Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 46 z 46

Temat: Kupiłem 145 ma parę bolączek.

Użytkownik Znawca Avatar bimsky
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

Cytat Napisał janio Zobacz post
    Chłodnica cały czas, podczas jazdy jest "owiewana pędem", co ma do tego niezamykający się termostat? Termostat może być zacięty w ten sposób, że się nie zamyka, ale w w innych zakresach temperatury może działać poprawnie. Poza tym, termostat niczego "nie pokazuje", pomyliło Ci się z czujnikiem/wskaźnikiem temperatury. Poczytaj sobie na temat sposobu działania termostatu, bo jakoś trudno mi udowadniać, że białe jest białe...
    Poczytaj o dużym i małym obiegu, zanim będziesz uczył na forum innych. To, że jest owiewana pędem powietrza nie znaczy, że płyn znajdujący się w niej przepływa przez cały układ. Z pokazywaniem to był skrót myślowy, co nie trudno zrozumieć moim zdaniem.
    http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)

janio
    Gość

Domyślnie

A, więc wytłumacz mi, do czego Twoim zdaniem służy termostat... Nie znam się, jak widać na Twoich "skrótach myślowych".

Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

A, więc wytłumacz mi, do czego Twoim zdaniem służy termostat... Nie znam się, jak widać na Twoich "skrótach myślowych".
    Do zmieniania przepływu czynnika chłodzącego przez chłodnicę. Ktoś, kto poucza innych, powinien takie elementarne rzeczy wiedzieć.
    http://www.facebook.com/75modificata/ <- opowieść o trudnej i burzliwej miłości ;-)

janio
    Gość

Domyślnie

Jeśli "zmienianiem" nazywasz również zamykanie i otwierania (być może to kolejny Twój skrót myślowy), to oczywiście się z Tobą zgadzam, tyle tylko, że z Twoich innych wypowiedzi to nie wynika. Tak więc powtórzę, jeśli termostat jest zacięty (niesprawny), to pomimo tego, że nie zamyka dużego obiegu, po rozgrzaniu silnika będzie spełniał swoją funkcję - rozumiesz? Ergo, może pokazywać i trzymać temperaturę eksploatacyjną, nie spełniając swej funkcji otwierania/zamykania dużego obiegu chłodzącego.

Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Toyota Camry + 75 3.0M

Domyślnie

Jeśli "zmienianiem" nazywasz również zamykanie i otwierania (być może to kolejny Twój skrót myślowy), to oczywiście się z Tobą zgadzam, tyle tylko, że z Twoich innych wypowiedzi to nie wynika.
    A czym innym jest zamykanie i otwieranie?
    Tak więc powtórzę, jeśli termostat jest zacięty (niesprawny), to pomimo tego, że nie zamyka dużego obiegu, po rozgrzaniu silnika będzie spełniał swoją funkcję - rozumiesz? Ergo, może pokazywać i trzymać temperaturę eksploatacyjną, nie spełniając swej funkcji otwierania/zamykania dużego obiegu chłodzącego.
    Wskaźnik będzie pokazywał dobrą temperaturę tylko w warunkach, w których normalnie termostat byłby otwarty (lub zamknięty, ewentualnie stan pośredni). W przeciwnym wypadku będzie albo niedogrzany, albo przegrzany, co pokaże wskaźnik.

janio
    Gość

Domyślnie

Hmm, każde zamykanie/otwieranie jest zmienianiem, nie każde zmienianie zamykaniem/otwieraniem.
    Jeśli termostat zatnie się w pozycji otwartej, to wówczas przestanie działać jedynie jego funkcja zamykania/otwierania - nie wiem, jak można to prościej wytłumaczyć, czyli mówiąc po Twojemu, może działać tylko w stanach "pośrednich", co nie oznacza, że jest sprawny, a czego nie da się sprawdzić metodą obserwowania stałej temperatury.