Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 111

Temat: Jakie roznice przed i po lifcie

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

3 różnice ponad to co wymienili koledzy jakie zauważyłem pomiędzy swoją byłą z 2005r a obecną 2010 to :
    1.Instalacja elektryczna po FL jest dedykowana - praktycznie tylko są te kable jakie były potrzebne do wyposażenia z jakim auto wyszło z fabryki. U mnie praktycznie nic dodatkowego nie było(tylko był kabel czujnika poziomu spryskiwaczy), co kosztowało mnie dodatkowe ok 24h pracy żeby dołożyć xenony + spryski i parktronic na przód. Przed FL nawet w gołych wersjach były kompletne instalacje gotowe na podpięcie choćby xenona czy parktronica.
    2.Podłokietnik przed FL miał możliwość przesunięcia tej pokrywki do przodu o ok 4cm, w nowej tego nie mam.
    3.skóra na kierownicy jest w dużej części perforowana

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Częstochowa/Poznań
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

To może ja trochę to podsumowuję jeśli chodzi o wizualne zmiany, bo czytam już chyba 4 wątek o tym (nigdy nie maiłem 159 i tylko z obserwacji i Waszych informacji wnioskuję). I nie piszę tu o innych wzorach, czy materiałach tapicerek oraz o wzorach felg aluminiowych:

- po lifcie otwieranie bagażnika z logo na bagażniku (brak otwierania klawiszem we wnętrzu)
    - po lifcie zegary z inną czcionką i biało-czerwone podświetlenie zamiast w całości baiłego (na pierścieniu "aluminiowym" dookoła dodatkowe wyżłobienia) - wyglada na to, że te poliftowe mają po prostu zegary z TI i takie już zostały
    - po lifcie symbole "ludzików" na sterowaniu klimą
    - kierownica zwykła ma część perforowaną w miejscu najczęstszego trzymania rąk (ale to chyba nie do końca bo widziałem też już przed lifty z taką kierownicą)
    - po lifcie inaczej wyprofilowane siedzisko tylnej kanapy (po lifie dużo gorzej)

No i zmiany mechaniczne:
    - lepsza maglownica
    - niby lepsze klapki kolektora (ale podobno jest jeszcze gorzej)
    - większe hamulce z 2.4 w serii (ktoś tak napisał na forum)
    - ogólnie auto dostało jakąś kurację odchudzającą ok. 60 kg

Czy ktoś coś jeszcze doda? Jeśli tak to proszę przekopiować moje podpunkty z myślnikami i dodać swoje uwagi.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Paweł 7 Zobacz post
    To może ja trochę to podsumowuję jeśli chodzi o wizualne zmiany, bo czytam już chyba 4 wątek o tym (nigdy nie maiłem 159 i tylko z obserwacji i Waszych informacji wnioskuję). I nie piszę tu o innych wzorach, czy materiałach tapicerek oraz o wzorach felg aluminiowych:

- po lifcie otwieranie bagażnika z logo na bagażniku (brak otwierania klawiszem we wnętrzu)
    - po lifcie zegary z inną czcionką i biało-czerwone podświetlenie zamiast w całości baiłego (na pierścieniu "aluminiowym" dookoła dodatkowe wyżłobienia) - wyglada na to, że te poliftowe mają po prostu zegary z TI i takie już zostały
    - po lifcie symbole "ludzików" na sterowaniu klimą
    - kierownica zwykła ma część perforowaną w miejscu najczęstszego trzymania rąk (ale to chyba nie do końca bo widziałem też już przed lifty z taką kierownicą)
    - po lifcie inaczej wyprofilowane siedzisko tylnej kanapy (po lifie dużo gorzej)

No i zmiany mechaniczne:
    - lepsza maglownica

Czy ktoś coś jeszcze doda? Jeśli tak to proszę przekopiować moje podpunkty z myślnikami i dodać swoje uwagi.
    sa tu pewne bledy i braki, w miare wolnego czasu napisze wiecej

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Z tego co mi przychodzi obecnie do głowy a co nie zostało wymienione to

po lifcie:
    - nowy zbiornik wyrównawczy wspomagania kierownicy
    - inny płyn w układzie wspomagania (przed liftem czerwony, po lifcie zielony/żółty)
    - zmniejszony zbiornik płynu spryskiwaczy: przed liftem 6L, po lifcie chyba 3L (część procesu odchudzania?)
    - z tego co widziałem to zwrotnice po lifcie są aluminiowe, przedliftowe są żeliwne czy stalowe (dalsza część odchudzania)
    - zniknęły w ogóle hamulce ATE 305mm i były tylko Brembo (? - nie jestem pewien)

epsonix podłokietnik przesuwa się zawsze, tylko jak nie było to używane ileś lat to się zacina. Różni ludzie z poliftową 159'tką odkrywali tą opcję "na siłę" bo też myśleli że nie mają. U mnie też (przedlift) on nie chciał się ruszyć, ale jak raz się ruszył to działa. Gdzieś jest wątek o tym co kto "odkrył" w aucie
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była

Auto

Domyślnie

Nie wiem co masz na myśli z biało-czerwonym podświetlaniem, do tego TI (i potem Sport Plus) miały czerwony pasek na tarczy do okoła a inne srebrny.
    Każdy polift jakiego widziałem miał perforowaną tą część koła kierownicy - nie wiem, może w wersjach bez kierownicy multifunkcjyjnej było inaczej, albo te które widziałeś bez były po jakiś podmianach (powypadkowe, uszkodzone, zmienione na jakieś używki)
    - po lifcie inaczej wyprofilowane siedzisko tylnej kanapy (po lifie dużo gorzej
    Może sprawia bardziej prymitywne wrażenie, ale jakoś mam wrażenie że po lifcie jest wygoniej (może więcej miejsca?)
    )

