Strona 5 z 14 PierwszyPierwszy 1234567891011121314 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 137

Temat: Alfę 147 chcę ! :)

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1,9jtd

Domyślnie

Mi sie wydaje ze każdy ma swoje racje ,ja kupiłem diesla i powiem wam że spalanie jakie ma moja bella bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło a niemam lekkiej nogi ,koles od którego kupowałem auto miał srednie spalanie 5,5l niewiem jak on to robił ale tak było, w trasie takie spalanie mi pokazuje ale w cyklu mieszanym jeszcze nigdy tak nisko nie zszedłem.Kupiłem diesla ponieważ miałem juz 2 auta z lpg,jedno z racji wieku i warunków w jakim pracowało zostało wyzłomowane ale przez 5 lat niezrobiliśmy przy tym aucie kompletnie nic oprucz takich spraw jak oleje klocki itp ale za to to drugie (zreszta do dzis je mam) psuje sie bardzo czesto i to sa naprawy zwiazane z lpg jak niepowypalane zawory przez gaz to znowu cos z instalacją....... i tak dalej i przy tym aucie te niby oszczednosci zwiazane z jazda na lpg szlak trafia ,wiec stwierdziłem że chce diesla i sie narazie niezawiodłem spalanie ok osiagi ok jak do tej pory bezawaryjnie !!!!!ale to tylko takie moje przemyslenia !!!Pozdrawiam

---------- Post added at 12:09 ---------- Previous post was at 12:06 ----------

Cytat Napisał szajbus0 Zobacz post
    w miescie pali tyle samo co benzyna przewaznie ( pomija ts bo to jakas porazka :d) spalanie jest porównywalne w miescie a kszty utrzymania wieksze no i ropa drozsza a lpg taniutkie
    no i tu sie niezgodze !!!!! Koleżanka ma 1,6 benzyne i w miescie pali jej 9-10l a mi 5,7-6,0 no to chyba jest różnica?????

evanduril
    Gość

Domyślnie

Marudzicie. Mnie 2.0 pali 10.5 l/ 100, tyle samo co moja skoda fabia 2 1.2 TSI

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1,9jtd

Domyślnie

Dlatego tez wcześniej napisałem że każdy ma swoje zdanie i bedzie bronił swego i mam nadzieje że kolega który chce kupić belle poczyta te nasze posty i wyciagnie wnioski i sam jestem ciekaw na co postawi LPG??? czy DIESEL zobaczymy???

Użytkownik Ogier Avatar -snoop-
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo 147, 1,9JTD Distinctive 2003

Domyślnie

Ile pali...ile pali, hehe

Przecież to jak mawiał mój Profesor "...zależy od różnych czynników i zależności..." Jeden ciska i spali mu 12 a drugi jeździ oszczędnie i spali mu 6

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1,9jtd

Domyślnie

Cytat Napisał -snoop- Zobacz post
    ile pali...ile pali, hehe

przecież to jak mawiał mój profesor "...zależy od różnych czynników i zależności..." jeden ciska i spali mu 12 a drugi jeździ oszczędnie i spali mu 6

kolega mi powiedział tak !!!!!!!!!!!ile spali???tyle ile mu wlejesz!!!!!

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał szajbus0 Zobacz post
    w miescie pali tyle samo co benzyna przewaznie ( pomija TS bo to jakas porazka ) spalanie jest porównywalne w miescie a kszty utrzymania wieksze no i ropa drozsza a lpg taniutkie
    W mieście pali około 6,5 litra bez specjalnego ograniczania się. Tego nie osiąga nawet nowoczesny silnik 1.4 PB instalowany w nowym Punto (wiem, bo mam taka roczną służbówkę 7,2-7,6 l/100 )
    Koszty utrzymania większe ? Jakie to są koszty ?
    Ropa droższa ale spalając 6,5 litra dysponuję zdecydowanie większą mocą, zdecydowanie większym momentem obrotowym dostępnym od niskich obrotów bez konieczności wkręcania się gdzieś pod niebiosa 6000+ obr. To przekłada się na większa dynamikę, wygodę jazdy w warunkach tak miejskich jak i na trasie.
    Nie wierzę, że normalnie jeżdżąc nawet 1.6 mieści się w fabrycznym spalaniu. Do tego LPG i realnie spalanie wychodzi około 9 litrów ze strachem w oczach przy każdym wciśnięciu pedału gazu. Nie wspominając, że np. założenie większych, szerszych kółek wiąże się z tym, że o 9 l/100 możesz zapomnieć

A tak dla przykładu, to opinie posiadaczy 1.6:

autor: jgmarcuss, dodano: 06.05.2010 12:43

Przy bardzo oszczędnej jezdzie zadowala się około 7,5 litra LPG. Na benzynie nie było lepiej. W przypadku jazdy dynamicznej lub z dużą prędkością spalanie wynosi około 10,5 litra LPG, a na zwykłej PB było jeszcze większe.

