Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 90

Temat: Prawidlowa temperatura a Alfie

Magic
    Gość

Domyślnie

Niestety musze stwierdzic, ze te wszystkie temperatury w okolicach 70-80 st. dla JTD, to chyba jednak lipa.
    Wymienilem i jak reka odjal.
    Przed wymiana, latem bylo ok, bo pod 90 st., natomiast od listopada z trudem grzal sie powyzej 70-80 st., musial pochodzic troche w korkach lub przy malej predkosci w miescie.
    Po wymianie, po kilku kilometrach wskakuje pod 90 st. i nic go stamtad nie moze ruszyc.

piter34
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Magic
    Przed wymiana, latem bylo ok, bo pod 90 st., natomiast od listopada z trudem grzal sie powyzej 70-80 st.,
    No i co w związku z tym? Grzania nie było? Spalanie wzrosło? Cokolwiek? :roll:

U mnie w 1.9 JTDm taka temperatura na wskaźniku daje na komputerze odczyt ok. 80-90 stopni i jest to normalna temperaturą pracy tego silnika (początek otwarcia termostatu ok. 83 stopnie C).

Cytat Napisał Magic
    Po wymianie, po kilku kilometrach wskakuje pod 90 st. i nic go stamtad nie moze ruszyc.
    Na jaki termostat wymieniłeś? Podejrzewam, że na taki o temp. początk. otwarcia 88 st. C (np. Vernet) i dlatego teraz masz "efekt"

Magic
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał piter34
    Magic napisał/a:
    Przed wymiana, latem bylo ok, bo pod 90 st., natomiast od listopada z trudem grzal sie powyzej 70-80 st.,

No i co w związku z tym? Grzania nie było? Spalanie wzrosło? Cokolwiek? :roll:
    Nie interesuje mnie to co w zwiazku z tym. Nie jestem specjalista od alf. Nie jestem w stanie przeprowadzic jakiejs specjalnie analizy "co w zwiazku z tym?" Jesli ma byc 90, a jest 70 to chyba to nie jest normalne. Po prostu bylo za malo.

Cytat Napisał piter34
    Magic napisał/a:

Na jaki termostat wymieniłeś? Podejrzewam, że na taki o temp. początk. otwarcia 88 st. C (np. Vernet) i dlatego teraz masz "efekt"
    Nie wiem na jaki termostat, nie interesuje mnie to. Odprowadzilem do serwisu polecanego przez wszystkich na tym forum i odebralem po wymianie. Wszystko. A ile powinno byc jak nie pod 90? Wiec jesli jest 70-80 to chyba nie jest najlepiej?

Mr_Bungle
    Gość

Domyślnie

Czy jeżdżenie na zepsutym termostacie może mieć wpływ na szybsze zużycie silnika, wzrost zużycia oleju, czy jakieś inne problemy?

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Cytat Napisał Mr_Bungle
    Czy jeżdżenie na zepsutym termostacie może mieć wpływ na szybsze zużycie silnika, wzrost zużycia oleju, czy jakieś inne problemy?
    Tak
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

piter34
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Magic
    Jesli ma byc 90, a jest 70 to chyba to nie jest normalne. Po prostu bylo za malo.
    Czytaj ze zrozumieniem. Temperatura na wskaźniku jest zaniżona, co sprawdziłem osobiście na przykładzie mojego JTDm. Termostat fabryczny ma temp. pocz. otwarcia ok. 83 stopnie C i wtedy na wskaźniku jest. ok. 70 stopni. Jeżeli na wskaźniku utrzymuje Ci się temperatura w zakresie 70-80 stopni, to termostat jest sprawny.

Cytat Napisał Magic
    Nie wiem na jaki termostat, nie interesuje mnie to.
    Cóż. Nie każdy musi być "świadomy motoryzacyjnie".

Ja lubię wiedzieć, co mechanik wsadza do mojego samochodu. Najczęściej to ja mu mówię jaką firmę wybrać albo sam dostarczam części

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Cytat Napisał piter34
    Termostat fabryczny ma temp. pocz. otwarcia ok. 83 stopnie C i wtedy na wskaźniku jest. ok. 70 stopni. Jeżeli na wskaźniku utrzymuje Ci się temperatura w zakresie 70-80 stopni, to termostat jest sprawny.
    Potwierdzam - przy obecnej temp. 0-5st i spokojnej jeździe 70st na wskaźniku jest ok (dotyczy M-Jet'ów). Potwierdziłem to na kompie oraz mierzone termometrem laserowym w różnych warunkach.

U mnie 70st na wskaźniku = 84st temp. faktyczna.

Pytanie tylko, co jest przyczyną zaniżania? Wskaźnik wew, czujnik termostatu, czy jeszcze coś innego? Trochę nieprofesjonalnie to wygląda z punktu widzenia pasażera...

Magic
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał piter34
    Jeżeli na wskaźniku utrzymuje Ci się temperatura w zakresie 70-80 stopni, to termostat jest sprawny.
    To wytlumacz mi jeszcze dlaczego latem na wyswietlaczu bylo 90 st.? Czyli to czy termostat pokazuje 70, czy 90 to nie ma zadnego znaczenia?

Poprostu nie wierze w to, ze ten sam termostat raz pokazuje 90, a raz 70 a temperatura w silniku jest identyczna w obu przypadkach. Bo jesli tak by bylo to projektanci tego samochodu chyba tylko dla lepszego wygladu deski wrzucili kolejny zegar.
    Cytat Napisał piter34
    Cóż. Nie każdy musi być "świadomy motoryzacyjnie".

Ja lubię wiedzieć, co mechanik wsadza do mojego samochodu.
    No tak, jak bedzie chcial to i tak wlozy to co bedzie chcial, a ty bedziesz mial gowno do gadania. I dlatego wole ta sprawe zostawic fachowcowi, ktory w danym srodowisku ma dobra opinie, bo istnieje szansa, ze podejdzie do sprawy tak jak powinien.

piter34
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Magic
    No tak, jak bedzie chcial to i tak wlozy to co bedzie chcial, a ty bedziesz mial gowno do gadania.
    Gówniany mechanik tak zrobi, ale zaufany NIE.

Cytat Napisał Magic
    To wytlumacz mi jeszcze dlaczego latem na wyswietlaczu bylo 90 st.? Czyli to czy termostat pokazuje 70, czy 90 to nie ma zadnego znaczenia?
    Pokazuje nie termostat, tylko wskaźnik. Wskaźnik ma dane z czujnika w termostacie i przetwarza je na wychylenie wskazówki. Im większa temperatura na wskaźniku, tym większa zbieżność jego wskazań z tym, co czyta komputer. Przy ok. 90 stopni na wskaźniku, komputer pokazuje tylko nieco powyżej 90 stopni. Przy 50 na wskaźniku, komputer czyta już 65 stopni. Pisałem dokładnie o tym w kąciku "156".

Cytat Napisał Magic
    Poprostu nie wierze w to, ze ten sam termostat raz pokazuje 90, a raz 70 a temperatura w silniku jest identyczna w obu przypadkach.
    Czytaj proszę uważnie. Nikt nigdzie tego nie napisał.

W zimie silnik nagrzewa się dłużej. Jak jedziesz długo to w końcu wskaże na wskaźniku te prawie 90 stopni, które pokazywał w lecie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Cytat Napisał Magic
    Niestety musze stwierdzic, ze te wszystkie temperatury w okolicach 70-80 st. dla JTD, to chyba jednak lipa.
    Wymienilem i jak reka odjal.
    Przed wymiana, latem bylo ok, bo pod 90 st., natomiast od listopada z trudem grzal sie powyzej 70-80 st., musial pochodzic troche w korkach lub przy malej predkosci w miescie.
    Wnioskuję po tej nienormalnej temperaturze (dla silnika JTD), że założyłeś zamiennik termostatu o innej niż oryginalny temperaturze otwarcia - na fabrycznym termostacie silnik JTD nie ma szans utrzymać tej temperatury w normalnej jeździe przy 0C na zewnątrz
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)