No i zmiany mechaniczne:
    - lepsza maglownica
    Piszemy o 1.9JTDM16V tylko. Jest gorzej bo mogą się oderwać i wpaść do cylindra.
    nie prawda, w 2.4, 3.2 i 1.75TBI i wszystkich TI zawsz były duże Brembo. Natomiast po lifcie inne wersje zyskały małe Brembo - lepsze zaciski 4-o tłoczkowe (zamiast 1o tłoczkowych)
    chyba 40kg o ile dobrze pamiętam

Dodam matowe klamki wewnętrzne po lifcie, zamiast srebrnych błyszczących.
    DO tego nowa Navi.
    Nie da się domknąć szyb z kluczyka (normy EU czy coś zabraniało), tylko otwieranie.
    Sygnalizacja awaryjnymi gwałtownego hamowania.
    W pewnym momencie były też zmiany kształtu foteli przednich, nie jestem jednak pewien czy to zrobił od razu lift z 2008 czy było to trochę pózniej (2009?). Siedzi się trochę wyżej niż w starszym modelu (porównywałem odczucie pomiędzy moją starszą alfa (ale skóry) z nowszą (alfatex) przesiadając się z jednej do drugiej.

A tak w ogóle to był jeszcze jeden lift pod koniec 2010r - zobacz w ePerze, jest model X3 2005-2008, X9 2008-20010 i X8 2010-2011.

ten ostatni lift wprowadził ciemne konsole (plastik/alu lub carbon), czerwone obwódki zegarów chyba zawsze (przynajmniej rynek polski gdzie były już tylko modele Sport i Sport Plus ew z dodatkiem pakietu TI). Na niektórych rynkach było bardziej klasycznie, ciągle wersje Progression i Distinctive, w pierwszym fotele z tkaniny "plaster miodu", w drugim fotele skóra na bokach, łączona z tkaniną na siedzisku i oparciu w standardzie. W Ti nowe fotele alcantara+skóra.

Mniej więcej to tak, ale to z głowy piszę, już trochę mogłem pozapominać bo dawno w to patrzyłem i stąd może są jakieś nieścisłości.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post
    epsonix podłokietnik przesuwa się zawsze, tylko jak nie było to używane ileś lat to się zacina. Różni ludzie z poliftową 159'tką odkrywali tą opcję "na siłę" bo też myśleli że nie mają. U mnie też (przedlift) on nie chciał się ruszyć, ale jak raz się ruszył to działa. Gdzieś jest wątek o tym co kto "odkrył" w aucie
    Miałem 159 z 2005 r w której dopiero w 2015 odkryłem przesuwany podłokietnik - było ciężko go pierwszy raz ruszyć. W swojej nowej (2010 Distinctive) i w kumpla (2011 Sport Plus, wersja z pełnym wypasem ponad standard), dałbym sobie rękę uciąć że nie ma przesuwania.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Częstochowa/Poznań
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

epsonix i anAlfaBeta - dzięki za odpowiedź W wolnej chwili uporządkuje te wszystkie wypowiedzi i napiszę w jednym poście, od myślników wszystkie różnice. A tak przy okazji - jak dla mnie niekoniecznie wszystkie poliftowe rozwiązania są lepsze - dla mnie tylna kanapa, materiały na tapicerki, brak domykania szyb z pilota, wielkość zbiornika spryskiwaczy - to gorsze rozwiązania. Najbardziej po lifcie przypadły mi do gustu otwieranie bagażnika z klapy za pomocą emblematu oraz nowy wzór zegarów i podświetlenie. No i poprawiona maglownica.

Najchętniej kupiłbym chyba polifta, ale ze starą tylną kanapą, na welurowych lub Alfatexowych fotelach (rozumiem, że to też są różne materiały, a nie to samo).

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Nie wszystkie wymienione rozwiązania były stosowane stricte po pierwszym lifcie. Mam auto z 2007, czyli przed FL i już nie mam domykania szyb z pilota. Za to mam ten rzekomo poprawiony magiel.
    Co do foteli to oczywiście kwestia gustu, chyba że ktoś ma małe dzieci - wtedy bezsprzecznie wolałbym mieć kanapę poliftową.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Ja na "przedliftowej" wożę foteliki raz po raz, oczywiście mocny profil siedzisk nie pomaga, ale dwa foteliki po bokach się mieszczą - aczkolwiek lekko nachylone do wewnątrz. Częściej jednak wiozę jednego z tyłu a drugiego z przodu, bo i tak za mną jest za mało miejsca na małe, sterczące nóżki - blisko 2m wzrostu jest tu przyczyną.
    Bardziej przy fotelikach przeszkadzają zagłówki, które trzeba każdorazowo demontować ponieważ mocno wystają ponad linię oparcia. Na przykład w Stilo miałem tak, że zagłówki po wsunięciu licowały się praktycznie z oparciem kanapy. No ale w końcu 159'tka to nie jest rodzinny autobus ani rasowe kombi

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Ja używam isofix to nie jest tak źle. Kiedyś musiałem jednak wpakować jakiś zwykły fotelik na pasy i wlasciwe ustawienie jego to była tragedia.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Zgadza się, zwłaszcza, że pasy nie mają "trybu fotelikowego" czyli nie mają blokady rozwijania po wyciągnięciu ich do końca. Fotelik na pasach lata jak żyd po pustym sklepie.