Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy 123456
Pokaż wyniki od 51 do 56 z 56

Temat: Napęd Q4 - pytania

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał fx25 Zobacz post
    Polskie preferencje (i fantazja) sprowadzają się do 1,9 tdi, cała motoryzacyjna "reszta" jest zbyteczna ?
    A może nie fantazja tylko świadomość grubości własnego portfela i minimalizacja ewentualnych kosztów naprawy? Podaż części na rynku wtórnym w wypadku 1.9 jest ogromna, więc jak się coś grubo zepsuje to za 5000 zł (lub niewiele więcej) jesteś w stanie zamknąć się z wymianą silnika. Przy 3.2 JTS po eksplozji silnika, pozostaje rozmontować auto na części. Jeśli ktoś zna ryzyko i podejmuje je to OK, gorzej jeśli tak nie jest.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    prowokujesz spór. są różne opinie.
    Nie prowokuję sporu. Jedynie wielu ludzi mylnie kojarzy holdenowski V6 montowany w 159 z Busso ze starszych modeli AR. A prawda jest taka, że V6 ze 159 nie sięga Busso wyżej kostek.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Rowerzysta Avatar fx25
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Brera Q4 Stelvio Q

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    A prawda jest taka, że V6 ze 159 nie sięga Busso wyżej kostek.
    To z autopsji czy z internetu ? Ja powiedział bym tak, to był ukłon w stronę klientów niemieckiej myśli technicznej

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Jak przejeżdżałem obok to widziałem że tam u Ciebie to tych AR sporo stoi, tyle 159 w jednym miejscu od razu zwraca uwagę (nawet moja żona mówi - patrz ile alf .... )
    Dobrze wiedzieć że będziemy mieli forumowego specjalistę od 3.2 JTS Wolałbym nie korzystać, ale gdyby ... to z Wrocławia mam prostą drogę.
    Ponowiam pytanie Pierre: jaki olej, jak często, jaki przebieg ?
    Reanimacja na częściach (zestawach) z ASO czy USA ?
    Reanimacja części ASO. Jak się coś wysra, to przynajmniej będzie prosta procedura reklamacyjna. To jeśli chodzi o pojazd z naciągniętym łańcuchem.
    W przypadku "mojej" 3.2 V6 zostaje tylko rozebranie auta na części, bo koszt naprawy silnika zabija w zarodku pomysł na naprawę.

Oba auta nie przekroczyły 200 tysięcy kilometrów. Więc dziękuję za takie silniki - przy ich stopni wysilenia, rozrządzie na łańcuchu i ogólnych ochach i achach, jakie słyszy się na temat trwałości jednostek wolnossących, konieczność zapakowania parunastu tysięcy w utrzymanie silnika przy życiu jest jakimś absurdem ekonomicznym. Często jest to 1/2 wartości auta...

Olej zmieniany był tak jak przewiduje producent, bo użytkownicy kierują się takimi wytycznymi (szczególne za granicą). Auta serwisowane poza tym bardzo dobrze, wszystkie naprawy na czas, żadnej rzeźni czy prób napraw przez domorosłych mechaników-amatorów. I nie o kwestię oleju tu chodzi - problemem jest zajebiście niska podaż części do tej jednostki napędowej. Nabycie całego, sprawnego słupka silnika, graniczy z cudem i wymaga wyłożenia 10 tysięcy złotych. Nabycie aftermarketowego rozrządu jest praktycznie nierealne. Do np. demontażu alternatora (który się sypie jak w reszcie 159-ek) ASO wyjmuje silnik, my mamy na to prostszy patent, ale i tak silnik trzeba lekko opuścić. Do wymiany sprzęgła - najlepiej byłoby silnik wyjąć. I tak sobie można mnożyć przykłady upierdliwości 3.2 V6 w naprawach. Busso przy tym to jest naprawdę mega prosty do ogarnięcia motor, a i tak sprawia wielu mechanikom gigantyczne problemy... To teraz sobie problematykę Busso pomnóż przez 3, ceny napraw tak samo i będą realia eksploatacyjne holdenowskiego 3.2.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

To z autopsji czy z internetu ? Ja powiedział bym tak, to był ukłon w stronę klientów niemieckiej myśli technicznej
    Z autopsji mam tylko doznania zwykłego użytkownika z kilku przejażdżek. Co prawda 159 to nie GT czy 156, jednak dla samego silnika zdecydowanie wybrałbym starsze modele AR.
    A jeśli chodzi o eksploatację - koszty i problemy, opieram się na opiniach mechaników i forumowych przypadkach.

Nie twierdzę, że holdenowski V6 to szrot - nie brzmi najgorzej i relatywnie to pozostałych silników w tym modelu dobrze jedzie. Ale moim zdaniem, w porównaniu do Busso, nie jest warty pożeranych ilości paliwa ani kosztów napraw. Po prostu żal mi dupę ściska, że inżynierowie z Alfa Romeo nie pokusili się o zamontowanie Busso do 159.

EDIT:
    Tomek_Krk dobrze to opisał. Nikomu z użytkowników źle nie życzę, oby wasze 3.2 służyły Wam jak najdłużej. Ale prawda jest taka, że jak coś w tym silniku pier*olnie to równie mocno pier*olnie to użytkownika po kieszeni, a wtedy zdanie na temat tego motoru może się diametralnie zmienić. Wszystko w zależności od grubości portfela rzecz jasna. Generalnie tych silników w Europie jest jak na lekarstwo i kiedyś używane słupki też się skończą
    Ostatnio edytowane przez magil ; 27-10-2015 o 08:57
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Generalnie tych silników w Europie jest jak na lekarstwo i kiedyś używane słupki też się skończą
    Kolejny odszedł do Krainy Wiecznych Łowów:
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	dziura_32v6_alfa.gif
Wyświetleń:	206
Rozmiar:	241.3 KB
ID:	181801  
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów