Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 72

Temat: Przepływomierz problem (błędy check engine: P0101 i P0111 w 2,4jtdm)

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Nitro Zobacz post
    Zapytałem ponieważ czytałem że po odpięciu kostki od przepływki nie powinien wyświetlić się żaden komunikat
    W 159 błąd nie pojawia się od razu. Pojawi się po kilku odpaleniach albo po kilku kilometrach. Podobnie ze zniknięciem – znika sam po kilku odpaleniach lub kilku kilometrach.

Z kolei po odpięciu uszkodzonego przepływomierza powinno auto się lepiej zbierać , spalanie powinno się zwiekszyć , a jeśli jakieś problemy z falowanie czy odpalaniem występowały to powinny ustąpić . Jeśli u mnie jest tak samo z podpiętym i odłączonym to znaczy że działa prawidłowo tak ? Poprawcie jeśli się mylę
    Auto po odpięciu przepływomierza będzie dawkowało mniej optymalne ilości paliwa. Ustąpią te problemy, których bezpośrednią przyczyną jest uszkodzony przepływomierz lub te problemy, które nie będą odczuwalne przy pracy z "mniej optymalnymi dawkami paliwa". U mnie odpięcie przepływomierza spowodowało, że ciśnienie doładowania podczas przyspieszania przestało falować.

Użytkownik Ogier Avatar Nitro
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Była AR 147 1,9 jtdM 16v 140km, Jest 159 2.4 JTDm Q4

Domyślnie

Dzięki , teraz wiem że to mam sprawne i moge zająć się już tylko wtryskami

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Dzięki , teraz wiem że to mam sprawne i moge zająć się już tylko wtryskami
    Czy błąd na wyświetlaczu na desce rozdzielczej świeci Ci cały czas już zniknął ?

Użytkownik Ogier Avatar Nitro
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Była AR 147 1,9 jtdM 16v 140km, Jest 159 2.4 JTDm Q4

Domyślnie

Tak sam zniknął nastepnego dnia w trasie

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Tak sam zniknął nastepnego dnia w trasie
    To dobrze bo w przypadku jak bezpiecznik strzeli to błąd świeci się cały czas i nie można go wykasować na stałe z komputera bo po skasowaniu za chwile wraca.

Użytkownik Świeżak Avatar ar2rMa
    Mieszka w
    Wieluń
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Witam

Niestety ale od kilku dni wyświetla mi na desce "check engine" sprawdziłem w FESie i (niżej lista błędów)

1: P0504 - Wylaczn. hamulca
    Brake switch A/B match
    Powodem tego błędu jest to, że ECU otrzymała nieprawidłowy sygnał z czujnika. Błąd jest aktywny. Podejmij odpowiednie działania w celu rozwiązania tego problemu (błędu czujnika). Lampka na desce nie została aktywowana przez ten błąd.
    2: P0101 - Sygnal przeplywomierza
    Mass or Volume Air Flow Circuit Range/Performance Problem
    Powodem tego błędu jest to, że ECU nie otrzymywał sygnału z czujnika. Błąd jest aktywny. Podejmij odpowiednie działania w celu rozwiązania tego problemu (błędu czujnika). Lampka na desce została aktywowana przez ten błąd.
    3: P0111 - Sygnal temp. powietrza przeplywomierza
    Intake Air Temperature Circuit Range/Performance Problem
    Powodem tego błędu jest to, że ECU nie otrzymywał sygnału z czujnika. Błąd jest aktywny. Podejmij odpowiednie działania w celu rozwiązania tego problemu (błędu czujnika). Lampka na desce została aktywowana przez ten błąd.

