Według mnie problemem może być za mała ilość oleju w stosunku do czynnika.
Według mnie problemem może być za mała ilość oleju w stosunku do czynnika.
A tak z innej bajki to czy konieczna jest okresowa wymiana osuszacza klimy?
Dzięki!
Producenci osuszaczy twierdzą, że tak. Praktyka pokazuje, że jeśli układ był szczelny i nie dostała się do niego wilgoć to nie ma to sensu. Zapchany osuszacz "widać" na przyrządach podczas wymiany czynnika. W praktyce i tak wymienisz osuszacz jak zgnije skraplacz. A to w naszych autach jest kwestią czasu.
ok, dzięki za odpowiedź
Ktoś się orientuje czy w 159 1.8mpi można jeździć bez czynnika. Mam rozebraną deskę rozdzielczą i chciałem wyciągnąć nagrzewnice, parownik i wyczyścić dokladnie. Pytanie czy nie padnie sprężarka w drodze do serwisu klimy?
Sent from my XT1032 using Tapatalk
Zajrzyj, czy spod koła pasowego sprężarki idzie kabelek. Jeśli tak to możesz śmiało jeździć- kompresor będzie rozłączony jeśli go nie włączysz.
Poza tym jestem prawie pewien, że jeśli w układzie nie ma ciśnienia to sprężarka się nie załączy.
Jeśli tego kabelka nie ma to też w sumie nic się nie powinno stać, gdyż tłoczki mają wtedy minimalny skok (dosłownie kilka mm).
Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel
"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond
Sent from my XT1032 using Tapatalk
U mnie problem z brzeczaca klima rozwiazany w Lipcu 2015r. 2 Proby pozbycia sie dzwieku brzeczenia u profesjonalistow na maszynie konczyly sie niepowodzeniem - kilka dni lub tygodni i wraca, plus wysylanie mnie do mechanikow - a po co jak chlodzi.
Skontaktowalem sie z osoba ktora nabija tylko z butli na wage, choc mi nabijal tylko z butli - wagi nie widzialem.
Facet patrzyl tylko na cisnienie i z tego co mowil probowal z 1900bar(?) bo rozmawial z kims z ASO i mu powiedzieli, ze ta wartosc powinna byc. Brzeczenie ustalo tylko na postoju. Zwiekszyl kilka razy delikatnie az do 2200bar i brzeczenie juz nigdy nie wrocilo. Nie wie ile czynnika i oleju nabil, robil to na oko. Klima uzywana caly czas, chlodzi super.
Nie wiem czy komus sie to przyda i czy te wartosci w barach pamietam dokladnieNie zaglebialem sie w szczegoly z gory uznajac, ze Chlopak nie da rady
![]()
Jedyny wniosek, to, ze czasem mozna olac profesjonaliste i jego maszyny, ktory odsyla cie do mechanika ze sprezarka klimy, a zaufac chlopakowi, ktory nabija klimy tylko dorywczo, a poprzednio robil klimy tylko w Domach
Wracam do niego na serwis calej klimy w kwietniu. Pozdrawiam i powodzenia.
Witam
Chcę wymienić zawór rozprężny i tu moje pytanie odnośnie tego zaworu , będzie pasować inny np od opla insigni czy innego modelu czy tylko oryginał, jak patrzę ze zdjęć to nazwa tego zaworu to TBF 2D tak jak w oryginalnym jak też w innych modelach . Może ktoś wymieniał właśnie na inny ma wiedzę co i jak, cena 420 zł za oryginał to delikatnie mówiąc jest nieporozumienie znalazłem też za za 140 zyka i jestem ciekawy czy to jest to samo.
http://euro-klima.pl/klimatyzacja-sa..._w-alfa_romeo/
pozdrawiam.
p.s
Czy ktoś wymieniał sam osuszacz, bo widzę że można go kupić samodzielnie i w Elearnie jest pokazane że się wyciąga, czytając ten wątek ktoś pisał że wymienia się to razem z chłodnicą klimy. Jak to w końcu jest![]()
Ostatnio edytowane przez krzystof ; 10-01-2016 o 12:36
Siemka. Mam mały problem z klimą. Mianowicie po załączeniu chłodzenia ogólnie nawiewu z pod maski wydobywa się dziwny dźwięk tak jakby skrzeczacej rolkigdy go wyłączę jest spokój. Zajrzałem pod maskę ( nie jestem szpecem z mechaniki sorki) dźwięki wydobywa się zaraz przy rolce z paskiem rozrządu. Gdy się kręci wydaje dziwny dźwięk.Dodam jeszcze ze bywaja spadki napiecia, przygasaja swiatła. Co to może byc?