie przy normalnej jeździe palić tyle - czasem jednak robię ecco drivy po 4,5 - 5l (tylko latem tak wyjdzie)