Strona 5 z 21 PierwszyPierwszy 123456789101112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 207

Temat: eliminacja drgań nadwozia (kierownicy) na jałowym

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Żeby nie mieszac w temacie, to pisze jeszcze raz iż drgania czuje tylko na kierownicy i tylko i wyłącznie na biegu jałowym (tzw. luzie), podczas jazdy, żadnych wibracji, stuków, pisków - czyli ok. Tylko martwi mnie to drganie kiery co jest widoczne! i odczuwalne dosc znacznie na rece. W poprzedniej 156 z tym samym motorem czułem tylko i wyłącznie delikatne mrowienie na kierownicy....

---------- Post added at 19:42 ---------- Previous post was at 14:58 ----------

Czy ktos mógłby u siebie sprawdzic dokładnie to pole zaznaczone na czarno w fesie? Chodzi mi o sprawdzenie ile powietrza "mierzy" przepływka, a ile oczekuje ecu.

Pacjent to 156 1.9jtd 115km 2002r.

bede wdzieczny za sprawdzenie, a najlepiej kopie taka jak wyżej, bo już nie wiem gdzie jeszcze coś przekopac w tym silniku....

Użytkownik Pirat drogowy Avatar axel83
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Próbowałeś odłączyć przepływomierz ? Była jakaś różnica?
    Egr zaślepiony?
    Jak wyglądają okolice wtrysków? Może czas wymienić podkładki pod wtryskami.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał axel83 Zobacz post
    Próbowałeś odłączyć przepływomierz ? Była jakaś różnica?
    Egr zaślepiony?
    Jak wyglądają okolice wtrysków? Może czas wymienić podkładki pod wtryskami.
    1. Przepływki nie odłączałem, gdyż, auto ma moc, ciagnie do końca, nie kopci, spalanie takie jakie powinno byc (miałem już 3 te 115km jtd i zawsze tak samo paliły). Spróbuje odłączyc, ale cudów bym nie oczekiwał. Do świetego spokoju zrobie jeszcze test przepływki w warunkach drogowych.
    2. Egr bez zaślepki (sprawdzałem) i był wymieniany jeszcze przez niemca na nowy oryginalny w poowie 2007r. (nie wiem czy w niemczech mają w mysli zaślepiac egr), spróbuje go jeszcze wyczyscic, ale nie był mocno zasadzony...
    3. Podkładki pod wtryski? Dlaczego? Sprawdzałem cały silnik w poszukiwaniu wycieków i wszystkie przewody szczelne, wszytko suche.

---------- Post added at 16:47 ---------- Previous post was at 15:39 ----------

Nie dało mi to spokoju wiec musiałem isc to uczynic
    1. Odłączyłem przepływke na wyłączonym silniku, nastepnie zapalam i nic. Żadna kontrolka sygnalizująca awarie/odpiecie przepływki sie nie świeciła. Auto chodzi tak jak chodziło, nic sie nie zmieniło w pracy na luzie, odbyłem nastepnie test drogowy i co dziwne auto idzie tak jak z podpietą przepływką. Jestem w kropce...
    2. Po tym wszystkim podłączyłem przepływke, ale odłączyłem dla próby wtyczke z zaworu egr. Odpalam i nic. Zapalił tak jak wczesniej i równiez żadna kontrolka nie wyskoczyła.

Martwi mnie ta przepływka, że nie było nic czuc na plus, ani na minus. Co teraz?

