Pytanie więc pozostaje...jakie rozbieżności są prawidłowe przy zaślepionym EGRe. Co oznacza że masa powietrza oczekiwanego wraz ze wzrostem obrotów wzrasta do 1200/ przy każdym dodaniu gazu na maxa /.Dlaczego przy tym samym osprzęcie / ta sama przepływka , inne wtryski. / wyniki przed zaślepieniem programowym i fizycznym masy powietrza oczekiwanego zbiegały się z powietrzem dostarczonym . Tu są pomiary z zeszłego roku:
Ostatnio edytowane przez andrzejm36 ; 03-03-2013 o 11:06
Zrób w końcu porządne ligi z odpowiednimi parametrami. Bo tak to wrozenie z fusów jest.
Egr zaslepiony tylko? Czy rownież wywalony z programu?
Tak jak pisze omen, nie zrobisz porządnych logów to nie dowiesz się co jest nie tak. Najlepiej w logi wrzuć osprzęt silnika aby można było więcej określić (chodzi o to że możesz sobie darować jakieś korekty dawek paliwa i tego typu zbędne rzeczy...)
O robieniu logów wiele już było pisane w jaki sposób wykonywać, więc nie będę się tutaj rozpisywał na ten temat.
Logi na zasadzie przygazowywania na jałowym są g..no warte więc trzeba to porządnie zrobić od samego początku.
no dobra..poganiam się dzisiaj trochę po mieście.EGR wywalony programowo i zaślepiony pełną blachą.Korekty robię dla tego że nie podoba mi się 4 wtryskiwacz.
Pewnie dużo dzisiaj się nie zmieni..pytanie było takie ..czy jest to prawidłowe że przy przyspieszaniu / gaz w podłogę / .. masy powietrza oczekiwanego wyskakują na 1200
ps. co mam zaznaczyć w FESie abyście mogli prawidłowo z interpretować wykres.
Ostatnio edytowane przez andrzejm36 ; 03-03-2013 o 11:36
Jak wywalony programowo i zaslepiony to nie ma wpływu na masy powietrza.
kolega @sdero kiedyś napisał ,, Będą zawyżone. Dokładnie o wartość procentową planowanego otwarcia zaworu EGR. Czyli będzie się to pokrywać z mapą recyrkulacji spalin w ECU.
Read more: http://www.forum.alfaholicy.org/147/...#ixzz2MTO1RJoY "
Jutro zadzwonię do Cinka.. sądzę że wyjaśni moje zapytanie.Zdam relacje ..pozdrawiam.
U mnie jest podobnie jak u Ciebie, tylko mam cały czas 1200 przy oczekiwanym i nie mogę porównać wykresów, mogę się jedynie zdać na odczytywane parametry z przepływki czyli masa zmierzona (zostało tak po chipie u Cinka). U mnie przy bucie w podłogę pokazuje z odczytanych parametrów max 700 więc mam uszkodzony przepływomierz. U ciebie jest w granicach 1000 lub wyżej, więc moim zdaniem to nie przepływomierz.
Jednak powinieneś zrobić nowe logi, w których umieścisz: masy powietrza odczytane i żądane przez ECU, pracę overboost, ciśnienia doładowania, obroty silnika, ciśnienie CR i oczywiście wszystko w pliku .csv.
Logi od dołu do samej góry na 4 biegu z butem w podłodze. Najlepiej ze 2 razy i daj na forum.
Pozdro
przenosze, pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Mirek ; 08-02-2015 o 12:22