A czy nie najprościej jest kupić zagazowaną fałkę?
A czy nie najprościej jest kupić zagazowaną fałkę?
Co tu przekreśliłeś?
- - - Updated - - -
Logicznie przekreślone ?Gdzie niby?łosie nawet w radio i tv mówią "PB"na benzyne,przkreślenia nie zaznaczają.
- - - Updated - - -
G...o prawda.Do oszczędzania jest diesel,dla przyjemności benzyna,gaz do zapalniczek
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
Nie. Kupilem ja w Krakowie od goscia ktory nie jest na forum.
- - - Updated - - -
Ble ble ble. I powiedz mi ze mam lac jak duren benzyne za prawie 2 euro skoro moge zalac lpg za 0,80 euro. Wole te pieniadze wydac na inne przyjemnosci chociazby cos do Alfy niz placic haracz w postaci podatku dla rzadu. Przeciez polowa ceny PB(przekreslam) to podatek. Wiec niech mi ktos wytlumaczy po jaka cholere mam wydawac pieniadze w bloto?
A mózg jest po to aby czasem go używać, uwierz to naprawdę nie boli!
- - - Updated - - -
Aby inteligentnych ,,inaczej,, zadowolić
PS.A co to za przyjemność z takiego oszędzania.
Jedziesz a tu słychać ciagle rech,rech,rech.
Czarno za samochodem, smród ropy jak w traktorze,zakres obrotów użytkowych 1500.
W dieslach nie powinni wcale montować obrotomierzy tylko dwie lampki -czerwona złe obroty czyt. nie ma oszczędznia jest stres ,a stres to brak erekcji.......
i zielona jedziesz oszczednie czyt. przyjemności wszędzie tylko nie z jazdy samochodem itd....
A tak to bardzo ciekawe ,ze najwiekszymi przeciwnikami LPG są właściciele diesli ,
a nie spotkałem na forum właścicieli LPG ,którzy pierwsi atakują czy dieslowców czy ortodoksów benzynowców .Panowie co z Wami jest nie tak?
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6 LPG-163 KM-była
156 V6 LPG-190 KM-była
147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest
Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest
I feel a strange disturbance in the Force...
A jeździłeś kiedyś takim np. m-jetem? Twoja opinia to tak średnio pasuje to nowszych ropniaków...ale rozumiem, masz benzynę (nie wnikam czy w gazie) i chwyciłeś Boga za nogi. Oczywiście wszyscy którzy mają diesele są beznadziejni.
Jak nieciężko się zorientować- mam diesela, dlaczego jestem przeciwny LPG?- bo gdybym kupował benzynę, to tylko mocną, i tylko jako drugie auto, do zabawy, a nie do oszczędnego pokonywania dystansów.
To właśnie "jest ze mną nie tak"
Ostatnio edytowane przez mac!ek ; 05-09-2012 o 10:09
Sekwencja do V-ki daje 3-4tys, sprzęgło do V-ki 1tys, Sondy lambda sztuk 2 jesli sie nie mylę, okolo 700zl. Swiece - 300zl + czesta wymiana na LPG. Cewki 6szt po 300zl/szt ciężkie życie na LPG wymaga wspomnieć o tym szczególe...
Do tego dochodzi zwiększone ryzyko uszkodzenia uszczelki pod glowicą czy zaworów oraz delikatna utrata mocy.
No i oczywiście jak już zrobimy 30-40tys km na LPG może się okazać, że warto kupić nowe wtryskiwacze ( dobre 100zl/szt ) lub wymienić reduktor bo nie trzyma już ciśnienia ( 300zl )
I jak, V-ka i LPG to nie jest super ekonomiczne połączenie, prognozowanymi kosztami wcale nie odbiega od silników JTD R5.
Aha, jak ktoś chce kupić auto juz zgazowane to 95% aut posiada instalacje wymagające kompleksowych poprawek, co może kosztować nawet 1500zl, jak się okaże, że chcemy wymienić wtryskiwacze valteki, reduktor alaskę i egzotyczny nic nie wart sterownik.
