Alfę mam od dwóch miesięcy i pierwszy raz stykam się z tego typu rzeczami...
Dopiero teraz wpisałem w google images budowę ksenonów i już wiem z czego jest zbudowana.
Zatem wygląda na to, że zamieniłem pomiędzy reflektorami żarówkę wraz z przetwornicą ("metalowy pudełeczko") do drugiego reflektora.
Muszę oddzielnie rozmontować żarówkę, aby upewnić się czy to wina żarówki czy przetwornicy?
p.s. na żarówce w połowie jej wysokości pojawiło się jakby przepalenie, tj. biały ślad na ściankach szkiełka żarówki (drobne, 2 mm na 2 mm)
Kolego nic nie rozmontowujesz 'zarowka' jest jednym elementem z tym pudeleczkiem za nia, mylisz pojecia - przetwornica owszem jest metalowa, ale zeby ja wymienic musialbys zdjac caly reflektor bo ona sie znajduje pod reflektorem - nie ma takiej koniecznosci. Z tego co piszesz to padl ci żarnik xenonowy i taki nalezaloby zakupic (razem z tym pudeleczkiem bo on jest czescia calego palnika). Potocznie mowimy na to zarowka :-) wpisz sobie w allegro 'zarnik xenon d1s' osram lub philips i ci wyskoczy tego multum. Pewnie bedziesz musial kupic pare, zeby sie nie roznily barwa (zalezy od stopnia wypalenia gazu w dzialajacym palniku)
Ostatnio edytowane przez szewi ; 04-04-2013 o 16:49
Pytanie: Czy ktoś oprócz przeczyszczenia styków, wymiany żarników poradził sobie inaczej z tym problemem?
U mnie przeczyszczenie styków kilka razy pomogło (w okresie 4 miesiecy), teraz nastała już ciemność i czyszczenie już nic nie daje, żarniki wyeliminowane w prawym reflektorze działąja oba zawsze.
Może przewód żarnik<->przetwornica? Wymieniał ktoś? wiem że w ASO nie mają - jedynie w komplecie z reflektorem. Gdzie znaleźć? Albo może wtyczka w przewodzie (kostka) w którą wpina się żarnik (u mnie już troszke luźna)?
Może przetwornice ktoś wymienił i pomogło?
Pozdrawiam
Jeśli żarnik jest dobry, znaczy że przetwornica nawala. Luźne połączenia owszem sprawiają problemy, ale raczej błahe. Przepalenie przewodu w tym miejscu jest jak trafienie w totkaJeśli chcesz być pewien to wystarczy prosty multimetr.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
U mnie niestety padła przetwornica i mam pytanie czy ktos kupował przetwornice z tego źródła? http://allegro.pl/przetwornica-xenon...920329310.html cena jest dosc kusząca ale nie wiadomo jak to bedzie działać
Ostatnio edytowane przez siwy156 ; 19-01-2015 o 15:41
Ja wczoraj dałem auto do forumowego szpeca na wymianę turbo i przy okazji ma obejrzeć przetwornicę bo też mi padł prawy reflektor. Podobno z czasem w przetwornicy tworzą się zimne luty i wystarczy je przelutować żeby znowu działała. Jeżeli nie uda się jej reanimować to mam zamiar kupić przetwornicę na aukcji do której podałeś linka. Sprawa wyjaśni się w tym tygodniu.
Info dla innych którym padnie przetwornica. Kupiłem nową oryginalną u sprzedawcy z Rybnika. Towar zgodny z opisem , przetwornica działa i wygląda tak samo jak fabryczna.