Strona 53 z 99 PierwszyPierwszy ... 3434445464748495051525354555657585960616263 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 984

Temat: Przy włączonej klimatyzacji coś brzęczy, nasila się wraz z obrotami

Użytkownik Romeo Avatar marcingoleniow
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 jtdm 150 km

Domyślnie

Według mnie problemem może być za mała ilość oleju w stosunku do czynnika.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Hesus88
    Mieszka w
    Praga( ta czeska)
    Auto
    Daewoo Nubira II była, Alfa 159 1.9 JTDm16v jest

Domyślnie

A tak z innej bajki to czy konieczna jest okresowa wymiana osuszacza klimy?

Dzięki!

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał Hesus88 Zobacz post
    A tak z innej bajki to czy konieczna jest okresowa wymiana osuszacza klimy?

Dzięki!
    Producenci osuszaczy twierdzą, że tak. Praktyka pokazuje, że jeśli układ był szczelny i nie dostała się do niego wilgoć to nie ma to sensu. Zapchany osuszacz "widać" na przyrządach podczas wymiany czynnika. W praktyce i tak wymienisz osuszacz jak zgnije skraplacz. A to w naszych autach jest kwestią czasu.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Hesus88
    Mieszka w
    Praga( ta czeska)
    Auto
    Daewoo Nubira II była, Alfa 159 1.9 JTDm16v jest

Domyślnie

ok, dzięki za odpowiedź

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Belfast
    Auto
    159 1.8 MPI

Domyślnie

Ktoś się orientuje czy w 159 1.8mpi można jeździć bez czynnika. Mam rozebraną deskę rozdzielczą i chciałem wyciągnąć nagrzewnice, parownik i wyczyścić dokladnie. Pytanie czy nie padnie sprężarka w drodze do serwisu klimy?

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Zajrzyj, czy spod koła pasowego sprężarki idzie kabelek. Jeśli tak to możesz śmiało jeździć- kompresor będzie rozłączony jeśli go nie włączysz.
    Poza tym jestem prawie pewien, że jeśli w układzie nie ma ciśnienia to sprężarka się nie załączy.

Jeśli tego kabelka nie ma to też w sumie nic się nie powinno stać, gdyż tłoczki mają wtedy minimalny skok (dosłownie kilka mm).
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Belfast
    Auto
    159 1.8 MPI

Domyślnie

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Użytkownik Rowerzysta Avatar dareknewry
    Auto
    '08 159 Ti 1.9 JTDm 16v

Domyślnie

U mnie problem z brzeczaca klima rozwiazany w Lipcu 2015r. 2 Proby pozbycia sie dzwieku brzeczenia u profesjonalistow na maszynie konczyly sie niepowodzeniem - kilka dni lub tygodni i wraca, plus wysylanie mnie do mechanikow - a po co jak chlodzi .
    Skontaktowalem sie z osoba ktora nabija tylko z butli na wage, choc mi nabijal tylko z butli - wagi nie widzialem.
    Facet patrzyl tylko na cisnienie i z tego co mowil probowal z 1900bar(?) bo rozmawial z kims z ASO i mu powiedzieli, ze ta wartosc powinna byc. Brzeczenie ustalo tylko na postoju. Zwiekszyl kilka razy delikatnie az do 2200bar i brzeczenie juz nigdy nie wrocilo. Nie wie ile czynnika i oleju nabil, robil to na oko. Klima uzywana caly czas, chlodzi super.

Nie wiem czy komus sie to przyda i czy te wartosci w barach pamietam dokladnie Nie zaglebialem sie w szczegoly z gory uznajac, ze Chlopak nie da rady

Jedyny wniosek, to, ze czasem mozna olac profesjonaliste i jego maszyny, ktory odsyla cie do mechanika ze sprezarka klimy, a zaufac chlopakowi, ktory nabija klimy tylko dorywczo, a poprzednio robil klimy tylko w Domach

Wracam do niego na serwis calej klimy w kwietniu. Pozdrawiam i powodzenia.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa 159 2.0 JTDm SW

Domyślnie

Witam
    Chcę wymienić zawór rozprężny i tu moje pytanie odnośnie tego zaworu , będzie pasować inny np od opla insigni czy innego modelu czy tylko oryginał, jak patrzę ze zdjęć to nazwa tego zaworu to TBF 2D tak jak w oryginalnym jak też w innych modelach . Może ktoś wymieniał właśnie na inny ma wiedzę co i jak, cena 420 zł za oryginał to delikatnie mówiąc jest nieporozumienie znalazłem też za za 140 zyka i jestem ciekawy czy to jest to samo.
    http://euro-klima.pl/klimatyzacja-sa..._w-alfa_romeo/
    pozdrawiam.
    p.s
    Czy ktoś wymieniał sam osuszacz, bo widzę że można go kupić samodzielnie i w Elearnie jest pokazane że się wyciąga, czytając ten wątek ktoś pisał że wymienia się to razem z chłodnicą klimy. Jak to w końcu jest
    Ostatnio edytowane przez krzystof ; 10-01-2016 o 12:36

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159 2,4jtdm 2006rok

Domyślnie

Siemka. Mam mały problem z klimą. Mianowicie po załączeniu chłodzenia ogólnie nawiewu z pod maski wydobywa się dziwny dźwięk tak jakby skrzeczacej rolki gdy go wyłączę jest spokój. Zajrzałem pod maskę ( nie jestem szpecem z mechaniki sorki) dźwięki wydobywa się zaraz przy rolce z paskiem rozrządu. Gdy się kręci wydaje dziwny dźwięk.Dodam jeszcze ze bywaja spadki napiecia, przygasaja swiatła. Co to może byc?