Ostatnio edytowane przez cuoreventi ; 12-11-2011 o 14:36
Czy ponowny reset parametrów adaptacyjnych mógłby coś pomóc(powrót wartości 11)?
- tak, jeśli nie ma błędów.
+ e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm
ok, więc tak. Wymieniłem rurę dolotu ... i.... stał się cud ;D auto chodzi bez mega większych drgań, wahania są ale trochę mniejsze w granicach 50-70 obrotów - może to jest już normalne dla mojego silnika... Wykasowałem błędy, przejechałem ok 50 km i błędy się nie pojawiły, chodziło o wypadnie zapłonów i mieszankę. Generalnie jakoś płynnie chyba chodzi - czyli jednak wpadało lewe powietrze i to powodowało chyba wszystko.. trochę się dziwie, że tak łatwo poszło, więc będę obserwować dalej![]()
teraz wyniki zebrałem wszystkie do kupy i załączam screeny: (mam nadzieje, że nie pokręciłem screenów) generalnie FRA się poprawiło bardzo i chyba nadal poprawia. Resztę - rzucie okiem na co ma wpływ rura dolotu.
wyniki w kilku kolumnach, i tak:
pierwsze -> auto na rozgrzanym silniku
drugie ->auto na odpalonym ale zimnym silniku
trzecie -> auto na zimnym silniku odpalony tyko zapłon
czwarte -> auto na rozgrzanym silniku po wymianie rury dolotu i przejechaniu 15 km
piąte -> to samo co w 4 tylko przejechane ok 50 km
DTV chyba też się poprawia jakoś (do jakiego wyniku dąży?) poprawiło się też ciśnienie tylko nie wiem które to(baro pressure)
resetu parametrów adaptacyjnych nie robiłem -> bałem się jednak
wyniki:
http://cupit.pl/alfa/wyniki.png
Dziękuję za kolejne informacje.
- Warning lamp – błąd był lub jest. Czy masz na myśli błąd rejestrowany przez ECU i wykrywany w trakcie analizy błędów? Czy w ogóle jakiś błąd, nawet poniżej zakresu pokazania go przez ECU?
ECU nie wykrył błędów. W swej naiwności uznałam, że to ON, może to ma związek z palącą się kontrolką silnika w pozycji MAR, ale skoro nie, to nie. Gdyby ECU wykrył błędy – zapytałabym się jak ten błąd usunąć i co robić dalej. Nie eksperymetuję samodzielnie z tego typu opcjami, tak samo jak z resetem p.a. Nie wiem dlaczego tak wyglądał ten parametr. W wcześniejszych testach go nie sprawdzałam.
- tak spalanie w JTS kolegi kurzyk jest zastanawiające – powinno spadać wraz z temp. silnika = mieszanka uboga, a tu rośnie.
- ja widzę na logach i wykresie dla sond post-cat, że na bank1 sonda znacznie później zmienia napięcie na właściwe, a i samo zmienianie się nie ma charakteru płynnego, a raczej długi i poszarpany, ale czy to ma jakieś znaczenie w sensie spalanej mieszanki, nie wiem. W każdym razie sprawdzę u siebie.
- banki i cylindry – bazując na info innych userów z sieci uznałam, że jest inaczej. Skoro jednak 1-2 i 3-4, to odnotowuję.
- Odbyłam masę wędrówek do warsztatów. Od długiego już czasu GT sprawuje się dobrze. Moją nie telepie na jałowym, ani na zimnym, ani na rozgrzanym. Jedyne co, że jak się zmieniają temp. na niskie – wchodzi w sezon zimowy – zaczyna nieco nierówno pracować na jałowym czasami – nieco – czuję na kierownicy. Latem chodzi znacznie lepiej w sensie pracy na jałowym – całkowicie bezmrowieniowo, ale nie jest tak jak w drugim samochodzie innej marki, który mamy od nowości – tam jałowy jest całkowicie bezszelestny, ale tam jest dużo mniejszy przebieg i wóz ma 3 lata. To obserwuję od dwóch dni i od 2 zim. Zobaczymy co powiedzą parametry. Załatwiam sprawę resetem – nazwijmy to klimatycznym w ASO i potem jest ok. Teraz też się wybiorę, ale po testach. W ASO i tak zawsze robią reset p.a. – po niemal każdej naprawie i przy przeglądzie - jesli wykryją błędy lub podpinają pod komp. Oczywiście wolałabym, żeby tak nie było, ale nikt nie wie jak to naprawić. Mam tak na jałowym – i mam DTV – bardziej ujemne niż C, ale nie wiem jak to zmienić. Dlatego pytałam o czujnik temp. powietrza zasysanego i tą temperaturę.
