Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 57

Temat: 2,4 jtdm 20v dymi przy mocnym przyśpieszaniu

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Najlepiej zamieść pliki z logami, a nie screenshot z excela. Nie mniej z ostatnich wynika jakbyś miał niewielką nieszczelność w części przepływomierz <-> turbina lub lekko zabrudzony przepływomierz. Jak zauważysz masa powietrza jest mniejsza od żądanej w górnym zakresie natomiast doładowanie... masz nawet przeładowanie(czyli powietrze jednak jest. Nawet za dużo). Pewno kiedyś czeka cię czyszczenie kierownic turbiny. Patrz punkt 5 ostatniego screena to prawie 200 mBar ponad żądane - sięgnąłeś limitera (jak dobrze pamiętam w twoim silniku jest ustawiony oryginalnie na 2400 mBar). Na drugim screenie też to dobrze widać. Tam też limiter został osiągnięty. Gdyby to trwało dłużej miałbyś MCSF-a.
    Włącz logowanie mas powietrza, doładowania, pozycji gazu oraz obrotów i przejedź się normalnie po mieście. Tak z 10 minut zwykłej trasy miejskiej czasami coś wyprzedź

Tak, korekty masz w normie, a sprawdza się je właśnie na postoju bez obciążeń.
    Ostatnio edytowane przez @sdero ; 25-04-2013 o 06:01
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Też mam taką samą Alfą i jak ją kupiłem to puszczała bąki na czarno. Zaślepiłem EGR, wymieniłem wszystkie opaski na przewodach IC - turbo, turbo - kolektor, wszystkie filtry, wlałem jakiś środek do czyszczenia wtrysków, a teraz do każdego tankowania wlewam Platinium MotoOil 2T i nie mam żadnych problemów z kopceniem. Auto nawet przy największym bucie nie puszcza dyma. Przynajmniej ja go nie widzę w lusterku, co wcześniej miało miejsce. Odkąd leje Platinium MotoOil 2T, praca silnika się wyciszyła no i korekty na wtryskiwaczach znacznie się poprawiły.

Polecam lekturę: http://www.forum.alfaholicy.org/foru...y_pigulce.html

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar adio21
    Mieszka w
    Bojanowo
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9jtd 110km / 156 SW 2.4 20v by cinsoft

Domyślnie

tylko ze EGR zaslepiony i wyczyszczony, turbina i kierownica wyczyszczona i bez luzów.. przeplywka takze czyszczona i cooler.. nieszczelnosc? jak przyjade do polski to sprawdze wszystko jeszcze raz dokladnie i zrobie przelewy.. zobacze co mi to powie.. obstawiam ze 4 wtrysk leje. a co do ON to jezdze na holenderskiej jest o niebo lepsza niz polskie specyfiki

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Ale próba przelewowa Ci nic nie powie. Na biegu jałowym jest wszystko ok, a próbę przelewową też robisz na jałowym. Jedyne co możesz zrobić jeśli chcesz sprawdzić wtryski to wyjąć wszystkie i sprawdzić jak one zachowują się pod ciśnieniem.
    Nie wiem po czym obstawiasz że 4 wtrysk leje.

Jeśli będziesz miał jakąś nieszczelność to oczywiście że będzie kopcić.

A co do dodatku do paliwa nie zaszkodzi spróbować. Moja dymiła nawet na niemieckim paliwie.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał adio21 Zobacz post
    tylko ze EGR zaslepiony i wyczyszczony, turbina i kierownica wyczyszczona i bez luzów.. przeplywka takze czyszczona i cooler.. nieszczelnosc? jak przyjade do polski to sprawdze wszystko jeszcze raz dokladnie i zrobie przelewy.. zobacze co mi to powie.. obstawiam ze 4 wtrysk leje. a co do ON to jezdze na holenderskiej jest o niebo lepsza niz polskie specyfiki
    Jaką próbę przelewową ? Po co ? Weź jeszcze obstukaj młotkiem Wtryski masz ok. Jakby któryś wtrysk lał, to byłby na dużym minusie.

