Strona 5 z 37 PierwszyPierwszy 123456789101112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 364

Temat: [diagnostyka] spomaganie prac przy diagnostyce auta z pomocą oscyloskopu samochodowe

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Euroscan - dziękuję, że jesteś z nami. Liczyłam na to, że to nastąpi. Cieszy mnie to. Z dokładnością jednak będzie trudno. Mam inne zdanie na ten temat, ale nie uważam, żeby to przeszkadzało w testach. Mam też problem, że bez przerwy się zastanawiam, ale to wynika z tego, że b. wielu rzeczy nie wiem. Pewnie, że wiele przede mną, ale póki co idę dalej, kawałek po kawałku, zgodnie z pewnymi sugestiami, teraz także Twoimi. Nie potrafię odczytać tego co jest zapisane w skrypcie CSS, chciałam to zrobić, żeby wiedzieć skąd pobiera informacje na temat punktów do diagramu wydajności pracy cylindrów. Chciałam to wiedzieć, ponieważ wtedy może łatwiej byłoby mi ocenić jaki powinien być wykres. Możesz to napisać?

No, gubię się w szczegółach i nie tylko w ogóle się gubię.

Znowu obrócone wykresy, tym razem CKP i źle chyba policzyłam kąt wyprzedzenia zapłonu, no nic. Bo to mnie właśnie zastanawia, że dla cyl. 1 zapłon wyprzedza TDC=0 o 30st, a dla cyl. 2 wyprzedza TDC=0 o 7 st. Wartości też są różne. Dlatego patrzę od nowa na panel Px.

Każda diagnostyka wymaga dokładności. Diagnostyka – to wydanie wyniku – określenie rokowań i ewentualna naprawa, czasem to uzyskanie względnych danych referencyjnych dla egzemplarza, wtedy gdy z samochodem nic się nie dzieje? Wszystkie informacje diagnostyczne wynikające ze stosowanej metody, mogą być do tego celu wykorzystane, pod warunkiem, że daje się je zinterpretować, że da się ustalić jaki efekt kliniczny powodują. Każda metoda oparta o pomiar, a następnie jego wizualizację i analizę obrazu, ma swoje skrypty czy algorytmy, ale to narzędzia, które można zmieniać, tak by badanie dostosować do swoich potrzeb, do swojej aplikacji lub czasami obiektu badanego. Tego typu metody można modyfikować, pod jednym warunkiem – mają nie zmieniać rzeczywistości, mają ją wzmocnić, pokazać prawdę, nie fałsz. Ostateczniej oceny zawsze dokonuje badacz.

Problemem są załączone wykresy, nie wiem, czy to co widzę, to prawda, czy fałsz. Nie wiem, jak był prowadzony test, nie wiem nic o objawach w samochodzie, nie powinnam patrzeć, jednak – jak napisałam, robię to ćwiczebnie, aby się nauczyć. Nie wiem, też czemu CKP daje taki wykres, z czego to wynika? Nie wiem wielu rzeczy, ponieważ nigdy nawet nie widziałam badania oscyloskopem. Nie wiem, też czemu idzie z kanału 6, skoro 5 miał być lepszy. Ale to nie szkodzi, z czasem może będę wiedzieć coraz więcej.

Px3000 – cylinder 1, plik Px3000-1 – cylinder 2, tak wg mnie wynika z wykresu CKP, oraz z tego, że w pliku pierwszym nie pracuje cyl. 1 oraz w pliku 2 nie pracuje cyl. 2. Gdyby wyjęte były 2 świece – dwa cylindry, by nie pracowały, co by zaburzyło wyniki kompresji dynamicznej? Jeśli źle interpretuję to co widzę, to proszę pokaż wykres i jak z niego, to odczytać poprawnie. Może tego nie umiem. Z tego wykresu także widać, co się dzieje podczas zwiększania rpm i podczas ich opadania, że wykresy wydajności pracy cylindrów, latają, to co widzieliśmy wcześniej. Skoro lata wykres także na odłączonym cylindrze, oznacza to dla mnie, że jest to zjawisko fałszywe i nie należy brać go pod uwagę w ocenie wydajności pracy w cylindrze (?). Znaki zapytania wstawiam, bo nie mam pewności, czy dobrą drogą idę. No nie wiem po prostu, nie mam pewności.

