Temat: Felgi, koła do 159 Brera - temat ogólny

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Cytat Napisał IamICEman Zobacz post
    dowodem tego że data nie ma najmniejszego znaczenia jeśli chodzi o pęknięcia gumy.
    Prawidłowo sformowany wniosek powinien brzmieć - nawet kilkuletnie opony mogą pękać. Nie wiadomo co się z tą gumą działo od czasu wyprodukowania - może wada produkcyjna, może materiały kiepskie - powodów może być wiele. Ale na pewno nie można formuować wniosku o tym, że wiek gumy nie ma znaczenia.

Użytkownik Znawca Avatar IamICEman
    Mieszka w
    Wągrowiec
    Auto
    czekam na używaną Giulie;) była 159 i GT

Domyślnie

Cytat Napisał Goora Zobacz post

Próbujesz powiedzieć ludziom, że guma która ma 10 lat nie jest gorsza od gumy nowej, czy nawet 4 letniej? No proszę Cię. Pomijając zużycie (bo nie o tym mowa) uważasz, że stałe wystawienie opony/gumy na warunki atmosferyczne nie pogarsza jej stanu?
    trochę źle mnie zrozumiałeś. Oczywiście że się z tobą zgodzę z tym że opona wystawiana na warunki atmosferyczne szybciej niszczeje. Ale nie o takich jest tutaj mowa. Bo przecież nie kupisz opony która ma 10lat i 7mm która przez 10lat jeździła itp bo takich nie ma. Każda będzie łysa. Mowa o oponach które leżą w suchym ciepłym nie wilgotnym miejscu i nie jeździły wg albo zrobiły kilka km. Moim zdaniem są one wartościowe. A co to pęknięć to jest faktycznie tak jak napisał kolega drift-r. Tylko ja zauważyłem że takie rzeczy występują przeważnie w oponach drogich,markowych. Typu michelin,Continental...

Cytat Napisał Goora Zobacz post
    A nowa guma też może pęknąć jak się wada fabryczna trafi. Tylko taką oponę wtedy się reklamuje i tyle.
    Reklamowałeś kiedyś markową oponę? spróbuj jeśli chodzi o pęknięcie może ci się uda... Ale jeśli będzie hałasować czy bić jest naprawdę ciężko. Tylko tanie marki nie robią problemu i wymieniają opony. Z markowymi oponami jest jak z markowymi narzędziami. A to "Pan" źle użytkował, wina auta itp
    na szczęście rzadko się coś trafia że jest nie tak.

i tak nawiasem mówiąc - wiadomo,nowe jest nowe,świeże jest świeże. Ale czy ma 4lata i leży na magazynie czy 8 lat mi to nie robi.

Pozdrawiam

SZUKASZ NOWYCH OPON? NAPISZ PRZYGOTUJE OFERTĘ.
    DYSPONUJE DUŻĄ ILOŚCIĄ OPON NOWYCH JAK I UŻYWANYCH!!
    Felgi nowe i używane! dystanse każdy rodzaj !

Użytkownik Maniak resoraków Avatar wkamil
    Auto
    156 SW 2.4 JTD Ti '05, 159 SW 2.0 '11

Domyślnie

a jaką ja jako kupujący mam gwarancję, ze taka wiekowa opona była przechowywana w takich cieplarnianych warunkach, o których piszesz? słowo sprzedawcy? sorry, ale to cokolwiek mało

Wysłane z S3

Użytkownik Rowerzysta Avatar tommi
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    Biała: 159 TI SW 2,4 JTDm , Niebieska: Impreza GT Turbo 2,0 MY00

Domyślnie

Zapomnieliscie dodać, ze równie ważnym czynnikiem stanu opony używanej jest jej jakość.
    Dwuletni chiński Huragansport czy inny Tajfun będzie szrotem, bo nie da się wyprodukowac taniej gumy z dobrym mieszanek. Te opony drastycznie się starzeją nie mówiąc o tym, ze już nowe nie trzymają jak należy.

Opona z dobrej mieszanki będzie po tym samym okresie czasu w o niebo lepszych stanie....
    Wiadomo, ze będzie tez drozsza w zakupie, a czy komus opłaca sie takie kupowac to już zupełnie inna kwestia.
    Każdy ma wolny wybór, ale trzeba byc tego świadomym.
    To samo jest w oponach sportowych, o których co nieco mam pojęcie.
    Tak więc tak jak Iceman pisze, można znaleźć 10 letnia oponę o dobrych jeszcze parametrach a można kupić 2 -4 letnią o własciwosciach drewna..
    Tyle w temacie.

Dodano po 2 minutes:

Cytat Napisał wkamil Zobacz post
    a jaką ja jako kupujący mam gwarancję, ze taka wiekowa opona była przechowywana w takich cieplarnianych warunkach, o których piszesz? słowo sprzedawcy? sorry, ale to cokolwiek mało

Wysłane z S3
    mogę Ci pożyczyć czujnik twardości opony, który wykorzystujemy w sporcie przy sprawdzaniu mieszanek, bedziesz wiedział czy jest w dobrym stanie
    Ostatnio edytowane przez tommi ; 09-02-2015 o 17:06 Powód: Dodano

Blue....

"Life is racing, everything else is just waiting" - Steve McQueen

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Tommi tylko ,że np. Roadstone chiński mi wytrzymał lata a Michelin po 4 była do wyrzucenia bo spękana . Jak już mowa o markowych oponach

Mieszka w
    Poz
    Auto

Domyślnie

Jaki michał? Eco energy saver ? ...to dno nie opona
    Michał Michałowi nie równy, podobnie inne marki. Nie wspominałem o "Markowych" oponach a pisałem o dobrych mieszankach, to różnica

Blue....

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

No ok. Są różne przypadki . No ale "Michał" do tanich opon nie należy czyli mieszanka gumowa powinna być adekwatna do ceny . Nie ma reguł . Ja staram się kupić opony nie starsze niż 5 lat ( choć bywają wyjątki ale sprawdzam stan techniczny u kumpla wulkanizatora ) . Bo po części ICE ma racje ,że jak opona leży prawidłowo składowana np. w przechowalni w cieplutkim magazynie to wytrzyma dłużej niż jak na niektórych składach pod chmurką gdzie opony na stosach leżą . Macie chopy łocy i głowa co by szmelcu nie kupić . Ja natomiast jestem przeciwnikiem opon bieżnikowanych ale to już temat rzeka . Był poruszany w innym dziale i nie miał końca . Może wróćmy do pierwotnego założenia tematu - felunek

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Szczecinek
    Auto
    159 1,9jtdm 150KM

Domyślnie

Załóżmy może wątek o oponach, a może jest takowy. ....

Wysłane z mojego SM-G350 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak Avatar kacperr
    Mieszka w
    łódzkie
    Auto
    Jest: 159 2.0JTDm Ti / Była: Vectra GTS 1.9CDTI / Była Vectra B 2.0DTI

Domyślnie

Zna ktoś jakies przykłady 19" które wchodzą na duże brembo? Pomijając oryginalne felgi alfy.

Mieszka w
    Poz
    Auto

Domyślnie

powinno wejść większość felg, bo generalnie auta z 19" mają już duże zaciski. Są wiadomo wyjątki ale to już pytaj naszych speców od używanych felg

Blue....