Strona 53 z 158 PierwszyPierwszy ... 3434445464748495051525354555657585960616263103153 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 1578

Temat: JTS - badania testowe dla ustalenia parametrów - prośba o wzięcie udziału w testach.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

logi z GT JTS.
    - cały czas nie ma odczytów z sondy post-cat w banku 2.
    - czy to wina nie aktualizacji przed pomiarami PId- ów czy raczej wina samego programu ?

- o teraz na tym krótkim o0dcinku long 2 == 0, long 1 == + 0.8.
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Miałam nie dywagować, poczekać na badanie oscyloskopem, a potem ECU i tak też zrobię.

Dla dokumentacji:

GT_140612.zip

Zrobię jeszcze kilka testów w stałej jeździe na wybranych rpm, OBD i będę czekać.
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 15-06-2012 o 22:48

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

DTV teraz mam na plusie, wcześniej było na minusie, nie wiem czemu? DTV jest teraz wyższe niż jak odebrałam z ASO, nie wiem czemu ustawiło się wyżej.

Ciekawi mnie związek jednego z drugim, chociaż to mnie przerasta, ale to trzeba chyba badać. Patrzyłam, kiedyś bubu w wątku lambda open loop, wrzucił taki schemat z 156TS, nie umiem go nadal odczytać, tylko, że DTV chyba działa jako 3, po FRA i TRA. Nie umiem niestety czytać takich schematów z obwodami. Tylko, że, no nic, to może się kiedyś przyda, retrospektywnie. Zrobię jeszcze OBD z DTV i FRA, chyba.

AD – no chciałam sondy i kąty wtrysku, ale niestety, przetwornica mnie zawiodła to moja wina, bo sprawdziłam tylko, czy działa bez podłączonego kompa, w sensie ta dioda zielona się pali i nie przeczytałam oznaczeń na niej. No jak podłączę laptop, to zielona dioda się zmienia na czerwoną i nie ładuje. Chyba wina mocy, przetwornica, którą mam ma moc wyjściową 150W, a szczytową 180W. A laptop ma z kolei jakiś pobór prądu może napisany, ale przetwornica nie ma napisanego. Musiałabym może przeliczyć. Tylko, że myślałam, że laptop nie jest taki łakomy na prąd. Że mi się zawsze coś takiego przytrafi. Nic, najwyżej kupie zasilacz samochodowy, jak mi Cuorventi proponował, ale chciałam mieć przetwornicę. To wina mocy? Chciałam, bo są inne napięcia na post-cat i ta średnia z lambda w teście OBD jest niższa == 1,08.

Wrzucam też alfaOBD z 15.06, FT podniosło się wtedy w niestałej jeździe w mieście. Nie chciałam wtedy tego wrzucać, bo mnie to zdenerwowało, dlatego napisałam, jak napisałam, ale wrzucam, bo w sumie uczciwość badawcza to nakazuje. Może się jednak kiedyś przyda, a może nie.

Poza tym napiszę coś głupiego, niezależnie, ale nie wiem - wtedy jechałam na "oparach paliwa", głęboka rezerwa. Zwykle tak nie robię, nie czekam, ale zawsze biorę paliwo z jednej stacji i dlatego. I podczas tankowania jak otworzyłam bak, to dmuchnęło we mnie dość mocno coś z baku. Tak ma być jak jest b. mało paliwa?

GT_OBD_1706.zip
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 18-06-2012 o 02:50

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- OBD z dnia 17.06.2012
    - start long 2 == 0%, long 1 == + 1.6 %
    - potem RPM i długo parametry się nie ruszaja, dopiero rpm 2000.
    - RPM 2000 long 1 == + 0.8%, long2 == + 3.1 %
    - tak test OBD RPM 2000 dla GT jest nie do przebrnięcia.
    - potem dziwna sprawa, RPM 3000, 4000, jazda dowolna, miasto nic nie rusza long1, long 2.
    - tak jakby nastapił zatrzask parametrów(latch ECU).
    - dopiero następuje odblokowanie przy RPM 5000
    - long 1== + 1.6, long 2== + 4.7 %.
    - trochę to dziwne ale powtarzalne dla tego egzemplarza JTS.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Tylko czemu czasem jest zablokowany ECU, a czasem się odblokowuje? Nie robiłam resetu, ani razu, a czasami, wygląda tak jakby był robiony reset. Czy ECU może sam sobie robić reset? To też jakieś dziwne.