Czasami zdarza się cos takiego jak w tej 147:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	rura2.jpg
Wyświetleń:	131
Rozmiar:	39.8 KB
ID:	93891Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	rura1.jpg
Wyświetleń:	230
Rozmiar:	40.1 KB
ID:	93892
    Nie widać uszkodzenia, jest niewielkie, a dymi i to dopiero przy depnięciu w podłogę. Czasami opaska, czasami niewielkie uszkodzeni IC i problem jest... Wtedy, jesli jesteś pewny przepływomierza wychodzi zła masa powietrza i dobre doładowanie.

P.S. A swoją drogą przeładowanie masz za duże. nie koniecznie spowodowane łopatkami. Może to overboost ? Grucha ?
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar adio21
    Mieszka w
    Bojanowo
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9jtd 110km / 156 SW 2.4 20v by cinsoft

Domyślnie

Dobra chlopaki czyli skupie sie na nieszczelonosciach w dolocie.. oby to bylo to pisalem do tanifiat maja krzyzak za 270 zl i kielich na zamowienie 690 zl.. a ktos wie czy w wielkopolsce albo na dolnymslasku regeneruje kielich czy warto? overboost podmienilem z mojej starej belli i tak samo sie zachowuje. sztanga pracuje ladnie jak odlacze to sie szybko cofa.
    Rece opadaja taka ladna bella tyle koni, a jak chce przycisnac to wstyd mi za dym za mna

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    ŁAŃCUT

Domyślnie

@sdero czy możesz coś powiedzieć na temat moich wtrysków? pytam bo też lubi puścić czarnego bąka

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Drugi leje ale nieznacznie. Nie jest to powodem dymienia. Pewno jak wlejesz czegoś do czyszczenia wtrysków, to mu sie polepszy

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Garwolin
    Auto
    156 2.4 20V 03', 147 1.9 JTD 06', 159 2.0 JTD 10'

Domyślnie

witam,

Nie znam się na tym, ale wydaje mi się że mam wtryski do roboty, Alfa przy mocnym nadepnięciu dymi i zastanawiają mnie wtryski. Nieszczelności nie widzę nigdzie, spadku mocy nie odczuwam, silnik trochę "terkocze".
    Czy możecie zerknąć na moje logi wtryskiwaczy i potwierdzić "moją diagnozę"?

i od razu pytanie jak wtryski do roboty to czy regenerować, szukać używanych (loteria?) czy nowe.
    Zna ktoś fachowca w okolicach Stolicy/Lublina od wtrysków.

z góry bardzo dziękuję.
    Attached Files Attached Files

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki
    Auto
    Laguna III 2.0T

Domyślnie

Coś ten plik csv bardzo dziwnie się importuje. Z tego co udało mi się odczytać to wtrysk na cylindrze numer 5 leje i to bardzo. Korekta na minusie grubo ponad 2.

Z Garwolina masz nie daleko do Puław - Diesel Bosch Service - Jarosław Pawlik - Klikawa

Tam możesz śmiało uderzać.

Jeśli masz pojęcie jak kręcić kluczem to bym spróbował samodzielnej wymiany samej końcówki na wtrysku.
    Podawanie pensji brutto to jak podawanie długości penisa razem z kręgosłupem
    FIAT 126 BIS -->VW GOLF mk2 GTD --> Ford Mondeo 1.8 automat --> Ford Mondeo 2.5 v6 --> AR 156 1.9 jtd 105km --> AR 156 1.9 jtd 115km --> Ford Mondeo 2.0 duratec --> AR 156 SW 2.4 jtdm 175km --> AR 166 2.4 jtdm 175km Sportronic --> Zafira B Cosmo+ 1.9 cdti --> Paździerz B5FL 1.8T --> Hyundai XG350L --> Passerati B6 2.0 TDI --> Renault Koleos 2.0 DCI --> Renault Laguna III 2.0T