Udało się. (: Silnik w środku. (: Jutro wrzucę zdjęcia. (:
pozdrawiam. (:
Udało się. (: Silnik w środku. (: Jutro wrzucę zdjęcia. (:
pozdrawiam. (:
jak uda ci sie podkrecic turbine bede wdzieczny za info na ten temat.
(moze wymienialas termostat i wiesz gdzie go dostac bede rowniez wdzieczny za takowe informacje)
zdjęcia zdjęcia i więcej zdjęc. I opis. Ciekawość zżera mnie jak nigdy.
Olala. (: no nie wierze. (: bardzo się cieszę że historia mojej niuni wzbudza jakiekolwiek zainteresowanie. (:
dajcie mi chwilke. (: zdjęcia wrzucę jak najszybciej. (: teraz mam troszkę więcej czasu więc myśle że w tym tygodniu złożę ją już w całości.. Oczywiście zostanie wiele jeszcze do zrobienia.. Jakaś geometria czy coś.. Myśle też żeby środek zrobić. Ale to zaraz wszystko dokładnie wytłumaczę. Proszę o cierpliwość. (:
buź.
---------- Post added at 22:47 ---------- Previous post was at 21:56 ----------
Więc tak. Zacznę od termostatu. Chciałam pójść do alfy i kupić oryginalny termostat. Niestety, dowiedziałam się że od roku nie jest produkowany. (: Więc wykorzystałam swoje "kontakty" (: i odezwałam się do kumpla który ma firmę z chłodnicami i termostatami. I dobierzemy jakiś najbardziej pasujący od czegoś innego. Ten chłopak będzie mi też robił intercooler na zamówienie. I naprawdę serdecznie go polecam. (: Jest świetny w tym co robi. (: Więc tak wygląda sprawa z termostatem.
Co do turbiny. Moim zdaniem trzebaby to zrobić tak: należy zdjąć wężyk podciśnieniowy z gruchy od turbosprężarki i wtedy będziesz miał pełną wydajność, no tylko że do tego potrzeba zegara od ciśnienia w układzie dolotowym żeby zobaczyć ile maksymalnie może wydmuchać turbo. Tyle mam do powiedzenia w tym temacie. (:
pozdrawiam. (:
---------- Post added at 22:50 ---------- Previous post was at 22:47 ----------
No a teraz mam kilka pytań. (: Jeśli ktoś będzie mi w stanie pomóc to baaardzo proszę. (:
Jestem ciekawa do jakiego ciśnienia doładowania turbosprężarki są w stanie wydać wtryski benzyny żeby mieszanka paliwowa nie była za uboga.?
I czy ktoś wie do jakiej mocy nie trzeba zmieniać komputera sterującego.? No i jeżeli jakoś trzeba to czy ktoś ma założony zewnętrzny komputer.?
Poproszę o pomoc. (:
---------- Post added at 23:12 ---------- Previous post was at 22:50 ----------
Więc tak. Relacja z dnia wczorajszego: zupełnie skorodował mi wysprzeglik, więc musiałam zakupić nowy..ale już jest i jutro go wymienie. (:
Wczoraj poskładałam całą elektryke z tyłu silnika (od alternatora i rozrusznika), przewody od nagrzewnicy od płynu chłodzącego. Podłączyłam biegi do skrzyni biegów, i ogarnęłam elektrykę troszkę...
Zdjęcia wrzucę jutro. (: To będzie ich troszkę więcej. (:
---------- Post added at 23:13 ---------- Previous post was at 23:12 ----------
Słuchajcie.. Ja wiem że temat który zacznę jest dość obszerny i kontrowersyjny.. Ale. (:
Jaki olej.? (: Postanowiłam lać 5W30 castrol edge. pełen syntetyk. Mam do niego niezłe dojście i dodatkowo uważam że będzie dobry do niuni. (:
Słucham opinii i rad. (:
Olej 10w40 półsyntetyk dobrej jakości lub 10w60 często określony jako racing![]()
Tak nakazuje święty manual do wszystkich alfowych V6.
Do tych silników nie leje się "normalnych" syntetyków, po za tym 10w60.
Więc jeśli silnik będzie traktowany jak w wyścigówce, a śledząc twój temat tak to widzę - zalecam 10w60.
Pozdrawiam
ja również czekam na foty i dalszą relację![]()
Zalecam trzymać się danych serwisowych (odnośnie oleju też).
Manual do Alfy jak biblia, zalecenia producenta jak przykazania.
amen
Przy GTV jeszcze nie dziubałem ale przewód do wysprzęglika powinien być elastyczny a nie sztywny. Tak miałaś w oryginale?
A co do oleju to 10w60 valvo albo millers, żadne błoto castrola.
Robi wrazenie, ze bywam czasem w wawie to chetnie zoabcze ukonczony projekt![]()