Nie mogę nadal korzystać z AD. Odniosłam kolejne niepowodzenie, najpierw kupiłam chyba zepsutą przetwornicę, wychodzi mi z wyliczenia, że laptop, czy zasilacz, ma ok. 90W, to powinna działać, a teraz kupiłam zasilacz samochodowy z kompletem tych wtyczek, ale akurat ta do lenovo jest w komplecie dostępnym na odrębne zamówienie, fizycznie w sklepie nie mają. Jedynie co, że w tym pierwszym jest wtyczka do vaio i że wtyczka do gniazda zapalniczki pasuje jak ulał i nie lata. Ta z przetwornicy lata. Ale chciałam AD uruchomić, żeby zobaczyć TRA i FRA.

Skoro już jechałam to uruchomiłam inne.

Dzisiaj zalana vp racing, ale to pewnie bez znaczenia. Czasami jechałam z włączoną klimatyzacją, było ciepło i lało czasami. Po prostu jechałam tak jakbym jechała nie podłączona.

GT_korelacje_1.zip
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 21-06-2012 o 06:38

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- z tych twoich logów widac jakie moga być problemy z programem FEs, nie mozna dokładnie okreslic obrotów, nie ma tego kursora i wartości pod nim , jak jest np. w Scan XL.
    - a logi są pełnie informacji.
    godzina 19 - 19:30, parametr long 2 zmienia sie na == - 1.6 %, obroty przy stałej jezdzie to chyba RPM 2000 ale zgaduję.
    - w tym samym czasie long1 == - 0.8 %.
    - niestety logi robione w FES-ie i nie widać sond, ich wartości lambda, z wykresu napięcia nic nie można wydobyć.
    - no tak, przy pomiarach oscyloskopem trzeba się dobrze zastanowic co logować i jakim programem.
    - albo druga możliwośc robic "masówke " i patrzeć na korelacje i tak powoli dopracować metodę pomiaru i ich warunki.
    - to do celu jeszcze długa droga.

- wykresy sond w bankach 1 i drugim są dokładnie takie same, co widać na zrzutach.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	5.jpg
Wyświetleń:	200
Rozmiar:	126.3 KB
ID:	59856  
    Attached Files Attached Files
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 21-06-2012 o 08:06

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Tak, sondy idą łeb w łeb, ale nie na jałowym, a przynajmniej nie zawsze. Jednak różnice nie są duże. Różnica polega w wartości lambda oraz w chyba w liniowości wykresu napięć, a zwłaszcza zmian prądowych – te wykresy mam wrażenie są b. liniowe, a sondy post-cat już w zasadzie się nie opóźniają, nie ma takiego wykresu jak kiedyś był, że sonda jakby stara czasami, co dawała takie dołujące piki do dołu. I post-cat daje napięcia 0,885 V jak focus, czasami. Z tego chyba wychodzi, że longFT +-3 to pewien zakres normatywny, dla tego, aby te wykresy wyglądały tak właśnie, ale jeszcze to sprawdzę, musze wrócić do starych logów.

Miałeś racje z shortFT, no nie tylko z tym. Potrzeba było kilku miesięcy, abym to dostrzegła. Ciekawe ile jeszcze nie widzę.

Te wykresy z logów, widzę, że jak włącza się switch of cylinder to obciążenie spada do ok. 10%, z tego wynika, że nie wszystkie cylindry są wyłączone i że na niektórych można będzie zobaczyć czas i kąty wtrysku na oscylogramie. Może odłącza dwa cylindry i dwa wtryskiwacze, po jednym z każdego banku i pracuje na dwóch – w tej strategii silnika, przy hamowaniu silnikiem, a może jakos po kolei. Obciążenie dotyczyć by mogło dwóch pozostałych cylindrów, tych, które pracują, na tamtych też powinny wtryskiwacze pokazać wykresy podczas hamowania. To bym chciałam zobaczyć na pewno razem z balansem cylindrów, czy CSS, ponieważ tam podczas hamowania są te wystrzały w TSie, ciekawe jak będzie tutaj. I z wtryskiwaczami. Te wyłączone cylindry będą dawać ujemny ładunek? –zawory wyd. i ssące odłączonych cylindrów, będą zamknięte? Te na plusie i minusie, to nie było dla mnie jasne. Chciałam, no nie wiem, może zobaczyć jak ECU steruje pracą pozostałych, tych nie wyłączonych w tej strategii. To się będę musiała dostać do kabli wtryskiwaczy, trudno dostanę się jakoś, we wtorek/środę będzie próba. Tą konfigurację parametrów z CSS chciałam korelować, a inne to jeszcze nie wiem jakie.

Bez względu na wszystko chciałam to zobaczyć na wykresach oscyloskopu.

W paru miejscach podczas hamowania widać różnice w napięciach sond pre-cat, ciekawe, który cylinder pali b. na ubogo i dlaczego, i jakie to może mieć znaczenie, obstawiam cylinder nr 3.

Nie wiem na jakich rpm, mogę pokazywać w FES rpm, i wartości innych parametrów, ale nie mogę zobaczyć FRA i DTV, zostaje exel. To było po jeździe na 4000-5000, wg mnie zeszła do 0 przy 4000 rpm, jak zmniejszyło się loadPCT. Wydawało mi się, że to zależy od loadPCT, ale w sumie nie mam już takiej pewności, to trudno uchwycić, jak było lewe powietrze to było chyba widoczne. Z tego powodu FES odpada, szkoda czasu oglądać wykresy w exelu, a i tak nie to samo. Ale z AD, nie chcę rezygnować, jest Twój program, tylko wciąż nie mam tej łączówki do laptopa. I alfaOBD, bo ma katy wtrysku początkowy i końcowy.

Wiesz, taką miałam myśl, wtedy, że ona jedzie jak po resecie, bo banki się rozjechały dopiero jak wracałam w alfaOBD, ale nie robiłam resetu, nie znajduję uzasadnienia. I tak jak będzie okazja to jeszcze potropię.

A i tak wywinęła numer, zdążyłam pomyśleć że addytywne nie działają w open loop, a tutaj drgnęło, bo zmieniłam obciążenie, nie na tyle, żeby longFT zmieniło, ale FRA i DTV sobie naliczyły parę punktów, w dół, ileś jednostek FRA dopiero zmienia longFT? Tylko, że wcześniej kiedyś zaobserwowaliśmy, że gad potrafi zamknąć pętlę na jałowym, to też chyba zobaczę czy ma to związek ze zmiana loadPCT.

Wolę dobrać parametry niż badać wszystkie na raz, ponieważ, przy mniejszej liczbie parametrów scanxl rejestruje jednak szybciej, sprawdziliśmy to jak łapałam falowanie. Na razie jednak spróbuję dobrać, najwyżej będziecie weryfikować. Tak, to potrwa chcę sprawdzić jeszcze kilka rzeczy, ale i tak jeszcze nie jestem gotowa.

Dobrze, spróbuję zmniejszyć liczbę parametrów w scanxl i zobaczę, czy pokaże więcej - dzisiaj, jutro popróbuję na postoju z AD.

GT_zrzuty.zip

----------------------------------------------------------------------------

Nie wiem jak złapać, aby ECU było odblokowane, żeby zobaczyć TRA-FRA. Zrobiłam konf. z mniejszą liczbą parametrów, jazda taka jakie dziś były warunki, tłoczno było bardzo. I znowu klapa.

Tylko, że w sumie, to i tak muszę inaczej zrobić, bo w oscyloskopie to będziemy badać oprócz balansu cylindrów, gdzie widać wszystkie cylindry tylko bankami, lub cylindrami, wtedy 2 parametry korekty odpadają i można je zastąpić innymi. To jednak na postoju popróbuję, może czwórkami, tak w sumie średnio wiem co badać na razie. Może zdecydować się jednak na wszystko. Trochę straciłam wiarę, że uda mi się określić co chcę badać. Tylko to hamowanie mam jako tako obmyślone, co chcę zobaczyć, ale reszta to ciężko. Trudno będę próbować dalej, a wyjdzie z tego pewnie nic.

Czy można do CSS, oprócz prawidłowo wykonanego testu, zrobić także modyfikację, aby potrzymać na różnych rpm i czy to ma sens, żeby zobaczyć wydajność pracy cylindrów na różnych rpm?

GT_logi.zip

-------------------------------------------------------------

Mam spore opóźnienie, ale idę dalej powolutku.

Kombinacje w AD robiłam, tylko, że na razie jeszcze nie wiem, jak się z tym uporać. Jeszcze mnie zastanawia kilka parametrów, ale nie wiem jak się za to wziąć. Scanxl robiłam próby. Wrzucam logi – może mi coś podpowiecie?

Tylko, że, bo w TS, to by może i mógł załatwiać sprawę ECU, żeby zamknął sobie zawory na tym/tych co odłącza, bo tam jednak cały ładunek idzie z kolektora. Wtedy może nie musiałby odłączać wtryskiwacza, w TS nie ma chyba zerowego czasu wtrysku. A w JTS jednak paliwo idzie do cylindra bezpośrednio, wtenczas jakby zamknął zawory, to musiałby odłączyć wtryskiwacz, na cylindrze odłączonym. Ponieważ musi tam nie być ładunku. Tak mi się wydaje. To by była dobra wiadomość dla mnie pod kątem Px, ponieważ jak może wyjąć cewkę, to ECU zamknie szczelnie cylinder w sensie te zawory i może za nas odłączy wtryskiwacz? Tylko, że no nie wiem co zrobi ECU, nie wiem, co się stanie. Nie wiem, czy ECU potrafi sobie tak wybrać zawory do zamknięcia i czy umie wyłączyć, jeden wtryskiwacz elektronicznie, no bo my nie umiemy. Zostaje zrobić próbę i podłączyć tester. Trochę się boję co się stanie, ale chciałam zobaczyć, co w takiej sytuacji pokażą parametry. Ale chyba nie zdeponuje paliwa w cylindrze? Tak nie do końca widzę, co tam się dzieje.

A resztę to muszę popatrzeć i coś może jeszcze dorobić, nadal nie wiem, co bym chciała zobaczyć tak do końca. Nie miałam możliwości w ostanie dni pracować nad tym, ani usiąść do komputera. Nie mogę pewnych rzeczy zrozumieć nadal.

TRA, jednak chyba zrobię reset jak już będę mogła pojechać z AD, ponieważ nie wiem, jak on sobie to nalicza. Tylko, z czym to korelować?

GT_korelacje_2.zip
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 25-06-2012 o 00:37

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

Tylko, że wcześniej kiedyś zaobserwowaliśmy, że gad potrafi zamknąć pętlę na jałowym, to też chyba zobaczę czy ma to związek ze zmiana loadPCT
    - proszę o pokazanie zrzutu, w JTS to jest nie możliwe !.

- podczas wyłączania cylindrów, zawory ssące i wydechowe pracuja sobie, bo są sterowane mechanicznie.
    - ECu może tylko wyłączyć wtryskiwacz lub zmienic ostro kąt wyprzedzenia zapłonu, kąt wtrysku aby np. podgrzac katalizator i/lub zwiększyć efekt hamowania.

- FES, tak do końca nie wiem jaki problem masz z logami, wykresami z FES-a.
    - możesz wybrać, zaznaczyć 10.000 parametrów w FES-ie, na wykresie program graficzny przedstawi tylko 5-6 kolejnych początkowych parametrów.
    - resztę wybranych parametrów ignoruje, albo ja nie potrafię je wybrać.

- GT_korelacje2
    - w AD nie widzę w parametrach aby można było wyciągnąć parametr do korelacji.
    - sygnal "state of cylinder" zawsze powstaje podczas obniżania obrotów silnika, hamowania.
    - poczatkowei końcowe wyprzedzenie zapłonu jest na pewno ciekawe tylko jak to dowiazać do innych wskażań ECU.
    - Scan XL
    - cos mi tu nie gra z tymi parametrami, chyba że opis b1 , b2 nie dotyczy banków 1 i banku 2.
    - np. w opisie jest b2 a logowany jest parametr short1 i np long 2, lambda podawana dla sondy bank 1.
    - rozumiem że to takie przymiarki robocze.

Nazwa:	bank1.jpg
Wyświetleń:	145
Rozmiar:	84.2 KB
ID:	60433   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	FES2.jpg
Wyświetleń:	234
Rozmiar:	122.6 KB
ID:	60326  
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 26-06-2012 o 08:47

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Dobrze, przemyślę wszystko i zrobię może coś jeszcze, i zrobię zrzuty, jak wcześniej, to tak na jutro, z tego co mam.

