Tak, na zimnym silniku jest "gęsty" i super uszczelnia silnik ale dalej.... Taką głupotę powtarzają klientom niezreformowani mechanicy, którzy zatrzymali się na etapie Żuka, Malucha i olejów Selektol. Tylko pełen syntetyk (nie żaden w formule, w postaci, w technologii....) i tylko z wysokim wskaźnikiem lepkości i wysokimi lepkościami kinematycznymi w 40 i 100 stC. To jest jedyna metoda na doszczelnienie układu np. tłok-cylinder.
Moja ex 2.0 TS zalana castrolem 5w40 brała ok.400ml na 10.000tyś km. Więc czemu wasze ts-y tyle oleju palą? Masakra jakaś.
Tak kolego i u mnie na 10tys kom dolewałem średnio ok 400-500ml oleju, ale jeżdżąc na odcinkach 10-50 km, ewentualnie raz może dwa razy 300km, ale jak zrobiłem 1000km jednego razu przy 150km/h to dolałem jej 250ml może 300
Więc nie porównuj odcinków kilku kilometrowych do choćby 1000km
A z czego wywnioskowałeś jakie trasy ja robię?![]()
No wlaśnie jak na razie jeżdżę po mieście to nie zauważułem jakieś wielkiej różnicy w ubytku oleju. Teraz w tygodniu postaram sie pojechać na sprawdzenie CO2 wiecie może gdzie w Walbrzychu czy okolicy jest dobry warsztat, który by to sprawdził ??
Za doszczelnienie układu tłokowego odpowiedzialne są pierścienie tłokowe,olej za smarowanie i chłodzenie gładzi, oraz zbiera (opiłki) metalu. Tak duże zużycie ,to albo uszczelniacze zaworowe lub pierścienie zgarniające do wymiany.
Coś pominąłem?
Jak Ci pływają gluty w zbiorniczku wyrównawczym, to nie wiem jak tu wymiana oleju ma cokolwiek poprawić.
Szkoda, ze nikt jeszcze nie polecił zalania motodoktorem.
Twin Spark Compressore - Na pohybel hejterom - Szalone 0.5bara
Mazda mx5 - bokiem, na glebie i z kierownicą po złej stronie.
"Nothing is "good" for daily driving that's not OEM. So by that logic don't turbo your car. Don't make it faster. Don't do anything. Go buy a bus pass."