Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 63

Temat: Alfa 159 2.4 jtdm 200KM z 2006r. - problem z muleniem od dołu

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Cytat Napisał quba Zobacz post
    Myślałem, że inteligentny człowiek zrozumie, że jak napiszę "weź Alfę z klapkami" to będzie oznaczało weź sprawną Alfę a nie Twoją.
    Przeczytaj to powoli, bo widzę, że masz poważny problem ze zrozumieniem słowa pisanego. Jak do tej pory, to dyskutowałem z Tobą o MOIM przypadku. A nie o innej Alfie. Chciałem abyś mi napisał jak mam sprawdzić Twoją teorię, to w odowiedzi próbujesz mnie obrazić. Może u Ciebie w domu chamskie zachowanie to norma, ale tu nie każdy jest pastuchem twojego pokroju.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

(gdyby chodziło, to spaliny z EGR wpuszczane by były przed przepustnicą)
    Przepustnica umożliwia wpływ spalin do kolektora, więc nie bardzo rozumiem w jaki sposób spaliny mogłyby dostawać się do dolotu przed nią bez uszczerbku na jakości (lub w ogóle możliwości) pracy silnika...
    Silniki 8V mają z reguły mniejszą moc i moment obrotowy niż porównywalne jednostki 16V - tutaj pole popisu dla inżynierów i sens zabawy w klapki i EGR.

Randall ma 100% racji. Zresztą nie całkiem on, tylko nauka - obrazki pochodzą zapewne z jakiejś technicznej literatury... A Ty quba wymyślasz teorie bez poparcia. Nie zaniżaj poziomu tego forum.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Ale żeś się rozkręcił....

Klapki przysłaniające część kolektora ssącego mają za zadanie zmniejszanie średnicy dolotu na niskich obrotach po to aby w niskim zakresie obrotów (kiedy turbo jeszcze leży i ma wątłą siłę) zwiększyć ciśnienie dolatującego do cylindrów powietrza.
    Przyśniło Ci się to, czy masz jakieś uzasadnienie na te rewelacyjne teorie?

Przy wyższych obrotach klapki się otwierają i dają pełny przepływ, bo wtedy to już mamy problem z szybkim napełnieniem i opróżnieniem cylindrów.
    Dlaczego rozśmieszyłeś? Bo jak 99% użytkowników wyłamanych klapek sprawdzasz mulenie na niskich obrotach wciskając gaz do dechy. Z usuniętymi klapkami będzie lepiej bo musi być lepiej kiedy dodatkowo nie masz w dolocie osi klapek, które jakiś opór stawiają .
    Chwula - to w końcu z usuniętymi klapkami jest lepiej, czy gorzej, bo sam sobie przeczysz...
    A jak sprawdzamy mulenie na niskich obrotach? Ano zapinamy 3 bieg zniżamy obroty do 1000/min i dodajemy 1/2 gazu porównując jak auto z klapami zachowuje się w porównaniu do auta bez.[/QUOTE]

- - - Updated - - -

Nawet powiem więcej ...w moim benzynowym, wolnossącym BMW też mam EGR, i w Alfie 156 też mam i to bez klapek....ale za to tam są 2 zawory na cylinder. Więc jeśli wskażesz silnik 2 zaworowy (na cylinder) z klapkami to uwierzę w Wasze teorie.
    To skoro jeździsz autami bez klapek w dolocie, to po jaką cholerę zabierasz głos w sprawie, o której nie masz bladego pojęcia z praktycznego punktu widzenia? Logiczne jest, ze w przypadku silników z JEDNYM zaworem dolotowym i JEDNYM wydechowym nikt nie będzie się bawił w przysłanianie otworu do tego JEDNEGO zaworu dolotowego. W takich silnikach (benzynowe ośmiozaworowe też mają takie rozwiązanie - np. 1.6 MPI 102KM prod. VW) zmienia się DŁUGOŚĆ kolektora ssącego, a nie średnica kanałów dolotowych. W dieslu klapy są odpowiedzialne za lepsze mieszanie się powietrza z oparami ropy wtryskiwanej do cylindra, a w benzyniaku - wykorzystywane są zjawiska falowe w dolocie, aby poprawić szybkość napełniania cylindrów.
    Ostatnio edytowane przez Tomek_KRK ; 20-07-2015 o 15:55
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Znawca Avatar quba
    Auto
    Alfa - 159 2,4 BMW 335ix, Mazda MX-5

