Witam
szukam warsztatu na poludniu wroclawia gdzie moge zrobicmz czystym sumieniem zmiane rozrzadu
Witam
szukam warsztatu na poludniu wroclawia gdzie moge zrobicmz czystym sumieniem zmiane rozrzadu
Szukam sprawdzonego warsztatu na wymianę sprzęgła i ocenę stanu koła dwumasowego - mój poprzedni warsztat niestety skiepścił się okrutnie.
Irbis na paprotnej
MOJA
ALFA ROMEO 147 2006R 1.9 JTDM 8V 120PS DISTINCTIVE
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...stinctive.html
Odwiedziłem dziś ADF przy Karkonoskiej i jestem szczerze rozczarowany. To nie był mój pierwszy raz w tym serwisie. Pojechałem tam, ponieważ liczyłem, oczywiście kosztem PLN, na wysoką jakość obsługi i poziom wiedzy...
Wymiana płynu hamulcowego (żadnych zastrzeżeń).
Wymiana płynu w przekładni. I tu zaczynają się schody. Pan w dziale obsługi serwisu zaczął stanowczo odradzać taką usługę, ponieważ "producent nie zaleca wymieniać oleju". Dodatkowo usłyszałem tekst "żeby potem nie miał Pan pretensji jak coś będzie nie tak" (jeśli czegoś się nie potrafi to się tego nie robi - i nie ma konsekwencji, tak?). Dlaczego cholera cokolwiek ma być nie tak?! Producent tego nie zaleca, ale na pewno zaleci wymienić skrzynię jak się zużyje, również przez brak konserwacji poprzez usunięcie opiłków/zanieczyszczeń razem ze zużytym olejem. Na szczęście przyszedł kierownik serwisu i uciął niepotrzebną dyskusję, z właściwym podejściem "jeżeli klient chce, oczywiście to zrobimy".
Następnie technik już na hali pokazuje palcem na auto i pyta się mnie czy to jest Sportwagon (domyślam się - żeby dobrać właściwy olej z tabelki). No to już mnie totalnie rozwaliło... Czy pracownik autoryzowanego serwisu nie powinien potrafić rozróżnić wersji sedan od kombi? Dobra, na to jeszcze machnąłem ręką. Po 1,5 godziny odbieram auto, patrzę na fakturę - 2 litry oleju do przekładni. Pytam się dlaczego, skoro w instrukcji jest napisane 2.3 litra? Tutaj zaczyna się plątanina słowna pracowników serwisu - bo 2.3 to maksymalna pojemność (brak słów, takie kity można wciskać kompletnym laikom), bo przy spuszczaniu oleju zawsze wszystko nie ścieka, bo w Jeep Cherokee producent napisał, że ma być 9 litrów a po zlaniu wszystkiego łącznie ze zdemontowaniem misy jest 6,5 litra... Ja to rozumiem, ale co mnie to obchodzi? Jak dla mnie po prostu nie chcieli otwierać kolejnego opakowania, żeby potem nie leżał niepełny litr na magazynie. Trochę już takich sytuacji w życiu spotkałem. A początkowe zdziwienie świadczy o tym, że nie praktykują wymiany oleju w przekładni.
To wszystko świadczy o tym, że większość pracowników ma klapki na oczach. Rozumiem, że muszą stosować się do zaleceń producenta, ale nie zwalnia to z myślenia i nie daje prawa do traktowania klienta jak debila. Zapłaciłem te 4 stówy i wyszedłem. (Na nieautoryzowanej stacji zapłaciłbym za to samo 250-300 zł). Oczywiście to była moja ostatnia wizyta w tym serwisie.
Przepraszam za styl pisania, do tej pory jeszcze jestem zdenerwowany.
Jedyny plus - faktycznie po wymianie oleju skrzynia lepiej pracuje. Biegi wchodzą bardziej gładko i lekko, mechanizm ciszej klika podczas wrzucania biegów przy niższych obrotach w porównaniu do stanu przez wymianą.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Nie słyszałeś wcześniej opinii o ADFie? Trzeba było zapytać na forum...
W dalszym ciągu polecam IRBIS wszystko tam robię w mojej alfie
...IRBIS ok - trochę mam daleko (drugi koniec miasta) ale skoro polecacie to chyba tam się zdecyduję na wymianę sprzęgła.
Zdecydowanie IRBIS.
Dziś byłem ustawić u nich geometrię. Bardzo fajna i miła obsługa - pokaże . wytłumaczy , nie tylko skasuje za usługę