Strona 6 z 19 PierwszyPierwszy 12345678910111213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 185

Temat: 1.9 JTD 16V+ vs. 2.2 JTS

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Trzeba pamiętać, że do momentu rozpracowania alternatywnych zestawów jedyną opcją przy rozrządzie były oryginalne części i ta przyjemność kosztowała coś w okolicach 5000 PLN lub więcej. Teraz można poskładać zestaw na częściach GMa za znacznie mniejszą kwotę...

Wymiany "na bieżąco" czyli co książkowe 30 tysięcy niczego tak naprawdę nie gwarantują, więc nawet auto z taką historią może się kwalifikować na wymianę rozrządu. Mnie akurat trafiło się auto po wymianie rozrządu z opcją wglądu w stary rozrząd, więc problem miałem z głowy. Wyszły inne rzeczy, o których poprzedni (drugi) właściciel mógł nie wiedzieć i trafiło na mnie z kosztami, ale z okołosilnikowych rzeczy wymieniałem tylko olej+filtry i świece zgodnie z harmonogramem serwisowym.

A charakterystyka - no cóż, to jest wolnossąca benzyna i trzeba się nauczyć tym jeździć Tylko potem boli jak się człowiek musi z przymusu (bo ideologicznie jestem anty-dieslowy i z własnej woli nie wybiorę nigdy diesla) przesiąść na diesla bez automatu i machać dźwignią zmiany biegów jak oszalały

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Od 04.2021 159 SW 2.0 jtdm+, WCZEŚNIEJ; 159 2.2 JTS , 159 1.9 jtdm 8v, soft @sdero

Domyślnie

Z tym machaniem jak oszalały to troszkę Cie poniosło po dobrym programie jeździ się całkiem przyjemnie nawet w takim mieście jak kraków. Można pokusić się o stwierdzenie, że nawet ciut lepiej niż wolnossącą benzyną, bo moc jest zawsze w zasięgu stopy

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał mesque Zobacz post
    Z tym machaniem jak oszalały to troszkę Cie poniosło po dobrym programie jeździ się całkiem przyjemnie nawet w takim mieście jak kraków. Można pokusić się o stwierdzenie, że nawet ciut lepiej niż wolnossącą benzyną, bo moc jest zawsze w zasięgu stopy
    Ale czemu próbujesz mnie przekonywać? To są subiektywne odczucia i dla mnie diesel bez automatu jest kompletnie nieakceptowalny. Jeśli kiedykolwiek zdecydowałbym się na diesla (w co szczerze wątpię), to byłby w połączeniu z sensowną automatyczną skrzynią biegów.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał moto21 Zobacz post
    Czytam i czytam te wasze wypowiedzi o 2.2 i przyznam ze śmiać mi się chce jak ktoś pisze 10 k wsadzić w podstawowy zestaw
    Spokojnie, nikt tu nie napisał, że rozrząd to jest podstawowy zestaw...

Poza tym cieszą mnie Wasze opinie

Dziś od sprzedawcy samochodowego usłyszałem jeszcze opinię o kiepskiej jakości wtryskiwaczach w tych silnikach... Prawda to? Nigdy wcześniej na taki wątek nie trafiłem.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Romeo Avatar CodeMaker
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post

Dziś od sprzedawcy samochodowego usłyszałem jeszcze opinię o kiepskiej jakości wtryskiwaczach w tych silnikach... Prawda to? Nigdy wcześniej na taki wątek nie trafiłem.
    Jakas bzdura. Pewnie bratu ciotecznemu szwagra szefa kolegi z pracy siostry tego handlarza padl wtryskiwacz i od razu aj waj ze kiepskie...

Użytkownik Znawca Avatar Zmianowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Kodiaq 23' L&K

Domyślnie

Ja słyszałem ostatnio opinię że 2.2 nie jedzie i w trasie trudno wyprzedzać , pewnie pisał to właściciel 147 1.6 Eco
    "A zatem posiadanie tego samochodu jest jak życie z przepiękną, lecz przy tym zdrowo kopniętą dziewczyną. Bardzo dobrze wiecie, dlaczego się zaangażowaliście. I w tym samym stopniu jesteście świadomi, że wasz związek po prostu nie ma żadnych szans."
    J.Clarkson

Warszawscy Alfaholicy - Facebook Group
    Brera Team Poland - Facebook Group

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał Zmianowy Zobacz post
    Ja słyszałem ostatnio opinię że 2.2 nie jedzie i w trasie trudno wyprzedzać , pewnie pisał to właściciel 147 1.6 Eco
    Wiesz, jak na wysokim biegu i niskich obrotach wciśniesz pedał w podłogę, to "nie jedzie".