- Ok. Powtórzę testy w dwóch etapach – FES jutro – wszystkie parametry jakie się da. Alfadiag pojutrze –ciśnienie paliwa, spalanie, temp. silnika i katalizator (od zimnego do rozgrzanego). Mam problem z alfadiagiem, póki co.
- jeszcze mam pytanie co do okienka powitalnego – mamy jakby różne daty, jedni mają nr hardware inni nie, dlaczego?
- Oraz parametr number of revrites – jedni mają – 0, inni mają – 1. Co oznacza ten parametr?
Ostatnio edytowane przez Majka ; 13-11-2011 o 00:47
- logi z alfadiaga dobrze jest oglądać tym programem Alfadiag View napisanym przez naszego kolegę
--
http://www.4shared.com/file/14058707...Diag_view.html
--
- okienko powitalne rózne ponieważ różne wersję FES-a są przedstawiane.
- parametrami liczników programowania flasha ECU bym się nie zajmował, jeszcze chwila i będzie zima i nici z testów.
Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 13-11-2011 o 10:06
Nie, nie wgrywałam. Pojechałam do ASO, żeby sprawdzić jaki soft mam i ewentualnie wgrać, ale Panowie wyszli z karteczką z numerami – i pokazali, że mam najnowszy dla JTS z manulaną skrzynią. Nowszy jest tylko dla selespeeda. Więc nie wgrywano mi softu. Mam 0.
Ty wgrywałeś?
Testy jutro – nie udało mi się poskromić 2 komputerów. Mało tego raz mi się odpaliła pełna wersja FES 3.3, w której o dziwo znajdował się parametr kąt wyprzedzenia zapłonu, ale byłam w pozycji MAR, potem w 2/3 zaznaczania zawiesił odczyt. Uruchomiłam ponownie i znów był w wersji demo dla 4 parametrów. WalczęZ FESa mam w pozycji MAR na zimnym.
Alfadiag tym razem zapomniałam jak odczytać logi? Zapisałam dla 4 parametrów – temp. silnika, temp. kata, ciśń paliwa, spalanie, ale nie umiem otworzyć. Jak się otwiera? Pomyłkowo działałam na wersji 3.1 a nie 3.3. Może uda się odzyskać chociaż to? Jak nie to jutro zawalczę. W każdym razie alfadiag ma dużo więcej parametrów. Mam pytanie – żeby zrobić testy 4 parametrów od zimnego, jaką najwyższą temp. można uznać za „zimną”? Bo jak będę czekać do 20 st, to zajmie mi b. długo. Może być np.: od 60st?
Trudno wykonać badanie tak jak bubu321. Dużo pracy mnie czeka.
Ostatnio edytowane przez Majka ; 13-11-2011 o 21:09
Nic nie wgrywałem w ASO, ale myślę o tym z racji że mam zdławiona wersje do 119kW czyli 161KM
- w alfadiagu masz możliwośc zapisania tzw. makro.
- czyli CTRL + F3, wybierasz parametry, ladujesz i masz je juz zapisane jako makro kolejne
- dodajesz nowe puste makro i wybierasz inne parametry, ładujesz i masz kolejne zapisane, itd...
- potem CTRL + F3, wybierasz makro, czyli parametry do logów, CTRL + F1 włączasz wykresy, CTLR + F2 logowanie danych.
- wyłączenie to w tej kolejności: CTRL + F2 wyłącz logowanie, CTRL + F1 wyłącz wykresy.