@RafcioL27: Miałem dwa kable. I tak jak wcześniej napisałem. LEDy minus do plusa świateł pozycyjnych. LEDy plus do wiązki która daje 12V po włączeniu świateł pozycyjnych. Dzięki czemu przy wyłączonych światłach różnica potencjałów elektrycznych to 12V, a po włączeniu 0V wiec się nie świecą.
Domyslam się że czarny to masa, biały to 12V a żółty to włącznik - czyli jak tam jest 12V to Ledy sie włączają. więc po spięciu białego z żółtym mozesz zastosować moją wersję. Sprawdź, podpinając na szybko pod akumulator (ja robiłem kilka testów i nawet po złym podłączeniu LEDy sie nie spalą, bo z tego co pamiętam na fizyce mówili że led przepuszcza napięcie tylko w jedna stronę [napięcie czy prąd?]).
Witam jeżeli chodzi o samo zainstalowanie to zamontowałem ja obok przeciwmgielnych ale użyłem dodatkowo kontownika żeby te okrągłe ledy w ogolę nie wystawały poza obrys auta. na początku przymocowałem prosto do tej wlotki plastikowej co się nakłada na przeciwmgielne ale wyglądało to dość kiepsko żeby nie powiedzieć beznadziejnie a ze obok przeciwmgłowych po zewnętrznej stronie jest w środku pusto dałem kontownik i teraz jest elegancko led schowany. I tu Panowie mam pytanie interesuje mnie coś takiego - jak je podpiąć żeby po otworzeniu z pilota się zapaliły i po zamknięciu z pilota wyłączyły!!! W wielu autach często stosowane a w szczególności mercedesach "bezpieczny powrót do domu" czy coś w tym stylu. Jeżeli ktoś już coś kombinował w tym stylu proszę o info pozdrawiam
Mógł by ktos wrzucić fotke gdzie dokładnie szukac + po zapłonie od pompy pod maską? Z góry dziekuje![]()
Zobacz pin 85 z przekaźnika pompy.
Alfa Romeo 166 V6 3.2 Ti
Alfa Romeo 166 2.4 JTDm 20V
Alfa Romeo 156 SW 2.4 JTDm 20V 228KM 460Nm - wspomnienie
Dziekuje bardzo za odpowiedźPozdrawiam!
![]()
Ja to już bym się bał ciągnąć 12V z przekaźnika pompy, próbowałem wziąć z tego właśnie pinu do modułu, który miał uruchomić podgrzewacz cieczy. U mnie spowodowało to zaświecenie na stałe marchewki, i dodatkowo unieruchomienie Belli do chwili wyciągnięcia dodatkowego kabla. Może to przypadek, ale wolę już nie ryzykować. Ja wziąłem 12V z przekaźnika biegów wentylatora chłodnicy.
[QUOTE=tomek921;1062483]Ja to już bym się bał ciągnąć 12V z przekaźnika pompy, próbowałem wziąć z tego właśnie pinu do modułu, który miał uruchomić podgrzewacz cieczy. U mnie spowodowało to zaświecenie na stałe marchewki, i dodatkowo unieruchomienie Belli do chwili wyciągnięcia dodatkowego kabla. Może to przypadek, ale wolę już nie ryzykować. Ja wziąłem 12V z przekaźnika biegów wentylatora chłodnicy.[/QUO
Witam ja też chcę założyć te okrągłe LEDY Ale mam pytanie czy montując je we wlocie w silniku disla nie pogarsza to pracy silnika i powiedzcie mi gdzie podłączyć żeby dopiero się włączały po zapalonym silniku .Bo po przekręceniu to przekaźnik wentylatora ten czerwony. Pod pompę?. mam 3 kable czerwony czarny biały mam podłączyć pod pozycję ale plus czy minus. Z góry dzięki
- - - Updated - - -
Mam pytanie po badaniu prądu na tym czerwonym przekaźniku znaczy po jego wyjęciu i badaniu pokazuje mi się błąd palii do tego ten check czerwony jak mam to usunąć. Żebym wiedział że po wyjęciu przekaźnika i zapaleniu silnika tak bęzie to bym nie dotykał.A co do świateł jaki przekaźnik daje prąd dopiero po zapaleniu albo jaki inny zastosować
wyjąłem ten przekaźnik pod tym od pompy dla ścisłośći
- - - Updated - - -
NIech ktoś pomorze![]()
witam
pomoże mi kto podłączyć ledy bo ja już tego nie rozumiem
mam tak kable
czarny masa- podłączony do karoseri
czerwony- plus z aku
biały- po podłączeniu plusa ledy gasną
moje zamierzenie jest takie aby ledy świeciły się z wyłączonymi światłami oraz z postojówkami a gasły po zapaleniu świateł mijania
mój problem polega na tym, że nie mogę poradzić sobie z podłączeniem białego przewodu.
Jedynie co udało mi się z prawą lampą wpiąć przy kostce w przewód(nie wiem już jaki bo próbowałem z każdym-efekt ledy gasną ale z postojówkami a nie z mijania)
na jednym kablu gasły przy włączonych długich
z lewą lampą jet gorzej ponieważ cały czas na kostce mam minus na każdym kablu
druga sprawa jest taka, że z lewą lampą wpiąłem się najpierw w + od świateł mijania i działało ok ale jak podłączyłem kostkę do lampy to gasły z długimi