Znacznik VVT – jest włączony, bo zmienia zakres normy - I - dla samochodów ze zmiennymi fazami rozrządu, jest włączony w tym zakresie rpm, ponieważ właśnie w tym zakresie można stosować panel Px, na wyższych rpm, nie ma sensu go stosować. Tak zrozumiałam, to co napisali w artykule, dlatego go włączyłam. Mogę się kierować tylko tym co piszą w artykułach i tym co Wy napiszecie. Ok. mogę nie włączać, skoro nie ma sensu.

Skrypt jak się okazuje nie załatwia sprawy, bo właśnie z nim walczę. Jest trudny i niestety prezentowane wykresy wcale nie ułatwiają sprawy, ponieważ te nieszczęsne rpm falują, a wraz z nimi piki wykresów ciśnienia (na jałowym). Nadal nad tym pracuję, dlatego nie wrzucam, na razie nie mam zrzutów. Chcę widzieć sama, to co widzi skrypt, ponieważ nie skrypt, a ja muszę zdecydować jaki wykres poddawać analizie, a jaki nie, lub jaki jego fragment. Tego muszę się także nauczyć. Panel – źle oszacował, ja widziałam inaczej, zdecydowałam o innej interpretacji. Poza tym te wszystkie kąty, które policzyłam są potrzebne do korzystania skryptu, przynajmniej tak mi się wydaje na tą chwilę. Skrypt to tylko narzędzie wizualizacji pewnych rzeczy, ale nie wszystkich. Dlatego zanim dojdę do skryptu, analizuję wykresy. To układ – dlatego staram się patrzeć na to w ten sposób. Nie potrafię tego wszystkiego powiązać do końca, za mało wiem, ale z pewnością jeśli fragment wykresu zależy od podciśnienia w kol. ssącym, trzeba to brać pod uwagę. Na razie niepokoi mnie właśnie ten odcinek wykresu ciśnienia, zależny od kolektora ssącego, ale rozrząd jest poprawnie ustawiony? Niepokoi mnie także uzyskane maksymalne obciążenie - 40% przy kręceniu do 3000 rpm, może to świadczyć chyba o niekoniecznie dobrym wypełnianiu cylindra mieszanką? Ale nie wiem. Zobaczę może jeszcze plik dla 4000.

Błąd metody, to nie tylko błąd wynikający z badania oscyloskopem, na to się składa wiele innych błędów. A sam błąd pomiaru oscyloskopem – może sięgać nawet 30%, zależnie od ustawionych parametrów, tak czytałam. Możliwe jednak, że jestem w błędzie? Kluczowa jest analiza częstotliwości z wykorzystaniem widma, ale nie umiem jej przeprowadzić. Nie rozumiem tego. Można to policzyć – ten błąd, można tez sterować parametrami, ale tego też nie potrafię. Jednak, aby metoda była użyteczna, porównywalna i odtwarzalna – to powinno zostać ustalone. Jeśli ustalasz ten błąd na 5% - ok., ale 1 ząb to 10%, więc wszystko, co powyżej 0,5 zęba powinno mieć znaczenie?

Mam problem z tą 156 i z tymi panelami, i skryptem Px. Mam dużo problemów. Mam tylko lanosa dla porównania. Mam problem z rozrządem, bo niewiele o tym wiem. Mam dużo pytań też, np.: stopień sprężania, jest b. wysoki, wyższy niż w JTS na jałowym. Nic nie poradzę, że to jest dla mnie trudne. Popełnię dużo błędów, ale nie może być inaczej. Po to robimy, żebym się nauczyła, a ostatecznie mogła pozyskać poprawne wykresy z GT, aby można to było jeszcze skorelować z FT. Diagnozę postawicie Wy, nie ja przecież. Lub uzyskamy wykres refernecyjny GT dla porównania na gorsze czasy.