Domyślnie

Cytat Napisał .Andrzej. Zobacz post
    Przeczytaj to powoli, bo widzę, że masz poważny problem ze zrozumieniem słowa pisanego. Jak do tej pory, to dyskutowałem z Tobą o MOIM przypadku. A nie o innej Alfie. Chciałem abyś mi napisał jak mam sprawdzić Twoją teorię, to w odowiedzi próbujesz mnie obrazić. Może u Ciebie w domu chamskie zachowanie to norma, ale tu nie każdy jest pastuchem twojego pokroju.
    Twój krzyk jest oznaką słabości.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Przyśniło Ci się to, czy masz jakieś uzasadnienie na te rewelacyjne teorie?

Chwula - to w końcu z usuniętymi klapkami jest lepiej, czy gorzej, bo sam sobie przeczysz...
    A jak sprawdzamy mulenie na niskich obrotach? Ano zapinamy 3 bieg zniżamy obroty do 1000/min i dodajemy 1/2 gazu porównując jak auto z klapami zachowuje się w porównaniu do auta bez.
    - - - Updated - - -

To skoro jeździsz autami bez klapek w dolocie, to po jaką cholerę zabierasz głos w sprawie, o której nie masz bladego pojęcia z praktycznego punktu widzenia? Logiczne jest, ze w przypadku silników z JEDNYM zaworem dolotowym i JEDNYM wydechowym nikt nie będzie się bawił w przysłanianie otworu do tego JEDNEGO zaworu dolotowego. W takich silnikach (benzynowe ośmiozaworowe też mają takie rozwiązanie - np. 1.6 MPI 102KM prod. VW) zmienia się DŁUGOŚĆ kolektora ssącego, a nie średnica kanałów dolotowych. W dieslu klapy są odpowiedzialne za lepsze mieszanie się powietrza z oparami ropy wtryskiwanej do cylindra, a w benzyniaku - wykorzystywane są zjawiska falowe w dolocie, aby poprawić szybkość napełniania cylindrów.[/QUOTE]

Wiesz , że mam rację tylko nie przyznasz jej na forum. Rozwiązanie z VW czy BMW silnik M43 ma to same zadanie co przysłanianie częściowe kolektora. To że naprawiasz auto nie znaczy, że potrafiłbyś skonstruować silnik. Gdybyś potrafił to nie marnowałbyś czasu na forum.
    Ostatnio edytowane przez quba ; 20-07-2015 o 16:38

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Witam
    Panowie problem rozwiązałem Tak jak Tomek sugerował zregenerowałem wtryskiwacze WSZYSTKIE 5 sztuk!!!! Cena duża ale różnica w poruszaniu się rewelacyjna.
    Co do tych klapek, to ja je wywaliłem bo przepuszczały koło osiek (wcześniej regenerowałem kolektor i chociaż gość zapewniał że wytrzyma długi czas, to po pół roku puszczał!!! Sam gość przyznał mi później rację, że regeneracja na dłuższą metę nie zdaje egzaminu) Ale wracając teraz po naprawie układu wtryskowego mogę powiedzieć, że samochód nie stracił nic po usunięciu tych klapek. Co do ich roli to się na tym nie znam ale mając na uwadze że jedna urywając się może rozwalić silnik w mak to może lepiej ich nie mieć??? To tak z innej beczki.
    Potwierdzam, że nie utraciło autko nic po ich usunięciu wręcz przeciwnie.
    Pozdrawiam

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Ano zapinamy 3 bieg zniżamy obroty do 1000/min i dodajemy 1/2 gazu porównując jak auto z klapami zachowuje się w porównaniu do auta bez.
    Sprawdziłem. Auta zachowują się identycznie.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Twój krzyk jest oznaką słabości.
    Gorzej, że Twoje wypowiedzi zaczynają być oznaką głupoty...

