Strona 5 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 79

Temat: Błąd P0011 wałek wydechowy w 1,9JTS

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Czytałem tu o przypadkach, że błąd od elektrozaworu nie objawiał się checkiem... Warto sprawdzić. Tak czy inaczej jeśli po przegazowaniu czy samym rozgrzaniu silnika objawy znikają to szukałbym gdzie indziej. Wymieniałeś świece?

Nagraj to jak masz możliwość.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTS

Domyślnie

Jeszcze nie... właśnie od tego chciałem zacząć ale myślę że to nie świece bo te stukanie w silniku od czego by było? Czytałem gdzieś że może to być wariator ale czy on wtedy nie stuka cały czas jak jest uszkodzony?
    Czytałem też że to może być wina zapchanego jednego popychacza ale w takim razie czemu stuka tylko przez chwilę i nierówno pracuje? Dużo możliwości ... a rozwiązania nie ma

Nagram i wstawię... Odpalam, wchodzi na obroty, po sekundzie szarpie silnikiem i obroty spadają tak że chce zgasnąć i stuka coś w silniku, obroty falują, nierówno pracuje, czasem zgaśnie i jak odpalę już jest dobrze, jak nie zgaśnie to po 3-5 sekundach wszystkie objawy ustają i jest ok.
    Ostatnio edytowane przez icemario ; 23-07-2016 o 12:07 Powód: dodanie odpowiedzi

Użytkownik Rowerzysta Avatar maarkuss
    Mieszka w
    Kraków - Glasgow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał icemario Zobacz post
    Jeszcze nie... właśnie od tego chciałem zacząć ale myślę że to nie świece bo te stukanie w silniku od czego by było? Czytałem gdzieś że może to być wariator ale czy on wtedy nie stuka cały czas jak jest uszkodzony?
    Czytałem też że to może być wina zapchanego jednego popychacza ale w takim razie czemu stuka tylko przez chwilę i nierówno pracuje? Dużo możliwości ... a rozwiązania nie ma

Nagram i wstawię... Odpalam, wchodzi na obroty, po sekundzie szarpie silnikiem i obroty spadają tak że chce zgasnąć i stuka coś w silniku, obroty falują, nierówno pracuje, czasem zgaśnie i jak odpalę już jest dobrze, jak nie zgaśnie to po 3-5 sekundach wszystkie objawy ustają i jest ok.
    Wiesz, miałem podobnie, ale w MPI, to silnik Opla, nie wiem jak w JTSach, wszystko wskazywało by na elektrozawór, nie równa praca na jałowym i falowanie.
    Przy walniętych wariatorach, też miałem jakiś stukot w silniku, tylko on był na jałowym i przez cały czas - - dodawaj tak powoli/stopniowo gazu na jałowym, i spróbuj się wsłuchać czy ten stukot idzie wraz z obrotami do góry, jak nie, to pewno wariatory.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar klusiobos
    Mieszka w
    Sandomierz/Krk
    Auto
    AR 156 0'1 115KM SW była/ Jest: ALFA 159 1.9 JTS SW 0'6

Domyślnie

Panowie czy nierówna praca na zimnym silniku (tak jakby chodził na 3 garach) i stuki w silniku po odpaleniu przez parę sekund to wina tych nieszczęsnych elektrozaworów?
    Miałem takie objawy czasami na nowym rozrządzie. po wymianie elektrozaworów problem znikł. Takze wymien i po problemie

Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTS

Domyślnie

Wstawiam filmik.
    https://youtu.be/IDGL-SHzRGw
    Teraz szybko zgasł ale czasem pochodzi chwilę dłużej... Jutro nagram jeszcze raz może będzie lepiej słychać.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTS

Domyślnie

revers .... dysponuje ale nie będę czekał pół roku bez elektrozaworów, a wynika z tego że masz komplet który Tobie zalega na półce
    Ostatnio edytowane przez Mogl ; 24-07-2016 o 08:10

Mieszka w
    Kraków - Glasgow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał Mogl Zobacz post
    revers .... dysponuje ale nie będę czekał pół roku bez elektrozaworów, a wynika z tego że masz komplet który Tobie zalega na półce
    Elektrozawory możesz sam wyczyścić w jakiejś benzynie (użyć jakiejś szczoteczki) czy jakimś preparatem do czyszczenia po ich wyciągnięciu, możesz podłączyć je pod acu na krótko i sprawdzić jak chodzą, one są na 12V

https://www.youtube.com/watch?v=Lr9R...ature=youtu.be

Może to pomóc na jakiś czas, moim zdaniem jak wywaliło błąd P0011 lub P0014 to najlepiej wymienić je na nowe,bo to może się powtarzać co jakiś czas, bo stare mogą już być przegrzane, mogą się zacinać (wydaje mi się że problem bardziej może tkwić w elektrycznym przekaźniku który się w nim znajduje, bo są sterowane elektrycznie)
    Ostatnio edytowane przez maarkuss ; 24-07-2016 o 12:37

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTS

Domyślnie

Mam drugi filmik jak to chodzi.
    Zobaczcie i posłuchajcie, tu starałem się aby nie zgasł ale i tak nic to nie dało...
    https://youtu.be/pTqmn-NTvtw
    Po ponownym odpaleniu chodzi jakby nigdy nic... później przez cały dzień także żadnych objawów.

Mieszka w
    Kraków - Glasgow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie

Mam drugi filmik jak to chodzi.
    Zobaczcie i posłuchajcie, tu starałem się aby nie zgasł ale i tak nic to nie dało...
    https://youtu.be/pTqmn-NTvtw
    Po ponownym odpaleniu chodzi jakby nigdy nic... później przez cały dzień także żadnych objawów.
    A masz ten błąd P0011 / P0014? skanowałeś go?, nie jestem pewien ale bardziej wygląda mi na rąbnięty wtrysk, świece, albo kable, korekty wtrysków możesz zrobić, czy stukot w silniku idzie wraz z obrotami do góry?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał maarkuss Zobacz post
    A masz ten błąd P0011 / P0014? skanowałeś go?, nie jestem pewien ale bardziej wygląda mi na rąbnięty wtrysk, świece, albo kable, korekty wtrysków możesz zrobić, czy stukot w silniku idzie wraz z obrotami do góry?
    Jeszcze nie podpinałem pod kompa, mam zamiar to zrobić teraz na dniach. Ale na desce mi nic nie wyświetla żadnego błędu.
    Myślę że wtrysk, świece i kable są ok bo po ponownym odpaleniu chodzi normalnie. Stukot jest tylko wtedy jak wariuje i spada z obrotów.
    Wygląda to tak jakby jakiś czujnik podawał zły sygnał do silnika i komputer walczy z ustawieniem ssania i ustala złą mieszankę albo źle ustawia położenie wałków czy coś?