pełny raport Alfa Romeo Hatchback 1.6 TS 16v

autor: Krakow, dodano: 16.05.2008 22:52
    W mieście pali średnio około 12litrów /100km (Kraków) ale głównie jeżdżę po krótkich trasach, jak się depnie to średnia nawet 15litrów a tak szczerze mówiąc to nie jest to jakiś super dynamiczny silnik , polecam wersję z silnikiem 2.0, wiadomo spalanie skoczy pewnie z 1litr więcej ale taka moc już powinna cieszyć, chociaż też bez rewelacji...Najmniejsze średnie spalanie w mieście to 10,4 l/100km ale to już 2500 obr/min i zmiana biegu. Aha zapomniałem o ważnej rzeczy jeżdżę na oponach 215/45/ 17 calowych , jeszcze nie miałem okazji jeździć na 15 calowych więc też pewnie ma to spory wpływ na spalanie...Ogólnie z autka jestem bardzo zadowolony tylko to spalanie Wybaczyłbym gdyby miało to autko ponad 150 km a nie 120...

pełny raport Alfa Romeo Hatchback 1.6 i 16V T.Spark
    autor: alandia@wp.pl, dodano: 24.06.2009 21:05
    w miescie przy dynamicznej jezdzie, na malych odcinkach ok.10km autko potrafilo spalic do 13litrow/100km.Troche to duzo.Ceny przegladow nie sa male. Naprawy kosztowne. Przy powaznych awariach nie warto omijac autoryzowanych serwisow.

pełny raport Alfa Romeo Hatchback 1.6 i 16V T.Spark

Źródło: http://www.autocentrum.pl/alfa-romeo/147/
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Ogier Avatar DonARello
    Mieszka w
    łódzkie
    Auto
    147 JTD 8v Rosso

Domyślnie

TOMAJ, dokładnie tak samo pomyślałem - każdy ma swoje racje Póki co, lekko z przodu jednak diesel, bo trochę bardziej stawiam na dynamikę, a nie widziałem żadnej jeszcze opinii, żeby ktoś odradzał ten silnik, więc coś musi w tym być...i ponoć nie klekocze jak traktor, tak jak silnik 1.9 TDI w A3, którą się interesowałem wcześniej
    Dobra panowie, lecę trochę nieco przygotować moją starą brykę na sprzedaż, bo kupca mam umówionego Będę później i znów przeczeszę wszystkie oferty, może coś się trafi to wrzucę jakąś piękność
    PS. A jeszcze spytam: JTD 140 i 150km są jakoś bardziej awaryjne od 115-tki ? Czy w razie jakichś tam napraw powiedzmy te koszty są jakoś znacznie większe ? Więcej rzeczy tam może walnąć i 115km to najlepszy wybór? Bo tak czytałem na innych forach, a tu macie te auta i wiecie jak jest naprawdę...do później

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał evanduril Zobacz post
    Marudzicie. Mnie 2.0 pali 10.5 l/ 100, tyle samo co moja skoda fabia 2 1.2 TSI
    Na ogół jest taka zależność, że mniejszy silnik - bardziej ciśniesz aby normalnie jechać.

---------- Post added at 12:58 ---------- Previous post was at 12:49 ----------

Cytat Napisał DonARello Zobacz post
    PS. A jeszcze spytam: JTD 140 i 150km są jakoś bardziej awaryjne od 115-tki ? Czy w razie jakichś tam napraw powiedzmy te koszty są jakoś znacznie większe ? Więcej rzeczy tam może walnąć i 115km to najlepszy wybór? Bo tak czytałem na innych forach, a tu macie te auta i wiecie jak jest naprawdę...do później
    Po czymś takim jak to co mi się przydarzyło : http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...niu_paska.html
    w benzyniaku miałbyś miazgę i koszty pokrywające remont kapitalny.
    W 140 KM jest parę części droższych niż w 115KM. Nie wiem jak jest w 150KM ale to jest chyba jakaś modyfikacja tej 115.
    W 115 KM na pewno łatwiej jest "kręcić" silnik, bo łatwiej o mapy i urządzenia do odczytania/zapisu z EDC15. W 140KM jest EDC16, a z tym już trudniej.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1,9jtd

Domyślnie

Donarello ja jestem juz umówiony z magikiem i w przyszłym tygodniu ze 115km zrobi sie jakieś 140km tak bez uszczerbku na silniku cały koszt tej przyjemności to około 1000zł !!!! a przy tych 115km bella sobie naprawde radzi ,rower to nie jest
    Ostatnio edytowane przez TOMAJ ; 06-02-2012 o 16:41

Użytkownik Ogier Avatar DonARello
    Mieszka w
    łódzkie
    Auto
    147 JTD 8v Rosso

Domyślnie

Przemyślałem wszystko i już na 100% wracam do pierwotnej myśli i szukam 1.9 JTD 115km w takim razie Od początku się zastanawiałem czy da się właśnie nieco zwiększyć moc w tym modelu i to jest dla mnie dobre info TOMAJ Póki co...skupię się po prostu na zakupie Belli