Za kilka będę miała ćwiczebny samochód, jakiś fiatowaty z kablami WN, może lepiej będzie, abym ćwiczyła na początek na nim? Tylko, że i tak nie mam nadal oscyloskopu, ale i tak nie jestem jeszcze gotowa.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 20-04-2012 o 12:26

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- wykresy biegu jałowego dla AR 147 TS 1.6, ostatnio wymieniono czujnik CKP.
    - plik idle1.mwf -- silnik zimny, wykres od startu silnika, czas rejestracji 30minut, plik 200 MB.
    - dla analizy skryptem CSS należy obciąc kilka sekund wykresu z początku.
    - plik idle2.mwf -- silnik cieply.
    - plik idle3.mwf -- silnik goracy, wentylator włączał sie co 45 sekund.
    - w wykresach zwraca uwage zanizona efektywnośc cylindra 1 oraz cylindra2.
    - proszę tylko pamietać ze diagnostykę robimy jak silnik jest gorący !!
    - powyższe pliki są tylko dla testów.

- kolejno wykonano wykresy dla skryptu CSS , z podłaczonym czujnikiem CKP do wejścia 6 róznicowego oraz do wejścia 5.
    - synchronizacja była brana z wejścia 1 lub z wejścia 2.
    - następnie wykonano wykres dla skryptu CSS z odłączeniem pompy paliwa po osiągnięciu obrotów 3.000 RPM.
    --
    http://www.4shared.com/rar/xaP0oYmp/idle1.html
    --
    http://www.4shared.com/rar/5vVgirH9/idle2.html
    --
    http://www.4shared.com/rar/0M1UXE6x/idle3.html
    --
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 24-04-2012 o 06:41
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- kolejne pliki z biegu jałowego.
    - pliki CSK, Dx (czujnik ciśnieniowy) oraz Dp (czujnik piezoelektryczny).
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 22-04-2012 o 15:20

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Mam opóźnienie.

Skrypt Px – lanos i 156 TS.

Niestety, nie dałam sobie z tym rady. Na rozrządzie się przewracam. Dlatego zadałam dużo pytań. I poproszę o odpowiedzi i wytłumaczenie, ponieważ samej mi trudno się tego nauczyć. Z góry już przepraszam za to, że może pytam o szczegóły lub o rzeczy oczywiste, ale nie rozumiem pewnych rzeczy, próbowałam doczytać, oglądałam wykresy wiele razy, dlatego dopiero dzisiaj robiłam zrzuty, ale w sumie nie mam z czego za bardzo.

Skrypt Px mnie trochę pokonał. No trudno, może następnym razem pójdzie mi lepiej. Inna sprawa, że fazę uczenia się i przemyśliwania mam raczej dość długą, dlatego tyle to trwało. Z czasem nie będę może tyle pisać i może będę mniej się plątać – ale na razie, inaczej nie będziecie wiedzieć co umiem, a co nie, jak nie napiszę nic.

Zastosowałam sugestie Euroscana, żeby na niskich rpm nie włączać znacznika VVT. Te dwa wałki – co pisał bubu, no nie pokonałam tego.

156TS – to już nerwowo, nie wytrzymuję tego egzemplarza. Założyłam, że test wykonano, prawidłowo, wiem, że nie, ale musiałam założenia jakieś przyjąć.

skrypt_PX.rar
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 22-04-2012 o 20:44

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

@majka
    - będzie instrukcja dla panelu Px.
    --
    http://injectorservice.com.ua/forum/...2732&start=180
    --
    - poniżej plik dla panelu Px z auta WAZ 2115, widac dobrze bledy po dodaniu VVT.