To świetnie widać na polskich drogach jak taki typ wyskakuje na lewy pas i "zgon"... Ostatnio mi tak koleś wyskoczył Renault przed maskę w Michałowicach (krakusy znają te zakręty), bo się zrobiło 2+1 i stwierdził, że autobus wyprzedzi (i nieważne, że mu odpowiednio wcześniej sygnalizowałem, że ja go mam zamiar wyprzedzać). No i się trochę zagotowałem, bo miałem 3 bieg i pod 5 tysięcy obrotów, więc bym mu tylko śmignął lewym pasem...

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Nie wiem czy już tego nie napisano w tym temacie ale z tego co wybadałem:

- ponoć nie ma 2.2 jts który trzyma fabryczne parametry mocy - z reguły mają ok 165 KM (tak przynajmniej piszą na alfaowner, kiedyś badałem ten temat)
    - M32 - z tą skrzynią współpracuje 2.2 jts
    - zużycie paliwa za miastem przy spokojnej jeździe to 7.5 l/100 km, w mieście podobno koło 13
    - 2.2 jts cierpi ponoć na nierówną pracę przy niskich obrotach - tu jedni twierdzili że problemy rozwiązują: a) wymiana filtra powietrza na aftermarketowy, b) remap silnika, c) zmiana układu wydechowego (nie wnikałem w szczegóły), d) dopiero wszystkie powyższe razem

- 2.2 oparty jest na bloku General Motors, głowica to robota Alfy, głowica ma system zmiennych faz rozrządu realizowany przez "wariatory" - koszty przy wymianie rozrządu
    - w ogóle wymiana rozrządu to ponoć pewien problem (nie wiem czy potrzebne są jakieś blokady, czy inne narzędzia, czy po prostu tak mało warsztatów miało z tym do czynienia)
    - rozrząd napędza łańcuch, ale lubi stwarzać problemy nawet po przebiegu rzędu 70 tys km, jak już napisałem wymiana sporo kosztuje
    - silnik pracuje cicho i przyjemnie, na wyższych obrotach nie dorównuje jednak akustyką pracy starym konstrukcjom benzynowym AR.
    - osiągi przy maksymalnym wykorzystaniu potencjału skrzyni biegów są minimalnie lepsze niż w 1.9 jtdm (pod warunkiem że np 60-100 km/h robimy na trójce, o elastyczności diesla można pomarzyć)
    - 2.2 jts ma bezpośredni wtrysk, zdarzają się problemy z nagarem w kanałach dolotowych i na zaworach , niektórzy (na forum AO, twierdzili że to przez zły separator na odpowietrzeniu skrzyni korbowej)

Ogółem nie jest to bezobsługowa jednostka, ale jeśli wrażenia akustyczne przeważają nad ekonomią to przy odpowiednio niskiej cenie za auto warto ten silnik rozważyć.

edit: - podobno w 2007 roku zmieniono konstrukcje układu rozrządu

edit2: na plus tego silnika jak każdej jednostki Otto można zaliczyć to że się szybko nagrzewa, w zimie będzie ciepło w połowie trzeciego okrążenia wokół komina.
    Ostatnio edytowane przez bobby ; 14-04-2015 o 22:19

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

bobby, poczytaj forum, bo w kwestii rozrządu dużo się pozmieniało w tak zwanym międzyczasie

Poza tym o jakiej elastyczności diesla piszesz?

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekf Zobacz post
    bobby, poczytaj forum, bo w kwestii rozrządu dużo się pozmieniało w tak zwanym międzyczasie

Poza tym o jakiej elastyczności diesla piszesz?
    Chętnie poczytam, wiem że kiedyś to były niebotyczne koszta...

Co do elastyczności, mam na myśli przyspieszanie na wysokich biegach (lub jak kto woli z niskich obrotów):

159 1.9 jtdm
    80-120 [km/h] na 6 biegu 15s.

159 2.2 jts
    80-120 [km/h] na 6 biegu 12,5s. o rety (czyli tak jak stockowe GT 1.9 jtdm) , celna uwaga Wojtekf

Swoją drogą ciekawe jak pod tym względem wypada 159 Magila - ma w końcu zrobiony remap, zaślepiony EGR...

Przypomniałeś mi tym o jeszcze jednej rzeczy, którą często można przeczytać na forach AR - 2.2 jts na tle innych silników wolnossących benzynowych o podobnej pojemności wypada bardzo pozytywnie jeśli chodzi o elastyczność

edit byłem przekonany, że 2.2 wypadnie słabiej na tym polu niż 1.9 jtdm, a jest na odwrót (dopiero co zerknąłem w dane katalogowe).

edit 2: tym samym duży plus na konto 2.2 jts
    Ostatnio edytowane przez bobby ; 14-04-2015 o 22:38

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia