Strona 55 z 119 PierwszyPierwszy ... 5454647484950515253545556575859606162636465105 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 550 z 1188

Temat: Jaki warsztat polecacie we Wrocławiu?

Darker
    Gość

Domyślnie

Witam

szukam warsztatu na poludniu wroclawia gdzie moge zrobicmz czystym sumieniem zmiane rozrzadu

Użytkownik Embrion Avatar vasquezik
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1,9JTD 8v 2002 NERO

Domyślnie

Szukam sprawdzonego warsztatu na wymianę sprzęgła i ocenę stanu koła dwumasowego - mój poprzedni warsztat niestety skiepścił się okrutnie.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar pilich
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 147 '06r. JTDM 8V 120PS

Domyślnie

Irbis na paprotnej
    MOJA
    ALFA ROMEO 147 2006R 1.9 JTDM 8V 120PS DISTINCTIVE
    http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...stinctive.html

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Odwiedziłem dziś ADF przy Karkonoskiej i jestem szczerze rozczarowany. To nie był mój pierwszy raz w tym serwisie. Pojechałem tam, ponieważ liczyłem, oczywiście kosztem PLN, na wysoką jakość obsługi i poziom wiedzy...
    Wymiana płynu hamulcowego (żadnych zastrzeżeń).

Wymiana płynu w przekładni. I tu zaczynają się schody. Pan w dziale obsługi serwisu zaczął stanowczo odradzać taką usługę, ponieważ "producent nie zaleca wymieniać oleju". Dodatkowo usłyszałem tekst "żeby potem nie miał Pan pretensji jak coś będzie nie tak" (jeśli czegoś się nie potrafi to się tego nie robi - i nie ma konsekwencji, tak?). Dlaczego cholera cokolwiek ma być nie tak?! Producent tego nie zaleca, ale na pewno zaleci wymienić skrzynię jak się zużyje, również przez brak konserwacji poprzez usunięcie opiłków/zanieczyszczeń razem ze zużytym olejem. Na szczęście przyszedł kierownik serwisu i uciął niepotrzebną dyskusję, z właściwym podejściem "jeżeli klient chce, oczywiście to zrobimy".
    Następnie technik już na hali pokazuje palcem na auto i pyta się mnie czy to jest Sportwagon (domyślam się - żeby dobrać właściwy olej z tabelki). No to już mnie totalnie rozwaliło... Czy pracownik autoryzowanego serwisu nie powinien potrafić rozróżnić wersji sedan od kombi? Dobra, na to jeszcze machnąłem ręką. Po 1,5 godziny odbieram auto, patrzę na fakturę - 2 litry oleju do przekładni. Pytam się dlaczego, skoro w instrukcji jest napisane 2.3 litra? Tutaj zaczyna się plątanina słowna pracowników serwisu - bo 2.3 to maksymalna pojemność (brak słów, takie kity można wciskać kompletnym laikom), bo przy spuszczaniu oleju zawsze wszystko nie ścieka, bo w Jeep Cherokee producent napisał, że ma być 9 litrów a po zlaniu wszystkiego łącznie ze zdemontowaniem misy jest 6,5 litra... Ja to rozumiem, ale co mnie to obchodzi? Jak dla mnie po prostu nie chcieli otwierać kolejnego opakowania, żeby potem nie leżał niepełny litr na magazynie. Trochę już takich sytuacji w życiu spotkałem. A początkowe zdziwienie świadczy o tym, że nie praktykują wymiany oleju w przekładni.

To wszystko świadczy o tym, że większość pracowników ma klapki na oczach. Rozumiem, że muszą stosować się do zaleceń producenta, ale nie zwalnia to z myślenia i nie daje prawa do traktowania klienta jak debila. Zapłaciłem te 4 stówy i wyszedłem. (Na nieautoryzowanej stacji zapłaciłbym za to samo 250-300 zł). Oczywiście to była moja ostatnia wizyta w tym serwisie.

Przepraszam za styl pisania, do tej pory jeszcze jestem zdenerwowany.

Jedyny plus - faktycznie po wymianie oleju skrzynia lepiej pracuje. Biegi wchodzą bardziej gładko i lekko, mechanizm ciszej klika podczas wrzucania biegów przy niższych obrotach w porównaniu do stanu przez wymianą.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Romeo
    Auto
    brak

Domyślnie

Nie słyszałeś wcześniej opinii o ADFie? Trzeba było zapytać na forum...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    WROCŁAW
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

W dalszym ciągu polecam IRBIS wszystko tam robię w mojej alfie

Użytkownik Embrion Avatar vasquezik
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    ALFA ROMEO 156 SW 1,9JTD 8v 2002 NERO

Domyślnie

...IRBIS ok - trochę mam daleko (drugi koniec miasta) ale skoro polecacie to chyba tam się zdecyduję na wymianę sprzęgła.

Użytkownik Świeżak Avatar _M_
    Mieszka w
    Oława
    Auto
    Jest: MEGANE RS 3 // Były: Alfa Brera 2.4+ , GT 1.9+

Domyślnie

Zdecydowanie IRBIS.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    WROCŁAW
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Dziś byłem ustawić u nich geometrię. Bardzo fajna i miła obsługa - pokaże . wytłumaczy , nie tylko skasuje za usługę

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Jest: Skoda Superb 2.0 TDI. Było: 159 SW 1,9 JTD AR 147 1.9 JTD 16V 170 KM 2003 r. Passatto B5 1.8

Domyślnie

Cytat Napisał sebastian-wro Zobacz post
    Dziś byłem ustawić u nich geometrię. Bardzo fajna i miła obsługa - pokaże . wytłumaczy , nie tylko skasuje za usługę
    Z ciekawości spytam, ile Ciebie ,,skasowali" za ustawienie geometrii / zbieżności ?