Kod:
    Założyłam, że test wykonano, prawidłowo,...
    - przyklad, plik csk4-fueloff.mwf, wejście 6, skrypt wersja 1.17
    - wyniki:
    - zebatka poprawna,
    - wykres zapłonu
    - kompresja , pomijamy to nie diesel.
    - efektywność.
    - coś na końcu wykresu widać ze cylinder 2, 3 mają kłopoty z trzymaniem kompresji na małych obrotach.
    - także widać że na wykresie obrotów sa jakies linie, zakłócenia.
    - wracamy do wykresu , wybieramy bookmark, potem znacznik " engine stopped".
    - powoli sprawdzamy wykres i za chwilę mamy winowajcę.

- z powodu złego styku z czujnikiem CSK, podczas wyłączania się silnika , kiedy silnikiem trzepie, powstały zakłocenia.
    - czyli pomiary zostały zle zrobione, cylindry 2,3 chyba sa sprawne.

- testowo bierzemy plik csk2-in5.mwf.
    - wnioski sa takie że balans cylindrów wg skryptu CSS jest poprawny dla tego egzemplarza auta.

P.S.
    - nowa wersja oprogramowania 4.1.2.4 beta
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 23-04-2012 o 08:02

Użytkownik Romeo Avatar euroscan
    Mieszka w
    Katy Wroclawskie/ Wrocław/ Legnica
    Auto
    147 TS 1.6, bez wariatora

Domyślnie

całkiem sensownie widac to dodawania przy włączeniu V V T. a te bledy w skrypcie CSS nie sa spowodowane braniem sygnału synchronizacji z kanalu CSK a nie synch z iskry. zresztą zakłócenia występują w cyklu dwukrotnie.................. interesuje mnie jak liczymy fazę przekrycia zaworów dla AR. wg metody podanej na forum rosyjskim, kąty wychodzą dość duże, czyli żle. liczenie wg metody forumowicza ABC wartości katów są znośne i powtarzalne dla metody Dx i Dp. dla AR 147 TS fazy przekrycia to 7 + 7 stopni, tylko jak do tej pory nie znalazłem potwierdzenia tego , oprócz twoich zrzutów Dp, Dx. takie same kąty wychodziły jak robiłem u siebie Dp dawno temu.
    Ostatnio edytowane przez euroscan ; 23-04-2012 o 09:56

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- poniżej opis panelu dx wg metody Gnata oraz ABC.

- znalezłem jakiś wykres faz rozrzadu , chyba dla silnika 156 TS, są też fazy przekrycia, czyli 7 stopni dla 156 TS.
    - ciekawe w którą stronę idzie te 22 st z wariatora ?

- oficjalnie nie jest zalecane stosowanie metody Dp (czujnik piezo) ze względu na brak powtarzalności czujnika.
    - "wynalazca" metody Dp z czujnikiem piezoelektrycznym , Gnat twierdzi że czujnik piezo uzyskuje wartość napiecia 0 na wyjściu czujnika w punkcie GMP (TDC) , czyli tam gdzie przyrost ciśnienia wynosi zero.
    - czyli wg tej teorii wykres Px ze swoim maksymum powinien sie pokrywać z zerem czujnika Dp.
    - wg metody ABC czujnik podlega działaniu falowemu w kolektorze ssacym, dla przypomnienia czujnik łączymy do odmy na kolektorze ssącym.
    - w tym przypadku zero logiczne (0 V ) ze względu na zalezności falowe nie pokrywa się z punktem GMP (TDC) , dla nas jest ważne że jest to wg tej metody stały punkt na wykresie czujnika Dp.

- koniec teorii, zrzut dx0 pokazuje jakiś wyrywek wykresu Dx, Dp. wykres ten posiada dwie linie poziome, minimalnego ciśnienia oraz maksymalnego cisnienia jakie zarejestrował czujnik w kolektorze ssącym.
    - widac że do tych linii dochodzą wykresy dla cylindra 3, 4.
    - dla cylindrów 1, 2 ich wykresy nie osiągaja linii górnej oraz linii dolnej.
    - dla prawidłowo pracującego cylindra jest jeszcze jedna ważna zależność, pierwsze maksymum wykresu powinno być zawsze najwyższe, drugie i kolejne maksyma lokalne zdecydowanie niższe.
    - tak jest dla cylindra 3,4 oraz nie tak do końca dla cylindra 2.

- Dx2, tak ustawiamy markery dla metody ABC, to jest punkt zerowy dla czujnika Dx, Dp.
    - Dx-test, lokalne minimum i punkt zero napięciowy to dla nas punkty otwarcia ssącego i zamknięcia wydechowego zaworu.
    - ta metoda daje wartości kątów zbieżne z teorią.

- metoda Gnat ma swoje problemy jak pokazano na Gp1 oraz Gp2.
    - często na wykresach linia napięcia zero jest poniżej lokalnego minimum.
    - wartości kątów na poszczególnych cylindrach wychodzą dziwne, charakterystyczne jest to że kąty zaworu wydechowego są zawsze > 15 stopni a to nie jest zawsze prawda.
    - jak widać metoda Gnat nie sprawdza się w Alfach Romeo, czyli tam gdzie kąt przekrycia zawórow jest mały.(< 10 st. )
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Fazy.jpg
Wyświetleń:	527
Rozmiar:	43.1 KB
ID:	53782  
    • Typ Pliku: rar DX.rar (1,014.1 KB, 61 views)
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 24-04-2012 o 06:52

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Tak - przyjęłam błędne założenia, ale świadomie, tak samo jak przyjęłam założenie, że nie ma zrobionego CSS, że to samochód taki jak napisano, inny niż poprzednio. Inaczej musiałabym się zatrzymać. Pisałam o tym. A chciałam zobaczyć, co widać, jeśli przyjąć takie, a nie inne założenia.

Nad resztą co napisałeś, to się muszę zastanowić, przejrzeć to wszystko i obejrzeć te nowe wykresy, które załączyłeś. Chociaż nie wiem – wolałabym zaczynać od Px, a nie od Dx.

Nie wiem do końca czy chodzi o same wartości, czy raczej wzajemne relacje między nimi, te metody szacują coś w przybliżeniu, nie mierzą, bo nie mogą. Skrypt Px rozumiem tak, że on wyznacza właśnie pewne relacje.

Mam problem z tym wykresem Dx – ponieważ nie wiem, co to jest? Pokazuje podciśnienie – na fragmentach wykresów. Jest DP i Dx, co to jest Dx?

Zresztą to nie mój największy problem, ale to nic.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 23-04-2012 o 14:00

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- chyba lepiej zacząć od Dx, Dp wiele się wyjaśni na temat faz, kątów.

- w skład zestawu oscyloskopu AutoScop I wchodzi miedzy innymi:

- Px czujnik ciśnienia zakres maksymalny 6 barów, wytrzymuje około 10 - 12 barów.
    - Dx czujnik ciśnienia zakres maksymalny 1 bar.
    - Amp wzmacniacz zmienno pradowy do czujnika Dx, wzmocnienie 10 x.
    - czujniki Px, Dx mają wpisane charakterystyki pomiaru wartości do programu.

- czujnik Dp piezoelektryczny nie jest w zestawie fabrycznym.
    - czujnik Dp nie mierzy cisnienia, tylko różnicę ciśnień.
    - jest chętnie stosowany ponieważ posiada dość dużą czułość, jego wada to brak powtarzalności wykonania czujnika.
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 23-04-2012 o 15:32

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

DP_DX.zip

Tak bym ustawiła DP i Dx, w sensie – H i J. A reszta to kombinacja.

Zrobiłam jedną kombinację – pierwszą, szytą bardzo grubymi nićmi, ale nie wiem czemu jest taki fragment na wykresie, który jakby jest za TDC=360, a przed tym punktem określanym w artykule jako TDC=360 i dlatego kombinowałam. Jakby może wydłużona ta końcówka na wykresie, albo zapłon wyprzedza TDC więcej, nie wiem.

No, nie wiem, to pewnie stworzyłam totalny bezsens. Ale trudno, muszę się uczyć na błędach.