- - - Updated - - -
Nie jestem przeciwnikiem LPG i jednoczesnym fanatykiem TDI, ja jedynie proponuje rozważenie zakupu AR156 z silnikiem 2.4JTD zamiast 156 2.5v6 + LPG, bo moim zdaniem taki zakup jest rozsądniejszy. I żeby nie było, miałem już 5 samochodów z LPG w tym jedną AR156 2.0TS oraz Lagune 3.0V6, w której to własnymi rękoma przerabiałem instalację drugiej generacji na wtrysk. Starsze i proste silniki fajnie pracują na sekwencji, np Hyundai Coupe 2.0 DOHC swiece 40zl komplet, kable NGK 100zl, cewka jedna i pancerna. Sterownik na 4 cylindry Stag - dużo tańszy od modeli 6 cylindrowych. Wtryskiwacze 4 sztuki a nie 6. Reduktor za 200zl spokojnie obrabia moc takiego bolidu. Spalanie w mieście do 12l LPG na trasie 8l LPG. Spalanie PB na rozruchy znikome nawet przy ustawieniu 30*C, bo rozgrzewa się EXPRESOWO. Tak, tam LPG jest tańsze od sławnych 1.9TDI.. ale utrzymanie AR 156 2.5 V6 + LPG nigdy nie będzie należało do groszowych spraw.
DolnySlask - Boleslawiec. Zgorzelec. Jelenia Gora
Chetnie Pomoge w zakresie:
AlfaDiag FiatEcuScan MultiEcuScan - diagnostyka
MPPS KWP2000 Galletto - zgrywanie map paliwa
STAG KME - instalacje LPG
Chciałbym dodać swoje 5 groszy.Wymiana rozrządu w v6 to 1850 zł w 2.4 700zł. Diesel o bardzo zbliżonej pojemności i mocy zawsze będzie szybszy od wolnossącej benzyny przy czym dużo mniej spali jak również dużo przyjemniej się będzie jeździło bo masz niżej dostępny dużo większy moment i nie musisz tak cisnąć no i to wyprzedzanie dieslem jest nie do porównania co do benzyny. Z mojego doswiadczenia moge powiedzec ze sie przesiadlem z TS 150 km na diesla 140 km 1.9 no i benzyna po prostu nie ma jakichkolwiek szans w osiagach spalaniu i kosztach. Brat mial v6 bez gazu w dobrym stanie a kolega mechanik 2.4 m-jeta 20 v tylko kombi v6 sedan dużo razy testowaliśmy no i v6 nie moglo odejsc przy rownym starcie od 100 wrecz zostawało do 210 zalezy kto pierwszy ruszyl. diesel doganiał v6 a odwrotnie nie. Wszystko zależy od portfela i Twoich upodobań. Napewno dziek v6 jest nie do opisania i chcialbym zęby moje 1.9 taki mialoale ekonomia jest moja podstawa i cyfra 5.5 bardzo mi się podoba
Osobiście brałbym diesela robisz malutkiego chipa na 420 nm i dymasz wszystkie benzyny roznej maści do pojemności 3.0 z uśmiechem na twarzy( mowie oczywiście o benzynach wolnossących i o wyścigach na trasie nie ze swiatel do 100 km/h) Dla mnie to jest właśnie przyjemność i frajda jak mijam diesle innych marek w swojej klasie lub 2.0 benzyny i widzę jak cisną i przy 160-170- 180(zależny jaki zawodnik) zaczynam wyprzedzać i nie mogą potem dogonić tylko do 210 cały czas odchodzę.Najlepsza jest mina na rondach lub światłach w lusterku szczególnie nowych superb tiguanów i pasatów
Każdy pojęcie frajdy z jazdy interpretuje inaczej
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Marcin 89 ; 05-09-2012 o 14:36