Poczytałem trochę na forum i z tymi wiadomościami ruszyłem do serwisu. Przedstawiłem co i jak że to może być wina jakiegoś spięcia. Dzwonie po kilku dniach do serwisu i pytam się co tam z moim samochodzikiem:
    Dostaje wykład że wymienili już wszystko co było możliwe (przepływomierz na nowy, włącznik świateł na nowy) i nadal nie dział. To ja do niego czy patrzyli na bezpiecznik? Oczywiście gościu się zmieszał i powiedział że tak. Ja zaraz po tej odpowiedzi wsiadłem w samochód i pojechałem zobaczyć co i jak. Co się okazało nawet nie spojrzeli na bezpieczniki. (do samochodu mnie do puścili - mogłem zobaczyć przez szybę z punktu widza) W odpowiedzi dostałem że zaraz to sprawdzą i oddzwonią jutro. Zadzwonili następnego dnia że samochód jest do odbioru. Oczywiście przy odbiorze koleś zaczął swoją gadkę że wymienili bardzo dużo elementów i to dużo kosztuje.
    Spytałem dlaczego to zostało wymienione jeżeli wcześniej z tymi elementami nie było problemu. To on na to że tam był problem i dlatego je wymienili (zaznaczę że to gość z biura tzw. krawacik). To ja na to że chciałbym dostać te wymienione elementy.
    Krawacik: tak zaraz je panu przyniosę
    Czekam kilkanaście minut i przychodzi (zmieszany) z wiadomością że niestety ale tych elementów nie ma. To ja go proszę aby mechanik który to wymieniał pokazał mi gdzie te elementy wymieniał (w moim samochodziku). Gościu sie zmieszał strasznie i wyszedł i po kilku minutach wrócił i powiedział że nie są w stanie pokazać i że jak nie chce to nie będę płacił za te elementy. Oczywiście się zdziwiłem ale ok. zgodziłem się. Odebrałem samochód (po przejażdżce kontrolnej kilku kilometrów) i pojechałem do domu. Co się okazało następnego dnia "check engine " na wyświetlaczu, więc ruszyłem do nich na kontrole. Pan jak mnie zobaczył to zbladł. Ja opowiedziałem mu swoją historię z świecącym błędem. On oczywiście że to na pewno już inny błąd. Po podłączeniu do komputera okazuje się że to jednak to samo. Mechanik z krawaciakiem zaczęli ostro dyskutować i okazało się przy tej rozmowie że mechanik wcale nie zaglądał i nie wymieniał tych elementów o których była mowa dzień wcześniej przy odbiorze samochodu. Więc ja się pytam tego mechanika (nie krawacika) co on zrobił że działało przez jeden dzień? Odpowiedział mi że tylko wymienił bezpiecznik, tak samo jak to zrobi teraz.
    Ja zamarłem nie wiedziałem czy śmiać się czy płakać. Oczywiście powiedziałem że sprawy tak nie zostawię i że przyjadę to wyjaśnić (wtedy spieszyłem się do pracy).
    Natomiast ponowna wymiana bezpiecznika nic nie dała. I tu jest właśnie mój dylemat.
    Potrzebuje pomocy w naprawie tej usterki!!!

Ps. Serwis był autoryzowany przez BOSCHA (nie jakiś szmotek garażowy)

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Zupełnie jakbym oglądał "Będzie Pan zadowolony"...
    W tym miejscu powinieneś wymienić serwis z nazwy i lokalizacji.

Jeśli chodzi o naprawę usterki to na pewno nie przez forum.
    Sam możesz przejrzeć wiązkę przewodów, pobawić się z omomierzem.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał ar2rMa Zobacz post

Potrzebuje pomocy w naprawie tej usterki!!!

Ps. Serwis był autoryzowany przez BOSCHA (nie jakiś szmotek garażowy)
    Sprawdzili Ci wiązkę kabli, o której pisałem? Domyślam się,że raczej jej nie rozcinali żeby posprawdzać pęknięcia. Błąd będzie Ci się odnawiał co jakiś czas przy zwarciu razem z przepalonym bezpiecznikiem. Ja bym tego nie lekceważył.

Dodano po 5 minutes:

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Sam możesz przejrzeć wiązkę przewodów, pobawić się z omomierzem.
    Przyrządami raczej będzie problem z wychwyceniem bo zwarcie występuje co jakiś czas najczęściej przy poruszaniu klapą bagażnika.
    Ostatnio edytowane przez marcingoleniow ; 14-07-2014 o 10:05 Powód: Dodano

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Można takie uszkodzenie przy użyciu multimetra przewodu łatwo znaleźć. Jedną sondę do początku przewodu, drugą na koniec i ruszać wiązką. Takie podstawy.
    Oczywiście najłatwiej wymienić wiązkę ;-)

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Można takie uszkodzenie przy użyciu multimetra przewodu łatwo znaleźć. Jedną sondę do początku przewodu, drugą na koniec i ruszać wiązką. Takie podstawy.
    Oczywiście najłatwiej wymienić wiązkę ;-)

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
    Dobry pomysł Nie jestem elektrykiem ale żeby dostać się do kabli to i tak musisz rozciąć pancerz wiązki lub taśmę izolacyjną łącząca razem kable w tym miejscu. U mnie była taśma i od razu było widać popękane kable.