Ty umiesz dobierać parametry, no ja nie umiem, niestety, to kombinuje.

Wiecie, że długo myślę, nic nie poradzę na to. Jak robię te konfiguracje albo jadę to działam spontanicznie bardzo, bo chcę coś zobaczyć, zwykle coś co sobie wyobrażam, a że może tego nie ma to czasem tak wyjdzie.

Opisy banków są poprawne, ale jak jest tak, że dałam jedno dla B1 a drugie dla B2, to pomyliłam się. Pod longft zapisywalam, ale jeszcze popatrze. Chciałam ocenić czy coś szybciej pokaże jak będę zmniejszać liczbę parametrów, i badać np.: bankami.

Z jednej strony chciałam badać - równolegle, to co pokaże oscylogram, czyli ten element co będziemy badać - porównywać analogiczne parametry (czy ich grupy), ale z drugiej strony chciałam zobaczyć działanie innych parametrów, jak się coś odłączy, albo na tle jakiegoś testu oscyloskopwego, np.: CSS, CKP, czy innych czujników. To tak sobie wyobrażałam, ale w sumie nie wiem, zamysł może być całkiem absurdalny, to była pierwsza próba. Nie wiem, czy da się skrypt CSS wykonać?

Tak sygnał switch od cyl. powstaje wtedy podczas hamowania, ale podczas Px, wtedy odłączy cylinder na cały czas, i wtedy chciałam zobaczyć, co pokażą inne parametry na 3 cylindrach, na jałowym i potem. Tak dla każdego cylindra i jak się da porównać z Px, sama nie wiem. Stąd taki wybór w AD - to są propozycje pod Px, pod pracę na 3 cylindrach, żeby zobaczyć przy okazji coś, podczas odłączenia każdego cylindra po kolei. I tam są kąty wtrysku, no, bo mnie ciekawią kąty wtrysku. Mają znaczenie wg mnie, większe od czasu wtrysku, choc warunkuja inj time, ale mogę sie mylić.

W sumie to się szykuje do próby wyjęcia cewki. Tylko ze tryb awaryjny będzie, to pewnie głupio myśle. Nie wiem co się stanie, czy w ogóle odpali.

FES to tak to u mnie wygląda:

FESExp_1206251946_ALFA GT JTS 2.0_File1.zip - log miejski testowy, do w/w zrzutów.
    Ten gdzie same adaptacyjne to jakiś stary, nie wrzucam.

Ok. spróbuję ze starszą wersją FES.

A closed loop na jałowym, na moment, poszukam tego pliku, wtedy skorygował shortFT na moment na jałowym, ale nie wiem co tam badaliśmy wtedy, stąd wnioskuję, że umie zamknąć petlę, jak musi. Ale to może być babol. Spróbuje odszukać. Bo z status lambda testów takich dłuższych nie robiłam, może jutro zobaczę.

090112.zip
    Ostatnio edytowane przez Majka ; 27-06-2012 o 00:09

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

- tylko po co wyjmować cewkę, można tylko odłączyć jej zasilanie , efekt od strony skutku taki sam.
    - przy takich testach radze do-ubezpieczyć auto i testującego.

- a z programem FES to może być problem niskiej wersji Net Frameworka, wersja dla FEs musi być > od 3.5 lub najnowsza.
    - spawdziłem na najnowszej wersji 3.6, program nie chciał załadowac pliku CSV.
    - wersja 2.6 działa bez problemu i pokazuje FRA i DTV.

- a ten wykres z dnia 09.01.2012 to nie było przed wymiana sondy lambda ?
    - widać, że podczas rozgrzewania sond są jakieś pertubacje na wykresie sond pre-cat i ECU zrobił Close-Loop na biegu jałowym.
    - może warto taki pomiar z poziomu zimnego silnika włączyć do tabeli testów, po wcześniejszym potwierdzeniu że taki pomiar jest powtarzalny.

Nazwa:	close-loop.jpg
Wyświetleń:	137
Rozmiar:	126.8 KB
ID:	60484   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	FES wersja 2.6 FRA+DTV.jpg
Wyświetleń:	520
Rozmiar:	128.3 KB
ID:	60488  
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 27-06-2012 o 10:38