Znalazłem teraz jeszcze taki temat o przepływce http://www.forum.alfaholicy.org/156/...rak_bledu.html czyli co? Jak nie ma zmian w pracy silnika po odpiecu przepływki to wszystko ok?
    Ostatnio edytowane przez majster ; 03-11-2011 o 17:15

Użytkownik Pirat drogowy Avatar axel83
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Sprawdź parametry na odłączonej wtyczce z przepływki. Jeśli będą takie same jak na podłączonej to może ktoś grzebał w ecu i wyciął ja programowo.
    Czyli przy wejściu wtrysków do bloku silnika nie masz żadnych brudów?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar rolek
    Mieszka w
    Wyszków
    Auto
    była 156 SW 2.4 JTD powered by cinsoft.pl

Domyślnie

Warto sprawdzić złącze elastyczne. Jeśli jest zużyte lubi powodować drgania

MAJSU
    Gość

Domyślnie

U mnie jest wywalony górny drążek reakcyjny i jestem w szoku że dieselek tam ładnie pracuje i nim nie telepie A mam porównanie z benzyną R6.

Pomógłbym z diagnostyką pod kompa ale nie wiem co i jak podłączać...

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

umiesciłem ten plik cvs tutaj. Zerknijcie na to: http://vaglog.rtnet.pl/prezes_aro_61949.html - ostatnie dwie kolumny to wartosci od przepływki? Jakies troche dziwne? Był but w podłodze, predkosc max zanotowana to 115km/h.
    Przepływka cały czas podłączona.

---------- Post added at 11:57 ---------- Previous post was at 11:55 ----------

Cytat Napisał rolek Zobacz post
    Warto sprawdzić złącze elastyczne. Jeśli jest zużyte lubi powodować drgania
    O jakim złączu mowa? Złączu elastycznym w układzie wydechowym? U mnie było kiedys wymieniane i wygląda dobrze, bez dziur, przetarc.

---------- Post added at 12:00 ---------- Previous post was at 11:57 ----------

Cytat Napisał axel83 Zobacz post
    Sprawdź parametry na odłączonej wtyczce z przepływki. Jeśli będą takie same jak na podłączonej to może ktoś grzebał w ecu i wyciął ja programowo.
    Czyli przy wejściu wtrysków do bloku silnika nie masz żadnych brudów?
    W okolicy wtrysków jest kurz, może nawet brud, ale jak to na całym silniku, bo ja go nie myje i gdzie nie gdzie jest przybrudzony, ale żeby to miało na coś wpływ?
    Jakby ktoś grzebał w ecu to chyba zostąl by jakis ślad? W każdym razie u mnie wyświetla date programacji ecu taką samą jak date produkcji auta tj. 3.19.2002

Pare dni wczesniej jak odpinałem przepływke, to fes pokazał dwa błędy związane z przepływka, ale były one związane z jej odpieciem. Po skasowaniu błędów brak.
    Ostatnio edytowane przez majster ; 05-11-2011 o 14:38

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Kolego AlfaBravo masz tam jakies nowe wiesci? Mam jeszcze pytanie odnosnie poduszek silnika, a mianowicie tego drążka reakcyjnego na górze silnika. Wymieniałeś na orginał, czy zamiennik?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar rolek
    Mieszka w
    Wyszków
    Auto
    była 156 SW 2.4 JTD powered by cinsoft.pl

Domyślnie

Tak chodziło mi o złącze elastyczne wydechu

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Ostrwiec Św
    Auto
    156 - 1.9 JTD - 2004

Domyślnie

Poduchy "dolne " lewa, prawa i od skrzyni to oryginały natomiast drązek to zamiennik ale byl zmieniany wcześniej przed poduchami.
    Teraz alfko chodzi jak traktor, " warczy dość mocno w środku" - drgania idą na budę . Odkąd pamietam , też i teraz przy zapalaniu silnik podskakuje a przy gaszeniu raz na jakiś czas zatelepie silnikiem.
    Podejrzewam , że to silnik generuje drgania i poduszki nie są w stanie to skompensować.
    W niedlugim czasie zamierzam zostawić ją u mechanika, albo coś pomoze albo giełda

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Kolego AlfaBravo masz tam jakies nowe wiesci? Mam jeszcze pytanie odnosnie poduszek silnika, a mianowicie tego drążka reakcyjnego na górze silnika. Wymieniałeś na orginał, czy zamiennik?
    Ostatnio edytowane przez AlfaBravo ; 06-11-2011 o 22:29