Wiesz , że mam rację tylko nie przyznasz jej na forum. Rozwiązanie z VW czy BMW silnik M43 ma to same zadanie co przysłanianie częściowe kolektora. To że naprawiasz auto nie znaczy, że potrafiłbyś skonstruować silnik. Gdybyś potrafił to nie marnowałbyś czasu na forum.
    Skonstruowanie nie jest jakimś niewyobrażalnie trudnym zadaniem. Gorzej z wykonaniem tej konstrukcji. Ale wracając do meritum - napisałeś:
    "Więc jeśli wskażesz silnik 2 zaworowy (na cylinder) z klapkami to uwierzę w Wasze teorie."

Wskazałem, więc uwierz. Tyle mam do powiedzenia.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto
    AR 156 1.9 JTDm AR 146 1.7 16v boXer

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Gorzej, że Twoje wypowiedzi zaczynają być oznaką głupoty...

Skonstruowanie nie jest jakimś niewyobrażalnie trudnym zadaniem. Gorzej z wykonaniem tej konstrukcji. Ale wracając do meritum - napisałeś:
    "Więc jeśli wskażesz silnik 2 zaworowy (na cylinder) z klapkami to uwierzę w Wasze teorie."

Wskazałem, więc uwierz. Tyle mam do powiedzenia.

Czytajac mozna dojsc do wniosku (pomijajac ta wymiane zdan), ze jedna klapy maja wplyw na dzialanie silnika przy niskich obrotach a usuniecie moze wplywac niekorzystnie na moment na niskich obrotach. Nie biore pod uwage efektu wg mnie placebo ze jest lepiej lub zadnej nie ma roznicy po zdemontowaniu klap.

Oczywiscie glownym zalozeniem bylo polepszenie spalania paliwa i zmniejszenie jego toksycznosci. Ale lepsze spalanie paliwa niesie za soba rowniez lepsza wydajnosc i moc w tym zakresie obrotow.

przypominam, ze nikt z nas nie jest konstruktorem tego rozwiazania i nie testowal silnik przez kilka tysiecy km sprawdzajac caly czas odczyty i porownuje wyniki.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał szaq Zobacz post
    Nie biore pod uwage efektu wg mnie placebo ze jest lepiej lub zadnej nie ma roznicy po zdemontowaniu klap.
    Weź pod uwagę więcej czynników. I więcej faktów. Większość osób po usunięciu klap odczuwa poprawę pracy. Dlaczego? Bo jednocześnie oczyścili dolot z sadzy i uszczelnili go (klapy są bardzo szybko nieszczelne). Ci co wyrzucili klapy z czystego kolektora dolotowego nie odczuli żadnej zmiany (ani na plus, ani na minus). Po prostu mimo działania klap wirowych ich efekt na przyrost momentu obrotowego jest znikomy, niezauważalny. Dyskusji teoretycznych było dużo, efekt jest taki, że auta bez klap świetnie jeżdżą.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    tbg
    Auto
    AR 156 1.9 JTDm AR 146 1.7 16v boXer

Domyślnie

Cytat Napisał jahu Zobacz post
    efekt jest taki, że auta bez klap świetnie jeżdżą.
    ja bym powiedzial jezdza bezpieczniej bo nie ma ryzyka awarii tychze klap i zwiazanych z tym kosztow. I to jest tak naprawde jedyna i najwazniejsza zaleta ich usuniecia. Nie ma raczej potrzeby dalszej dyskusji.

pozdro