Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 113

Temat: czy warto kupić alfę 156 2.5 i zagazować ?

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

A czy nie najprościej jest kupić zagazowaną fałkę?

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał -BamBosZek- Zobacz post
    = osiagami od PB.
    Co tu przekreśliłeś?

- - - Updated - - -

Przeciez jest przekreslone? to chyba logiczne :>
    Logicznie przekreślone ?Gdzie niby?łosie nawet w radio i tv mówią "PB"na benzyne,przkreślenia nie zaznaczają.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał piotriix Zobacz post
    Lepiej jak mały ursus pod maską
    G...o prawda.Do oszczędzania jest diesel,dla przyjemności benzyna,gaz do zapalniczek
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    Co tu przekreśliłeś?
    Jak pokazesz mi jak przekreslic w tekscie to bede przekreslal a jak nie potrafisz to musisz z tym zyc
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Jak pokazesz mi jak przekreslic w tekscie to bede przekreslal a jak nie potrafisz to musisz z tym zyc
    Więc jak nie rozumiesz pytania nie próbuj za wszelką cenę odpowiadać.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Więc jak nie rozumiesz pytania nie próbuj za wszelką cenę odpowiadać.
    Bo jak piszesz nie zrozumialym jezykiem to takie sa skutki... doczepiles sie ze napisalem PB bez kreski bo nic innego nie przychodzi mi do glowy...
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielawa - Ateny- Lublin
    Auto
    Kiedyś 156 3.0 V6 aktualnie 159 1.9 16v

Domyślnie

Cytat Napisał Marcin_M Zobacz post

Kupiłeś od GrześkaK furkę? Pasuje silnik i lpg. Masz taki kolorek błękitnawy i hamulce ze 166?
    Nie. Kupilem ja w Krakowie od goscia ktory nie jest na forum.

- - - Updated - - -

G...o prawda.Do oszczędzania jest diesel,dla przyjemności benzyna,gaz do zapalniczek
    Ble ble ble. I powiedz mi ze mam lac jak duren benzyne za prawie 2 euro skoro moge zalac lpg za 0,80 euro. Wole te pieniadze wydac na inne przyjemnosci chociazby cos do Alfy niz placic haracz w postaci podatku dla rzadu. Przeciez polowa ceny PB(przekreslam) to podatek. Wiec niech mi ktos wytlumaczy po jaka cholere mam wydawac pieniadze w bloto?

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

A mózg jest po to aby czasem go używać, uwierz to naprawdę nie boli!

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Damian1989 Zobacz post
    Wiec niech mi ktos wytlumaczy po jaka cholere mam wydawac pieniadze w bloto?
    Aby inteligentnych ,,inaczej,, zadowolić
    PS.A co to za przyjemność z takiego oszędzania.
    Jedziesz a tu słychać ciagle rech,rech,rech.
    Czarno za samochodem, smród ropy jak w traktorze,zakres obrotów użytkowych 1500.
    W dieslach nie powinni wcale montować obrotomierzy tylko dwie lampki -czerwona złe obroty czyt. nie ma oszczędznia jest stres ,a stres to brak erekcji.......
    i zielona jedziesz oszczednie czyt. przyjemności wszędzie tylko nie z jazdy samochodem itd....
    A tak to bardzo ciekawe ,ze najwiekszymi przeciwnikami LPG są właściciele diesli ,
    a nie spotkałem na forum właścicieli LPG ,którzy pierwsi atakują czy dieslowców czy ortodoksów benzynowców .Panowie co z Wami jest nie tak?
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    916 i 955

Domyślnie

PS.A co to za przyjemność z takiego oszędzania.
    Jedziesz a tu słychać ciagle rech,rech,rech.
    Czarno za samochodem, smród ropy jak w traktorze,zakres obrotów użytkowych 1500.
    W dieslach nie powinni wcale montować obrotomierzy tylko dwie lampki -czerwona złe obroty czyt. nie ma oszczędznia jest stres ,a stres to brak erekcji.......
    i zielona jedziesz oszczednie czyt. przyjemności wszędzie tylko nie z jazdy samochodem itd....
    A tak to bardzo ciekawe ,ze najwiekszymi przeciwnikami LPG są właściciele diesli ,
    a nie spotkałem na forum właścicieli LPG ,którzy pierwsi atakują czy dieslowców czy ortodoksów benzynowców .Panowie co z Wami jest nie tak?
    I feel a strange disturbance in the Force...

A jeździłeś kiedyś takim np. m-jetem? Twoja opinia to tak średnio pasuje to nowszych ropniaków...ale rozumiem, masz benzynę (nie wnikam czy w gazie) i chwyciłeś Boga za nogi. Oczywiście wszyscy którzy mają diesele są beznadziejni.

Jak nieciężko się zorientować- mam diesela, dlaczego jestem przeciwny LPG?- bo gdybym kupował benzynę, to tylko mocną, i tylko jako drugie auto, do zabawy, a nie do oszczędnego pokonywania dystansów.
    To właśnie "jest ze mną nie tak"
    Ostatnio edytowane przez mac!ek ; 05-09-2012 o 10:09

Użytkownik Alfa i Omega Avatar minciu
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Auto
    156 2.4JTD 2002r 150KM CF3

Domyślnie

Cytat Napisał Bear.pawV6 Zobacz post
    Ktoś tutaj pisał o wspaniałościach diesla r5 montowanego w Alfach... Wszystko cacy i pięknie ale miejcie na uwadze, że potencjalne koszty czyhające na przyszłego użytkowanika takiego silnika są naprawdę niemałe - turbo o zmiennej geometrii, 5 wtryskiwaczy, koło dwumasowe ze sprzęgłem - w najgorszym wypadku na częściach regenerowanych zabawa w diesla może nas wynieść nawet 10 - 11 koła. W wariancie typowym będzie to co najmniej 2-3 koła (przeważnie dwumas + pierdoły, ewentualnie dojdzie turbo...).

Powodzenia !
    Sekwencja do V-ki daje 3-4tys, sprzęgło do V-ki 1tys, Sondy lambda sztuk 2 jesli sie nie mylę, okolo 700zl. Swiece - 300zl + czesta wymiana na LPG. Cewki 6szt po 300zl/szt ciężkie życie na LPG wymaga wspomnieć o tym szczególe...

Do tego dochodzi zwiększone ryzyko uszkodzenia uszczelki pod glowicą czy zaworów oraz delikatna utrata mocy.

No i oczywiście jak już zrobimy 30-40tys km na LPG może się okazać, że warto kupić nowe wtryskiwacze ( dobre 100zl/szt ) lub wymienić reduktor bo nie trzyma już ciśnienia ( 300zl )

I jak, V-ka i LPG to nie jest super ekonomiczne połączenie, prognozowanymi kosztami wcale nie odbiega od silników JTD R5.

Aha, jak ktoś chce kupić auto juz zgazowane to 95% aut posiada instalacje wymagające kompleksowych poprawek, co może kosztować nawet 1500zl, jak się okaże, że chcemy wymienić wtryskiwacze valteki, reduktor alaskę i egzotyczny nic nie wart sterownik.

- - - Updated - - -

..
    Nie jestem przeciwnikiem LPG i jednoczesnym fanatykiem TDI, ja jedynie proponuje rozważenie zakupu AR156 z silnikiem 2.4JTD zamiast 156 2.5v6 + LPG, bo moim zdaniem taki zakup jest rozsądniejszy. I żeby nie było, miałem już 5 samochodów z LPG w tym jedną AR156 2.0TS oraz Lagune 3.0V6, w której to własnymi rękoma przerabiałem instalację drugiej generacji na wtrysk. Starsze i proste silniki fajnie pracują na sekwencji, np Hyundai Coupe 2.0 DOHC swiece 40zl komplet, kable NGK 100zl, cewka jedna i pancerna. Sterownik na 4 cylindry Stag - dużo tańszy od modeli 6 cylindrowych. Wtryskiwacze 4 sztuki a nie 6. Reduktor za 200zl spokojnie obrabia moc takiego bolidu. Spalanie w mieście do 12l LPG na trasie 8l LPG. Spalanie PB na rozruchy znikome nawet przy ustawieniu 30*C, bo rozgrzewa się EXPRESOWO. Tak, tam LPG jest tańsze od sławnych 1.9TDI.. ale utrzymanie AR 156 2.5 V6 + LPG nigdy nie będzie należało do groszowych spraw.
    DolnySlask - Boleslawiec. Zgorzelec. Jelenia Gora

Chetnie Pomoge w zakresie:
    AlfaDiag FiatEcuScan MultiEcuScan - diagnostyka
    MPPS KWP2000 Galletto - zgrywanie map paliwa
    STAG KME - instalacje LPG

Marcin 89
    Gość

Domyślnie

Chciałbym dodać swoje 5 groszy.Wymiana rozrządu w v6 to 1850 zł w 2.4 700zł. Diesel o bardzo zbliżonej pojemności i mocy zawsze będzie szybszy od wolnossącej benzyny przy czym dużo mniej spali jak również dużo przyjemniej się będzie jeździło bo masz niżej dostępny dużo większy moment i nie musisz tak cisnąć no i to wyprzedzanie dieslem jest nie do porównania co do benzyny. Z mojego doswiadczenia moge powiedzec ze sie przesiadlem z TS 150 km na diesla 140 km 1.9 no i benzyna po prostu nie ma jakichkolwiek szans w osiagach spalaniu i kosztach. Brat mial v6 bez gazu w dobrym stanie a kolega mechanik 2.4 m-jeta 20 v tylko kombi v6 sedan dużo razy testowaliśmy no i v6 nie moglo odejsc przy rownym starcie od 100 wrecz zostawało do 210 zalezy kto pierwszy ruszyl. diesel doganiał v6 a odwrotnie nie. Wszystko zależy od portfela i Twoich upodobań. Napewno dziek v6 jest nie do opisania i chcialbym zęby moje 1.9 taki mialo ale ekonomia jest moja podstawa i cyfra 5.5 bardzo mi się podoba Osobiście brałbym diesela robisz malutkiego chipa na 420 nm i dymasz wszystkie benzyny roznej maści do pojemności 3.0 z uśmiechem na twarzy( mowie oczywiście o benzynach wolnossących i o wyścigach na trasie nie ze swiatel do 100 km/h) Dla mnie to jest właśnie przyjemność i frajda jak mijam diesle innych marek w swojej klasie lub 2.0 benzyny i widzę jak cisną i przy 160-170- 180(zależny jaki zawodnik) zaczynam wyprzedzać i nie mogą potem dogonić tylko do 210 cały czas odchodzę.Najlepsza jest mina na rondach lub światłach w lusterku szczególnie nowych superb tiguanów i pasatów Każdy pojęcie frajdy z jazdy interpretuje inaczej

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Marcin 89 ; 05-09-2012 o 14:36